Att slutföra en fri station

I en konventionell mätning, används fri stationsfunktionen för att utföra en stationsetablering och för att bestämma koordinaterna för en okänd punkt genom att utföra observationer mot kända referensobjekt.Trimble Access använder minsta‑kvadratmetoden för att beräkna den fria stationen.

Som ett minimum behöver en fri station följande:

• Två vinkel- och avståndsobservationer till olika referensobjekt
  • Tre Endast vinkelobservationer till olika referensobjekt

Eftersom beräkningen för den fria stationen är en planberäkning, kan du bara använda befintliga bakåtobjektpunkter som kan visas som plankoordinater. Det går inte att beräkna en fri station och därefter ändra koordinatsystemet eller göra en inpassning. Om du gör detta kommer den fria stationen vara inkonsekvent med det nya koordinatsystemet.

Att slutföra en fri station

1. Tryck på och välj Mätning/<Profilnamn>/Fri station.
    1. När du får frågan, använder du den elektroniska libellen för att nivellera instrumentet. Tryck på Godkänn.
    2. Ställ in dekorrektioner som associeras med instrumentet.

Om skärmen Korrektioner inte visas, trycker du på Alternativ och anger korrektionsinformationen.

3. Mata in stationspunktens namn och instrumenthöjden.Se Stationskoordinater och instrumenthöjd.
    4. För att beräkna stationshöjden, markerar du kryssrutan Beräkna stationshöjd

För en tvådimensionell eller planimetrisk mätning, rensa i kryssrutan för Beräkna stationshöjd.Inga höjder beräknas.För att fastställa höjden för en punkt med kända 2D-koordinater när du har slutfört en stationsetablering, se Konstatera stationens höjd.

5. Tryck på Alternativ för att konfigurera antalet observationer och den ordningsföljd du bör göra dem i.Kontrollera att inställningen för Cirkellägesordning är korrekt.Du kan inte ändra denna inställning efter att Du börjat mäta punkter.Se Alternativ för Stationsetablering plus, Fri Station, och Satser.
    6. Tryck på Godkänn.
  2. För att mäta den första punkten:
    1. Ange det första Punktnamnet och koden (vid behov).

2. Som standard är kryssrutan Referensobjekt markerad.

Om man utför en Fri Station eller Stationsetablering plus under tiden man kör en Integrerad mätning kan man mäta referensobjektpunkter med GNSS. För att göra detta tryck på skärmtangenten Optioner och välj Auto. mätning GNSS. Ange ett okänt punktnamn i fältet för punktnamn. Programmet frågar om du vill mäta punkten med GNSS genom att använda det specificerade punktnamnet. Skärmtangenten Mät visar både ett prisma och en GNSS‑symbol.Trimble Access mäter först punkten med GNSS och utför därefter en mätning med det konventionella instrumentet.Säkerställ att det finns en laddad kalibrering för platsen när du kombinerar konventionella instrument och GNSS-instrument.

3. Välj en option i Metod ‑fältet.

4. Ange Målhöjd.

Se till att värdena för målhöjd och prismahöjd är korrekta när du mäter varje punkt. Du kan inte ändra dessa värden i efterföljande satser.

5. Sikta mot prismat och tryck sedan Mät.

Använd FineLock eller Long Range FineLock-teknologi om man mäter mot statiska mål där två prismor är nära varandra.

Om du använder ett Trimble VX Spatial Station eller Trimble S Series totalstation och det är sannolikt att mätningen avbryts, exempelvis, vid mätning i trafik, markerar du kryssrutan Avbruten målmätning på skärmen Målstyrningar.

Programmet visar förbättringsinformationen för observationen.

3. Mät ytterligare punkter.

För att inkludera riktpunkter framåt under Stationsetablering plus, rensa i kryssrutan för Referensobjekt.Riktpunkter framåt bidrar inte till stationsetableringsresultat.

När två mätningar slutförs i en mätning med totalstation eller när du är ansluten till en GNSS‑mottagare eller använder en kontrollenhet med inbyggd GPS kan programmet Trimble Access ge navigeringsinformation för ytterligare punkter.Tryck på Navigera för att navigera till en annan punkt.

När det finns tillräckligt med data för att beräkna läget på en fri station, visas skärmen Rester av fri station.

4. Använd informationen på skärmen Förbättring för att granska kvaliteten på observationerna och ta bort dåliga observationer.Se Granska observationsförbättringar och installationsresultat.

5. Tryck +Punkt för att observera flera punkter.Upprepa stegen 2 och 3 för att lägga till fler punkter i den fria stationen.
  6. För att ta ytterligare mätningar till punkter som redan är uppmätta (dvs. mäta observationssatser):
    1. Tryck på Avsluta cirkelläge.
    2. Om Du använder ett servo‑ eller fjärrstyrt instrument för att mäta en känd (koordinerad) punkt, slå lätt på Vrid. Eller, så kan du vrida ett servoinstrument automatiskt till punkten, ställa in fältet Auto. servovridning i mätprofilen på HV och VV eller endast HV.

När Du använder servo- eller fjärrstyrda instrument, kontrollera att instrumentet har riktat in prismat ordentligt.Vid mätning av ett DR-mål med en Trimble-totalstation med automatiserade omgångar, pausar programmet för att ge dig möjlighet att sikta mot målet. Du måste manuellt sikta och mäta punkten för att fortsätta.

3. Om punkter har hoppats över när programmet når slutet av listan med satser, frågar programmet om du vill gå tillbaka för att observera de punkter som hoppades över i den satsen. Observationerna kan hoppas över än en gång om så behövs.
  7. När du har fyllt i alla observationer, trycker du på Resultat för att visa resultaten för den fria stationen.
  8. Tryck på Lagra.

Fri stationsfunktionen kan användas för att utföra en excentrisk stationsetablering där stationsetableringen utförs inom synhåll för en intilliggande passpunkt och inom synhåll av minst en referenspunkt.Exempelvis kan denna etablering användas om du inte kan sätta upp ovanför passpunkten eller inte kan se några referenspunkter från passpunkten.En excentrisk stationsetablering kräver minst en vinkel‑ och avståndsobservation till en närabelägen passpunkt och en Endast vinkelobservation till en referenspunkt.Ytterligare referenspunkter kan också observeras under en excentrisk stationsetablering.Referenspunkter kan mätas med Endast vinkelobservationer eller vinkel‑ och avståndsobservationer.

Helmert-transformation för fri station

När du aktiverar kryssrutan Avancerad geodetik i skärmen Cogo-inställningar, får Fri station ytterligare en beräkningsmetod som kallas för Helmert-transformation.För att utföra en fri station med hjälp av en Helmert‑transformation, välj Optioner ‑skärmtangenten under en Fri station, och ställ Fristationstyp till Helmert.

Standardtypen av fri station är densamma som Fristationsmetoden som används när Avancerad Geodetik är inaktiverat.

För en Helmert-transformation, måste Du mäta avstånd till referensobjekten. Fristationsberäkningen kommer inte att använda ett referensobjekt utan en avståndsmätning.

Se Resection Computations in Trimble Access Reference Guide, som kan laddas ner från sidan med PDF-guider, för mer information om Helmert-transformationer.