Maastokoordinaattijärjestelmän määrittäminen

Jos tarvitset maastokoordinaatteja projektiotasolla olevien koordinaattien asemesta (esimerkiksi korkealla merenpinnasta), käytä maastokoordinaattijärjestelmää.

Kun valitset maastokoordinaatiston työhön, ohjelmisto käyttää maastomittakaavakorjausta valittuun koordinaattijärjestelmän projektiomääritykseen niin, että koordinaatiston etäisyys vastaa maastomittakaavaa.

1. Näpäytä ja valitse Työ.
  2. Näpäytä Omaisuudet.
  3. Näpäytä Työn ominaisuuksien ruudussa Koord.järj.
  4. Valitussa koordinaattijärjestelmän ruudussa:
    • Valitse jokin kirjaston koordinaattijärjestelmä valitsemalla Valitse kirjastosta. Napsauta Seuraava.
    • Valitse Anna parametrit -valinta, jos haluat syöttää koordinaattijärjestelmän parametrit. Näpäytä Seur ja valitse sitten Projektio.
  5. Jos haluat käyttää valitun koordinaattijärjestelmän yhteydessä maastokoordinaatteja, tee Koordinaatit-kentässä jokin seuraavista toimista:

• Syötä mittakaava valitsemalla Maasto (syötetty mittakaava). Syötä arvo Maastomittakaavan kenttään.
    • Anna Trimble Access -ohjelmiston laskea mittakaava valitsemalla Maasto (laskettu mittakaava).
  6. Jos valitsit Maasto (Laskettu skaalakerroin), syötä Projektin sijainti.

Tee jokin seuraavista:

• Syötä nykyinen itsenäinen sijainti, joka on saatu GNSS-vastaanottimelta, näpäyttämällä Mittaa . Itsenäinen sijainti näytetään Globaali referenssidatumi-parametrien mukaan.
    • Näpäytä Pistettä ja valitse sitten piste työn sisältä tai linkitetystä tiedostosta käyttääksesi kyseisen sijainnin koordinaatteja.

Piste-valonäppäin ei ole käytettävissä jos työssä ei ole sijainteja. Kun luot uuden työn, sinun tulee luoda työ ja sen jälkeen linkittää tiedostoja työhön tai mitata uusi piste, minkä jälkeen sinun tulee palata Työn ominaisuuksiin ja muokata koordinaattijärjestelmän asetuksia. Piste-valonäppäin on nyt käytettävissä.

Projektikorkeutta käytetään 2D-pisteiden redukointiin maastoetäisyyksiksi laskentatoiminnoissa. Lisätietoja on kohdassa Projektikorkeus .

Näitä kenttiä käytetään maastomittakaavan laskemiseen. Laskettu maastomittakaava näytetään Maastomittakaavan kentässä. Se antaa mahdollisuuden käyttää projektion mittakaavaa Projektin sijainnin kohdassa, jolloin yhdistetty mittakaava (pisteen mittakaava kerrottuna korjaus merenpintaan kertoimella) Projektin sijainnin kohdassa on 1.

Ohjelmisto käyttää projektiossa maaston mittakaavaa.

7. Lisää koordinaattisiirtymät erottaaksesi maakoordinaatit muokkaamattomista karttakoordinaateista syöttämällä arvot Pohjoiskorjaus- ja Itäkorjaus-kenttiin.

Kun käytät maastokoordinaattijärjestelmää, ilmoitetut etäisyydet saattavat poiketa karttakoordinaattijärjestelmän etäisyyksistä. Maastoetäisyys on yksinkertaisesti ellipsoidinen etäisyys korjattuna keskikorkeudelle ellipsoidin yläpuolella. Karttaetäisyys lasketaan kuitenkin pisteiden maastokoordinaattien välillä, joten se perustuu koordinaattijärjestelmään, joka antaa yhdistetyn mittakaavan arvolla 1 Projektin sijainti -kohdassa.