Sanasto
Tässä aiheessa selitetään joitakin tässä Ohjeessa käytettyjä termejä.
täsmällisyys
Mittauksen tai koordinaatin läheisyys todelliseen tai hyväksyttyyn arvoon.
almanakka
GNSS-satelliitin lähettämät tiedot, jotka sisältävät kaikkien satelliittien kiertoratatiedot, kellon korjauksen ja ilmakehän viiveen parametrit. Almanakka auttaa satelliittien nopeassa havaitsemisessa. Kiertoratatiedot ovat osajoukko ennustetuista rataparametreista (ephemeris).
Kulmat ja etäisyys
Vaaka- ja pystykulmien sekä vinoetäisyyden mittaustulos.
Vain kulmat
Vaaka- ja pystykulmien mittaustulos.
huomautus
Selventävä kommentti tai kuva.
attribuuttiin
Tietokannassa olevan ominaisuuden piirre tai tunnusmerkki. Kaikilla ominaisuuksilla on maantieteellinen sijainti attribuuttina. Muut attribuutit vaihtelevat ominaisuuden tyypin mukaan. Esimerkiksi tiellä on nimi tai numero, pintatyyppi, leveys, kaistamäärä jne. Jokaisella attribuutilla on erilaisia mahdollisia arvoja, joita kutsutaan määrittelyjoukoksi. Ominaisuutta kuvaavia arvoja kutsutaan attribuuttiarvoiksi.
Autolock
Ominaisuus, jolla koje lukittuu kohteeseen ja seuraa sitä.
automatisoidut sarjat
Menetelmä, jolla koje mittaa automaattisesti useita havaintoja mitattaviin pisteisiin.
itsenäinen paikannus
GNSS-vastaanottimen epätarkin paikannustapa. Yksi vastaanotin laskee sijainnin satelliittitiedoista yksin.
atsimuutti
Vaakasuuntakulma määrätyssä koordinaattijärjestelmässä.
Liitoshavainto
Piste, jolla on tunnetut koordinaatit tai tunnettu suunta kojeasemalta. Sitä käytetään kojeen suunnan kiinnittämiseen asemapistettä määritettäessä.
GNSS-mittauksessa havaitset ja lasket peruslinjoja (yhden aseman sijainnin suhteessa toiseen asemaan). Tukiasema on perussijainti, josta kaikki tuntemattomat sijainnit johdetaan. Tukiasema on tunnetulle asemapisteelle pystytetty kojeasema (antenni ja vastaanotin), jota käytetään erityisesti keräämään differentiaalikorjaustietoja kartoitustiedostojen sijaintikorjauksia varten.
baudi
Tiedonsiirtonopeuden yksikkö (yhdestä digitaalilaitteesta toiseen), jota käytetään kuvaamaan sarjamuotoisen tiedonsiirron nopeutta eli bittiä/s.
BIM
Rakennuksen tietojen mallintaminen (Building Information Modeling, BIM) on prosessi, jossa rakennusten tai muiden rakennettujen kohteiden, kuten teiden, siltojen tai infrastruktuurin suunnittelu, suunnitelmat, rakentaminen ja ylläpito hoidetaan digitaalisten 3D-mallien avulla. Saadaksesi tietoa Trimble Access:n tukemista BIM-malleista katso BIM-mallit.
C/A (Coarse Acquisition) -koodi
Keinotekoisesti häiritty paikannuskoodi, joka on vaihemoduloitu L1-signaaliin. Tämä koodi auttaa vastaanotinta laskemaan etäisyyden satelliitista.
vaihda kojeasento
Viittaa tilanteeseen, jossa havaintoja mittaava takymetri vaihtaa kojeasennosta 1 kojeasentoon 2 ja toisin päin. Servokojeella tämä tapahtuu automaattisesti.Robottikojeella tämä tapahtuu kun näpäytät Vaihda kojeasentoa Trimble Access -ohjelmistossa. Kun käytössä on mekaaninen koje, sinun tulee kojeasentoa manuaalisesti.
