Stations beschikbaar voor uitzetten

U kunt de stations die beschikbaar zijn voor uitzetten aanpassen wanneer u de volgende methoden gebruikt:

• Station op string (vanuit een wegontwerp bestand of strings en oppervlakken)

• Schuine offset (vanuit een wegontwerp bestand)

Om de beschikbare stations aan te passen, selecteert u de uitzetmethode en tikt u op naast het veld Station in het scherm Uitzetten. Het scherm Selecteer station verschijnt met de stations op de middellijn.

Instellingen voor station interval

Wijzig indien nodig het Station interval voor lijnen en het Station interval voor bogen en overgangen, of accepteer de standaardwaarde die is ingesteld toen het alignement werd gedefinieerd. Een afzonderlijke station intervalwaarde voor bogen en overgangen stelt u in staat om het interval voor bochten aan te scherpen en het ontwerp op de grond nauwkeuriger weer te geven.

Selecteer de station interval Methode:

• De methode 0 gebaseerd is de standaard methode, die station waarden geeft die meervouden van de station interval zijn. Bijvoorbeeld: als het startstation 2.50 is en de station interval is 10.00, dan produceert de methode 0 gebaseerd stations op 2.50, 10.00, 20.00, 30.00 enz.

• De Relatieve methode geeft station waarden relatief ten opzichte van het startstation. Bijvoorbeeld: als het startstation 2.50 is en de station interval is 10.00, dan produceert de Relatieve methode stations op 2.50, 12.50, 22.50, 32.50 enz.

Als u verschillende waarden hebt geconfigureerd voor het Station interval voor lijnen en het Station interval voor bogen en overgangen, kan de lijst met beschikbare stations stations met verschillende intervallen bevatten.

In het veld Auto verhogen:

• Selecteer Sta+ om de selectie van het volgende station voor uitzetten te automatiseren.

• Selecteer Sta- om de selectie van het vorige station voor uitzetten te automatiseren.

• Selecteer Nee als u handmatig het volgende station wilt selecteren om uit te zetten.

Als u Sta+ of Sta- in het veld Auto verhogen selecteert, krijgt u een snellere, meer gestroomlijnde workflow.

Station interval instellingen (incl. instellingen voor Methode en Auto verhogen), geconfigureerd in het scherm Selecteer station, worden naar het wegbestand geschreven, zodat dezelfde instellingen worden gebruikt als het bestand wordt gedeeld met andere meetploegen. Als het bestand een IFC-bestandis, worden de Station interval instellingen naar een Trimble Additional Properties (TAP) bestand geschreven. Het TAP-bestand wordt opgeslagen in dezelfde map als het IFC-bestand met dezelfde naam. Als andere meetploegen het IFC-bestand gebruiken, moet u het .tap bestand met het .ifc bestand delen, om ervoor te zorgen dat alle meetploegen dezelfde instellingen gebruiken.

Beschikbare metrering

Om de typen stations in de station lijst te configureren, schakelt u de juiste vakjes Beschikbare stations in.

Afhankelijk van het type weg kunt u het volgende selecteren:

• Berekende secties gedefinieerd door de station interval
  • Horizontale curve (hoofdmetreringen, gedefinieerd door het horizontale alignement)
  • Verticale curve (hoofdmetreringen, gedefinieerd door het verticale alignement)
  • Template (metreringen waarop templates (sjablonen) zijn toegewezen)
  • Super/Verbr (metreringen waarop superelevatie en verbreding zijn toegewezen)

De afkortingen voor stations die in de Wegen software worden gebruikt, zijn:

Station type Afkorting Betekenis
Begin/einde Z Startstation
O Eindmetrering
Berekende secties CXS Berekende secties gedefinieerd door de station interval
Verticale curve VCS Verticale curve start
VCE Verticale curve einde
VPS Verticaal snijpunt
Hi Hoogste punt van verticale curve
Lo Laagste punt van verticale curve
Superelevatie/Verbreding SES Begin superelevatie
SEM Maximum superelevatie
SEE Einde superelevatie
WS Begin verbreding
WM Maximum verbreding
WE Einde verbreding
Horizontale curve PI Snijpunt
PT Tangentpunt (curve naar tangent)
KP Krommingspunt (Tangent naar curve)
TS Tangent naar spiraal
ST Spiraal naar tangent
SS Spiraal naar spiraal
CS Curve naar spiraal
SC Spiraal naar curve
Template toewijzing T Template toewijzing
Andere DXS Ontwerp secties gedefinieerd door de posities in het bestand
STEQ Station vergelijking