Laske tilavuus

Voit laskea tilavuudet pinnoista, jotka on tallennettu kolmioituihin maastomalleihin (*.ttm-tiedostoihin).

Voit tuoda TTM-tiedostoja toimisto-ohjelmistostasi tai generoida niitä kartalla Mittaus -sovelluksessa.Ks. Pinnan luominen olemassa olevista pisteistä.

1. Näpäytä ja valitse Cogo / Laske tilavuus.

Voit vaihtoehtoisesti luoda pinnan samalla kuin lasket tilavuuden valitsemallakartalta vähintään kolme 3D-pistettä Laske tilavuus näpäytä ja pidä painettuna -valikosta.Syötä nimi pinnalle ja näpäytä Hyväksy.Pinta ilmestyy karttaan.

2. Valitse Laskentavolyymin kuvaruudusta vaadittava laskentamenetelmä:

• Korkeuden yläpuolella -menetelmä

Laskee yksittäisen pinnan tilavuuden määrätyn korkeuden yläpuolella. Vain leikkaustilavuus lasketaan.

• Tyhjä volyymin menetelmä

Laskee sen täyttömateriaalin tilavuuden, joka tarvitaan täyttämään pinta määrättyyn korkeuteen.

• Pinta korkeuteen -menetelmä

Laskee leikkaus- ja täyttötilavuudet yksittäisen pinnan ja määrätyn korkeuden välillä. Kun pinta on korkeuden alapuolella, lasketaan täyttötilavuus. Kun pinta on korkeuden yläpuolella, lasketaan leikkaustilavuus.

• Pinnasta pintaan -menetelmä

Laskee kahden pinnan väliset leikkaus- ja täyttömäärät.Ensimmäinen pinta on alkuperäinen pinta ja Lopullinen pinta on suunnitelmapinta tai pinta kaivauksen jälkeen.Kun Ensimmäinen pinta on Lopullisen pinnan yläpuolella, lasketaan leikkaus; kun Ensimmäinen pinta on Lopullisen pinnan alapuolella, lasketaan täyttö.

Volyymit lasketaan vain alueilla, joissa ensimmäiset ja lopulliset pinnat ovat osittain päällekkäisiä.

• Kasa/kuoppamenetelmä

Tämä toimii samalla tavalla kuin Pinnasta pintaan paitsi vain yhdellä pinnalla.Valikoitua pintaa pidetään lopullisena pintana ja ensimmäinen pinta määritellään valikoidun pinnan ympäryspisteistä.Kun pinta on ympäryksen pinnan yläpuolella, lasketaan leikkaus (kasa); kun pinta putoaa ympäryksen pinnan alle, lasketaan täyttö (painanne).

• Pinta-ala-menetelmä

Laskee pinta-alan, ja voi lisäksi laskea volyymin määritellyn syvyyden avulla.

3. Valitse pinta, jota haluat käyttää.
  4. Syötä vaadittaessa Kuorman laajenemisen tai Kutistumisen tekijä, jota sovelletaan laskuun.

Kuljetustilavuuskertoimen käyttäminen mahdollistaa leikkausmateriaalin laajenemisen sen kaivamisen jälkeen.Kuljetustilavuus määritetään prosenttiosuutena.Korjattu leikkaustilavuus on leikkaustilavuus, johon on sovellettu kuljetustilavuuskerrointa.

Kutistumiskertoimen käyttäminen mahdollistaa täyttömateriaalin tiivistymisen.Kutistuminen määritetään prosenttiosuutena.Korjattu täyttötilavuus on täyttötilavuus, johon on sovellettu kutistumiskerrointa.

5. Näpäytä Laske.

Sen jälkeen, kun Viivoitus ja/tai kutistuminen on sovellettu, ohjelmisto näyttää Alkuperäisellä paikalla olevan volyymin (alkuperäinen volyymi) ja Muokatun volyymin:

• Korjattu leikkaustilavuus on leikkaustilavuus, johon on sovellettu kuljetustilavuuskerrointa.
    • Korjattu täyttötilavuus on täyttötilavuus, johon on sovellettu kutistumiskerrointa.