CMR
Compact Measurement Record (Kompakti mittaustietue). Tukiasemavastaanottimen lähettämä satelliittimittausviesti, jota käytetään RTK-mittauksissa laskemaan tarkka peruslinjavektori tukiasemasta kartoituslaitteeseen.
satelliittiasemat (konstellaatio)
Joukko sijaintien määrittämiseen käytettyjä satelliitteja: Kolme satelliittia 2D-paikannukseen, neljä satelliittia 3D-paikannukseen. Kaikki satelliitit, joihin GNSS-vastaanottimella on näköyhteys samanaikaisesti. Paras konstellaatio on se, jolla on pienin PDOP-arvo. Katso myös PDOP.
sivusiirtymät
Määrätty vaaka- tai pystysiirtymäetäisyys, jonka avulla laite voi mitata häiritsemättä paalutusta.
tilapäinen piste
Piste, joka on mitattu käyttämällä koordinaattilaskennan apupiste-toimintoa.
kiintopiste
Maanpäällinen piste, jonka tarkka maantieteellinen sijainti tiedetään.
takymetrimittaus
Takymetrimittauksessa maastotietokone on kytkettynä perinteiseen mittauslaitteeseen, kuten takymetriin.
maan kaarevuus ja refraktio
Mitattuun pystykulmaan tehty korjaus, jolla korjataan maan kaarevuus ja ilmakehästä aiheutuva refraktio (taittuminen).
dataviesti
GNSS-signaalin mukana välitettävä viesti, joka raportoi satelliittien sijainnin ja kunnon sekä kaikki kellonaikakorjaukset. Se sisältää tiedon muiden satelliittien kunnosta sekä niiden likimääräiset sijainnit.
datum
Katso geoididatumi ja paikallinen datumi.
suunnitelman koodi
Suunnitelmapisteelle annettu koodi.
suunnitelman nimi
Suunnitelmapisteelle annettu nimi.
Differentiaalipaikannus
Tarkka suhteellinen sijainti kahdelta vastaanottimelta, jotka seuraavat samoja satelliitteja samanaikaisesti.
Direct Reflex (DR)
Etäisyydenmittaustapa, jossa mitataan heijastamattomiin kohteisiin.
siirtymämalli
Malli pisteiden liikkumisesta maan pinnalla mannerlaattojen liikkeen, tektonisen kuormittumisen, seismisen/jälkiseismisen muodonmuutoksen, jäätiköiden isostaattisen palautumisen ja/tai muiden geologisten tai ihmisten aiheuttamien prosessien vuoksi, jotka aiheuttavat merkittäviä koordinaattimuutoksia suurilla alueilla. Käytetään koordinaattien välitykseen epookista (kuten mittausepookista) toiseen (kuten valitun globaalin referenssidatumin referenssiepookkiin).
GNSS-paikannuksen laadun indikaattori. DOP ottaa huomioon jokaisen satelliitin sijainnin suhteessa muihin konstellaation satelliitteihin sekä niiden geometrian suhteessa GNSS-vastaanottimeen. Matala DOP-arvo viittaa tarkkuuden suurempaan todennäköisyyteen.
Doppler-siirtymä
Ilmeinen signaalitaajuuden muutos, joka aiheutuu satelliittien ja vastaanottimen suhteellisesta liikkeestä toisiinsa nähden.
Etäisyyden pienin neliösumma (Root Mean Square).Trimble Access-sovelluksessa DRMS on arvio radiaalisen etäisyyden pienimmästä neliösummasta katsottuna todellisesta sijainnista havaittuun sijaintiin. DRMS on yksi Trimble Access-ohjelmiston GNSS-tarkkuusarviointien näyttötavoista. Katso Tarkkuusnäyttö.
kaksitaajuus
GNSS-vastaanotin, joka käyttää GNSS-satelliittien L1- ja L2-signaaleita. Kaksitaajuusvastaanotin voi laskea tarkkoja sijainteja pitkillä etäisyyksillä ja hankalissa olosuhteissa, koska se kompensoi ionosfääristä aiheutuvia viiveitä.
kahden prisman siirtymä
Vaaka- ja pystykulmien sekä vinoetäisyyden mittaus kahteen mittaussauvassa olevaan prismaan piilossa olevan kohteen paikannusta varten.
