Instellen van een land coördinatensysteem

Als u coördinaten op land niveau nodig hebt in plaats van op projectie niveau, (bijvoorbeeld in gebieden op grote hoogte), gebruikt u een land coördinatensysteem.

Wanneer u een land coördinatensysteem in een job instelt, past de software een land schaalfactor toe op de definitie van de projectie van het coördinatensysteem, zodat grid afstanden gelijk zijn aan land afstanden. Dit betekent dat de afstand tussen de coördinaten van twee punten gelijk is aan de afstand gemeten op de grond tussen die twee punten.

1. Tik op en selecteer Job.
  2. Tik op Eigenschappen.
  3. In het scherm Job eigenschappen tikt u op Coörd sys.
  4. In het scherm Selecteer coördinatensysteem:
    • Kies de optie Selecteer in bibliotheek om een coördinatensysteem in de aanwezige bibliotheek te selecteren. Druk op Vlgnd.
    • Selecteer de optie Toets parameters in om de parameters voor het coördinatensysteem in te toetsen.Druk op Volgende en selecteer Projectie.
  5. Om land coördinaten met het geselecteerde coördinatensysteem te gebruiken, doet u in het veld Coördinaten één van de volgende dingen:

• Om een schaalfactor in te toetsen, selecteert u Land (ingetoetste schaalfactor).Voer een waarde in het veld Land schaalfactor in.

Het ingevoerde getal moet de inverse zijn van de gecombineerde schaalfactor voor de locatie van de job.

NGS datasheets in de Verenigde Staten vermelden de "gecombineerde factor" voor grondslagpunten. De land schaalfactor in Trimble Access is de inverse van het "gecombineerde factor" getal in het datasheet. Dus:

Land schaalfactor = 1 / gecombineerde factor;

Waarbij: gecombineerde factor = hoogtefactor x projectie schaalfactor

• Om de schaalfactor door de Trimble Access software te laten berekenen, selecteert u Land (berekende schaalfactor).
  6. Als u de optie Land (ingevoerde schaalfactor) hebt geselecteerd, voert u de Project locatie in.

Als u het onderliggende coördinatensysteem nog niet volledig hebt gedefinieerd, inclusief geoïde modellen of datum grids, keert u terug naar stap 4 hierboven en doet u dat voordat u doorgaat, omdat die parameters van invloed kunnen zijn op de berekening van de land schaalfactor.

Stel de invoermethode in op:

• Lokale coördinaten om de lokale LLH-coördinaten van de projectlocatie in te voeren. Dit is de aanbevolen invoermethode.

• Grid coördinaten om de onderliggende projectie grid coördinaten voor de projectlocatie in te voeren. Dit zijn de grid coördinaten in de projectie van het momenteel geselecteerde coördinatensysteem, die niet altijd de land coördinaten van de projectlocatie zijn.

U kunt ook op een van de volgende manieren te werk gaan:

• Druk op Hier om de huidige autonome positie, verkregen door de GNSS-ontvanger, in te voeren. De autonome positie wordt in termen van de Globale referentie datum weergegeven.

Dit mag alleen worden gebruikt als de globale coördinaten dicht bij de lokale LLH-coördinaten liggen, met name de hoogte.

• Tik op Punt en selecteer vervolgens een punt in de job of in een gekoppeld bestand om de coördinaten van die positie te gebruiken. De lokale LLH van het gekozen punt wordt gebruikt, indien nodig naar of van grid getransformeerd, met behulp van het momenteel opgeslagen coördinatensysteem in de huidige job.

De softkey Punt is pas beschikbaar als er posities in de job zijn. Wanneer u een nieuwe job aanmaakt, moet u de job maken, het onderliggende coördinatensysteem voor de job selecteren, vervolgens bestanden aan de job koppelen of een nieuw punt meten, en daarna terugkeren naar de Job eigenschappen en de instellingen van het coördinatensysteem wijzigen. De softkey Punt is nu beschikbaar.

Punten die in de job worden ingetoetst als offset land coördinaten voordat de offsets zijn ingesteld, mogen niet worden geselecteerd met de softkey Punt of als projectlocatie worden gebruikt. In plaats daarvan moet u punten selecteren die zijn opgeslagen als Lokale LLH.

De project hoogte wordt voor 2D punten gebruikt, om land afstanden in Cogo berekeningen te reduceren.Voor meer informatie, zie Project hoogte.

Deze velden worden gebruikt om de land schaalfactor te berekenen. De berekende land schaalfactor wordt weergegeven in het veld Land schaalfactor.

De berekende land schaalfactor is de inverse van de gecombineerde schaalfactor. De gecombineerde schaalfactor is de hoogtefactor berekend op de hoogte van de projectlocatie, vermenigvuldigd met de projectiepunt schaalfactor, berekend op de projectlocatie met behulp van de projectie van het momenteel geselecteerde coördinatensysteem. De resulterende gecombineerde schaalfactor, na de toepassing van de berekende land schaalfactor op de projectlocatie, is gelijk aan 1.

De past de land schaalfactor op de projectie toe.

7. Voer de details van de land coördinaten voor de projectlocatie in de velden in het vak Project locatie coördinaten velden in. Land coördinaten worden vaak onderscheiden van de onderliggende projectie grid coördinaten om verwarring tussen die twee te voorkomen.

• Om de land coördinaten van de projectlocatie op te geven, voert u de land noord in het veld Noord in en de land oost in het veld Oost. Wanneer waarden zijn ingevoerd in de velden Noord en Oost, worden de offsets van de onderliggende projectie grid coördinaten berekend en weergegeven in de velden Noord offset en Oost offset.

• Als u bekende offsets wilt toevoegen aan de onderliggende grid coördinaten om de land coördinaten van die grid coördinaten te onderscheiden, voert u een waarde in de velden Noord offset en Oost offset in. De Noord en Oost land coördinaten worden berekend.

In een job met een land schaalfactor worden ingetoetste grid coördinaten behandeld als land coördinaten in termen van de land coördinaat offsets. Punten die in de job worden ingetoetst als grid coördinaten voordat de offsets in de job zijn opgeslagen, worden behandeld als zijnde in termen van die offsets nadat het land coördinatensysteem op de job is toegepast. De grid coördinaat waarden van die punten veranderen niet.

8. Druk op Accept.

• Wanneer u met een land coördinatensysteem werkt, is de weergegeven land afstand mogelijk niet gelijk aan de getoonde grid afstand tussen land coördinaten. De getoonde land afstand is eenvoudigweg de ellipsoïde afstand gecorrigeerd voor de gemiddelde hoogte boven de ellipsoïde. De grid afstand wordt echter berekend tussen de land coördinaten van de punten en is derhalve gebaseerd op een coördinatensysteem dat een gecombineerde schaalfactor van 1 op de Project locatie heeft.

• Wanneer de schaalfactor van het land coördinatensysteem wordt berekend op basis van de Project locatie, zullen eventuele wijzigingen in de Project locatie de land schaalfactor veranderen, en dit betekent op zijn beurt dat elke lokale GNSS-kalibratie op basis hiervan opnieuw moet worden berekend.

• Trimble Access transformeert land coördinaten niet naar grid coördinaten of vice versa als de instelling van het coördinatensysteem wordt veranderd van land naar grid (of omgekeerd). Als het coördinatensysteem, inclusief de instelling van de land coördinaten, wordt gewijzigd, behouden grid coördinaten die in de job zijn ingetoetst dezelfde numerieke waarden voor Noord, Oost en Hoogte als zijn ingetoetst.