DXF-tiedosto
DXF-tiedosto on kaksi- tai kolmiulotteinen vektorimuotoinen graafinen tiedostomuoto, jota on generoitu CAD-ohjelmistosta, kuten AutoDesk. DXF tulee sanoista Drawing Exchange Format.
Earth-Centered,
Earth-Fixed (ECEF)
Karteesinen koordinaattijärjestelmä, joka näyttää koordinaatit Globaali-datumissa. Tämän koordinaattijärjestelmän keskus on maapallon massakeskipiste. Z-akseli yhtyy maapallon keskimääräiseen pyörähdysakseliin, ja X-akseli kulkee tasossa 0° P ja 0° I. Y-akseli on kohtisuorassa X- ja Z-akselien määrittämien tasojen suhteen.
epäkeskinen kohde
Vaaka- ja pystykulmien sekä vinoetäisyyden mittaus pyöreän kohteen pintaan (esimerkiksi voimalinjan pylvääseen). Tämän lisäksi mitataan vaakakulma kohteen kylkeen säteen laskemista varten. Tästä voidaan laskea kohteen keskipiste.
EGNOS
European Geostationary Navigation Overlay Service. SBAS-järjestelmä, joka tarjoaa maksuttoman GNSS:n differentiaalikorjauspalvelun.
korkeus
Korkeus merenpinnasta (MPY). Korkeusero geoidin pintaan.
korkeusmaski
Pienin kulma, jota Trimble suosittelee satelliittien seurantaan. Se on yleensä 10 astetta, millä vältetään rakennuksista ja kasvillisuudesta aiheutuvat häiriöt sekä maanpinnan monitie-etenemisestä aiheutuvat virheet.
Maapallon matemaattinen malli, joka muodostetaan kiertämällä ellipsiä sen pikkuakselin ympäri.
ephemeris
Satelliittien nykyisten sijaintien ennuste (liikeradat), joka lähetetään dataviestissä.
epookki
GNSS-vastaanottimen mittausten väli. Epookki vaihtelee mittaustyypin mukaan: – RTK-mittauksissa aika on yksi sekunti. Jälkilasketuissa mittauksissa aikaväli voi olla 1 s – 1 min.
asento 1
Kojeasento, jossa pystykehä on yleensä kaukoputken vasemmalla puolella.
asento 2
Kojeasento, jossa pystykehä on yleensä kaukoputken oikealla puolella.
FastStatic-mittaus
GNSS-mittaustyyppi. FastStatic-mittaus tarkoittaa jälkilaskentamittausta, jossa käytetään korkeintaan 20 minuutin mittauksia, joilla kerätään GNSS-lähtötietoja. Tiedot jälkilasketaan, minkä tuloksena saadaan tuloksia alle senttimetrin tarkkuudella.
ominaisuus
Tosielämän objektin representaatio kartalla. Ominaisuudet voivat olla pisteitä, viivoja tai polygoneja. Monipisteominaisuudet koostuvat useammasta kuin yhdestä pisteestä, mutta viittaavat tietokannassa ainoastaan yhteen attribuuttijoukkoon.
kohdekoodit
Yksinkertaisia, kuvaavia sanoja, jotka kuvaavat pisteen ominaisuuksia.
kiinteä ratkaisu
Ilmaisee, että kokonaislukujen moniselitteisyydet on ratkaistu ja mittaus aloitettu. Tämä on tarkin laskentatapa.
liukulukuratkaisu
Ilmaisee, että kokonaislukujen moniselitteisyyksiä ei ole ratkaistu eikä mittausta aloitettu.
FSTD (fast standard)
Menetelmä, jolla pisteen koordinaatit määritetään yhdellä etäisyyshavainnolla ja yhdellä kulmahavainnolla.
GAGAN
GPS Aided Geo Augmented Navigation. Intian hallituksen käyttöönottama alueellinen satelliittipohjainen augmentointijärjestelmä (Satellite-Based Augmentation System, SBAS).
Galileo
Galileo on Euroopan unionin (EU) ja Euroopan avaruusjärjestön (ESA) rakentama maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä (Global Navigation Satellite System, GNSS). Galileo on vaihtoehtoinen ja täydentävä GNSS-järjestelmä Yhdysvaltojen GPS-järjestelmälle, Venäjän GLONASSille ja Japanin Quasi. Zenith Satellite System (QZSS) -järjestelmälle.
GDOP
Geometrinen sijaintitietojen tarkkuus/laatu. Suhde käyttäjän sijainti- ja aikavirheiden sekä satelliittikantaman virheiden välillä. Katso myös DOP.
GENIO
GENeric Input Output -tiedosto (yleinen tiedonsiirtotiedosto), jonka useat tiensuunnitteluohjelmat, jotka mallintavat tien geometrian ketjuina, pystyvät tuottamaan. Katso myös ketju.
Matemaattinen malli, joka on suunniteltu kuvaamaan koko geoidia tai sen osaa (fyysistä Maan pintaa).
geoidi
Painovoimaltaan samapotentiaalinen pinta, joka suunnilleen vastaa valtameren pintaa.
Globaali
Globaalion lyhyt kaavakkeen nimi, joka viittaa Globaali referenssidatumi-datumissa oleviin koordinaatteihin.
Globaali referenssidatumi
Globaali referenssidatumi on RTK-mittausten, kuten tukiasemien, mukaan lukien VRS, vertausjärjestelmien datumi.Trimble Access-ohjelmisto määrittää Globaali referenssidatumi-datumin käyttäen koordinaattijärjestelmäkirjastosta valitsemaasi koordinaattijärjestelmää ja -vyöhykettä.
Jos suoritat RTK-mittauksen työssä, varmista, että valitsemasi reaaliaikaisten korjausten lähde toimittaa GNSS-sijainteja samassa datumissa, joka on määritetty työn ominaisuuksien Valitse koordinaattijärjestelmä -ruudun Globaali referenssidatumi-kentässä.
Globaali referenssiepookki
Globaali referenssiepookki on Globaali referenssidatumi-datumin toteutuman epookki.Trimble Access-ohjelmisto määrittää Globaali referenssiepookki-datumin käyttäen koordinaattijärjestelmäkirjastosta valitsemaasi koordinaattijärjestelmää ja -vyöhykettä.
GLONASS
GLObal NAvigation Satellite System (GLONASS) on globaali satelliittijärjestelmä(GNSS), jonka toiminnasta vastaa Russian Space Forces. GLONASS on vaihtoehtoinen ja vastaavanlainen GNSS kuin Yhdysvaltojen Global Positioning System (GPS), Euroopan Unionin Galileo-paikannusjärjestelmä ja Japanin Quasi-Zenith-satelliitti (QZSS).
GNSS
Global Navigation Satellite System (GNSS). Tämä on standardi termi maailmanlaajuiselle satelliittijärjestelmälle.
GNSS-mittaus
GNSS-mittauksessa maastotietokone on kytkettynä GNSS-vastaanottimeen.
GPS
Global Positioning System (GPS) on globaali satelliittinavigointijärjestelmä (GNSS), jonka toiminnasta vastaa Yhdysvaltain hallitus. GPS on vaihtoehtoinen ja täydentävä GNSS-järjestelmä GLObal NAvigation Satellite Systemille (GLONASS), Euroopan Unionin Galileo-paikannusjärjestelmälle ja japanilaiselle Quasi-Zenith-satelliitille (QZSS).
V.Kulman siirtymä
Pystykulman ja vinoetäisyyden mittaus, jonka jälkeen mitataan vaakakulma erikseen. Käytetään epäkeskisillä pisteillä.
Vain V.Kulma
Vaakakulman mittaus.
HDOP
Vaakatason sijaintitietojen tarkkuus/laatu. Katso myös DOP.
Helmert-muunnos
Helmert-muunnos on koordinaattimuunnos, joka käyttää kiertoa, porrastusta ja käännöstä. GNSS-työmaan kalibroinnin tasomuunnos on Helmert-muunnoksen 2D-muoto ja sitä voidaan myös käyttää vapaan asemapisteen laskemiseen.
high dynamic range
(HDR)
Kun HDR on päällä, laite ottaa jokaisella napin painalluksella useita kuvia, joilla on erilaiset valotusasetukset. HDR-käsittelyssä kuvat yhdistetään komposiittikuvaksi, jolla on parempi sävyasteikko ja joka on näin ollen yksityiskohtaisempi kuin yksittäinen kuva. Jos kuva on otettu takymetrillä, joka hyödyntää Trimble VISION-teknologiaa, HDR-käsittely voidaan suorittaa Trimble Business Center-ohjelmassa tietojen siirtämisen jälkeen.
vaakakulman lukema
Asteikolla varustettu tai digitaalinen kehä, jolta luetaan taitekulma.
kojekorkeus
Kojeen korkeus mitattuna pisteestä, johon koje on keskistetty.
Asemapiste
Piste, johon koje on keskistetty.
Alkutuntematon
Kokonaislukuna esitetty kertojen määrä kantoaallon vaiheen pseudoalueella GNSS-satelliitin ja GNSS-vastaanottimen välillä.
integrated survey
Yhdistetyssä mittauksessa maastotietokone on kytkettynä sekä takymetrimittalaitteeseen että GNSS-vastaanottimeen samanaikaisesti.Trimble Access-ohjelma voi vaihdella kahden kojeen välillä nopeasti saman työn sisällä.
ionosfääri
Varattujen hiukkasten vyöhyke, joka sijaitsee noin 120–190 kilometrin korkeudella maapallon pinnasta. Ionosfääri vaikuttaa GNSS-mittausten tarkkuuteen, jos mittaat pitkiä peruslinjoja yksitaajuusvastaanottimilla.
K-kerroin
K-tekijä on vakio, joka määrittää pystysuuntaisen kaartuman tien määrityksissä.
K = L/A. Jossa:
L on kaartuman pituus
A on algebrallinen ero tulevien ja lähtevien kaltevuuksien välillä prosentteina
L1-signaali
Ensisijainen L-kaistan kantoaalto, jota GNSS-satelliitit käyttävät satelliittidatan lähettämiseen.
L2-signaali
Toissijainen L-kaistan kantoaalto, jota GNSS-satelliitit käyttävät satelliittitietojen lähettämiseen. Block IIR-M ja uusimmat GPS-satelliitit lähettävät L2-kantoaallolla lisäsignaalin L2C.
L5-signaali
Kolmas L-vyöhykkeen kannin, jota GNSS-satelliitit käyttävät satelliittidatan lähettämiseen. Tämä on lisätty Block IIF- ja myöhemmille GPS-satelliiteille.
LandXML-tiedosto
LandXML-tiedosto on XML-tiedostomuoto maa- ja vesirakentamisen suunnitelma- ja mittausdataa, kuten pisteitä, pintoja, paketteja, putkiverkostotietoja ja linjauksia varten.
Trimble Access-ohjelmisto määrittää Paikallinen datumi-datumin käyttäen koordinaattijärjestelmäkirjastosta valitsemaasi koordinaattijärjestelmää ja -vyöhykettä.
mittaustilat
Kulmat mitataan ja keskiarvoistetaan yhtenä. Etäisyys mitataan käyttäen yhtä seuraavista mittaustiloista: Standard (STD), Fast Standard (FSTD), Tracking (TRK). STD-tilan merkki on tilarivin kojekuvakkeen vieressä oleva S-kirjain. Mittauksessa mitataan yksi kulma ja yksi etäisyys. FSTD-tilan merkki on tilarivin kojekuvakkeen vieressä oleva F-kirjain. Mittauksessa mitataan kulmia ja etäisyyksiä yhtäjaksoisesti. TRK-tilan merkki on tilarivin kojekuvakkeen vieressä oleva T-kirjain.
Takymetri, jota tulee kääntää manuaalisesti kojeasennon vaihtamiseksi tai prismojen paikallistamiseksi. Vertaa servokoje.
MGRS
Military Grid Reference System
MSAS
MTSAT Satelliittipohjainen augmentointijärjestelmä. SBAS-järjestelmä, joka tarjoaa maksuttoman GNSS:n differentiaalikorjauspalvelun peittoalueellaan, joka kattaa Japanin.
monitieheijastus
Häiriö, joka on samanlainen kuin niin sanotut haamukuvat televisiovastaanotossa. Monitiehäiriöitä esiintyy, kun GNSS-signaalit etenevät eri reittejä ennen saapumistaan vastaanottimen antenniin.
lähipistetasoitus
Koordinaattitasoitus, jota käytetään takymetrimittauksissa, joissa liitossuunta havaitaan useille liitospisteille, tai töissä, joissa käytetään paikallista GNSS-muunnosta. Tunnettu asemapiste plus-, Vapaa asemapiste- tai GNSS-muunnos-toimintojen yhteydessä residuaalit lasketaan jokaiselle havaitulle kiintopisteelle. Laskettuja etäisyyksiä jokaiselta uudelta pisteeltä asemapisteen määrityksessä tai muunnoksessa käytetyille kiintopisteille käytetään määrittämään koordinaattitasoitus, jota käytetään uudella pisteellä.
NMEA
Standardi, jonka on laatinut National Marine Electronics Association (NMEA). Se määrittää sähkösignaalit, tiedonsiirtoprotokollan, ajoituksen ja lauseformaatit, joilla siirretään tietoja merenkulussa käytettävien navigointilaitteiden välillä.
NTRIP
RTCM-tietojen siirto verkossa käyttäen Internet-protokollaa
havainnot
Pisteiden kohdalla tai välissä suoritettu mittaus, joka otettiin mittauslaitteella, kuten GNSS-vastaanottimella tai takymetrillä.
OmniSTAR
Satelliittijärjestelmä, joka lähettää GPS-korjausta.
P‑code
GPS-satelliittien lähettämä tarkka koodi. Jokaisella satelliitilla on yksilöllinen koodi, jota moduloidaan L1- ja L2-kantoaaltoihin.
pariteetti
Virheenkorjaustapa, jota käytetään digitaalisen binääritiedon tallentamisessa ja siirrossa. Pariteettitarkistuksen asetus voi olla Parillinen (Even), Pariton (Odd) tai Ei pariteettia (None).
Position Dilution of Precision on yksikötön hyvyysluku, joka ilmaisee käyttäjän sijaintivirheen ja satelliitin sijaintivirheen välisen suhteen.
PDOP-maski
Korkein PDOP-arvo, jolla vastaanotin laskee sijainteja.
pistepilvi
Kokoelma datapisteitä 3D-tilassa.
murtoviiva
Murtoviivat ovat kaksi tai useampi linjaa tai kaarta, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Rivi on yksi linja kahden pisteen välissä.
paikannusjärjestelmä
Mekaanisista ja laskennallisista komponenteista koostuva järjestelmä maantieteellisen sijainnin määrittämiseen.
jälkikäsittely
Satelliittitietojen käsittely (korjausten laskenta) tietokoneella tietojen keruun päätyttyä.
jälkikäsitelty kinemaattinen mittaus
GNSS-mittaustyyppi. Jälkikäsitelty kinemaattinen mittaus tallentaa raakoja stop-and-go-mittauksien ja jatkuvan mittauksen havaintoja. Nämä tiedot jälkilasketaan, minkä tuloksena saadaan tuloksia senttimetrin tarkkuudella.
PPM
Parts per million (PPM) -korjaus, jota käytetään korjaamaan mitatun vinoetäisyyden ilmakehästä aiheutunut virhe. PPM lasketaan käyttämällä mitattua ilmanpainetta ja lämpötilaa yhdessä määrättyjen kojevakioiden kanssa.
tarkkuus
Mitta siitä, miten läheisesti satunnaiset muuttujat ryhmittyvät lasketun arvon ympärille, mikä puolestaan ilmaisee yhden mittauksen tai mittaussarjan toistettavuuden.
prismavakio
Etäisyyden siirtymä prisman keskeltä mitattuun pisteeseen.
projektio
Käytetään tasokarttojen luomiseen, jotka esittävät maan pinnan tasona.
QZSS
Quasi‑Zenith-satelliitti (QZSS) on Japan Aerospace Exploration Agency JAXAn rakentama japanilainen satelliittijärjestelmä. QZSS on täydentävä GNSS-järjestelmä Yhdysvaltojen Global Positioning System -järjestelmälle (GPS), Venäjän GLONASS-järjestelmälle ja Euroopan Unionin Galileo-paikannusjärjestelmälle. QZSS on lisäksi satelliittipohjainen augmentointijärjestelmä (SBAS).
RDOP
Tarkkuuden suhteellinen heikentyminen. Katso myös DOP.
reaaliaikainen differentiaalinen maanmittaus
GNSS-mittaustyyppi. Reaaliaikaisessa differentiaalisessa mittauksessa käytetään maan päällä olevan vastaanottimen, SBAS-järjestelmän tai OmniSTAR -satelliittien lähettämiä differentiaalikorjauksia, joilla roverin kohdalla voidaan saavuttaa paikannustuloksia alle metrin tarkkuudella.
reaaliaikainen kinemaattinen tiedonkeruumittaus
GNSS-mittaustyyppi. Reaaliaikainen kinemaattinen tiedonkeruumittaus kerää GNSS-lähtötietoja RTK-mittauksen aikana. Lähtötiedot voidaan tarvittaessa laskea jälkikäteen.
reaaliaikainen kinemaattinen täyttömittaus
GNSS-mittaustyyppi. Reaaliaikainen kinemaattinen täyttömittaus mahdollistaa kinemaattisen mittauksen jatkamista silloin, kun radioyhteys tukiasemaan menetetään. Täyttömittauksen tiedot tulee laskea jälkikäteen.
referenssiasema
Katso tukiasema.
Vertauslinja
Miehitetyn pisteen sijainnin määrittämisen prosessi suhteessa vertailukohtaan suorittamalla mittaukset kahteen tunnettuun tai tuntemattoman pisteeseen.
Luo alue, johon sisältyvät vain sinua kiinnostavat laserkeilatut pisteet. Alue on erityisen hyödyllinen pinnan tarkastusta suoritettaessa.
Vapaa asemapiste
Sijainnin määrittely vapaalle asemapisteelle ottamalla liitoshavaintoja yhdelle tai useammalle tunnetulle pisteelle.
RMS
Pienin neliösumma (Root Mean Square). Tätä käytetään ilmaisemaan pistehavainnon tarkkuus. Se on virheympyrän säde, jonka sisällä sijaitsee noin 70 % mitatuista havainnoista.
RMT
Etäprisma
Mittaus, jossa Trimble Access -ohjelmistoa käyttävä tallennin on yhdistettynä takymetriin radion kautta niin, että kojetta voidaan ohjata robotin avulla Trimble Access -ohjelmistosta käsin.
sarjahavainnot
Takymetrimittaustapa, jossa mitataan useita havaintoja useille pisteille.
kartoituslaite
Vastaanotintyyppi, joka käyttää vain GNSS -signaalia. Ionosfäärin vaikutuksia ei korjata.
RTCM
Radio Technical Commission for Maritime Services. Tämä komissio perustettiin määrittämään differentiaalinen datalinkki liikkuvien GNSS-vastaanotinten differentiaalikorjausta varten.
RTK
Reaaliaikainen kinemaattinen mittaus, yksi GNSS-mittaustyypeistä.
SBAS
Satellite Based Augmentation System. SBAS perustuu differentiaali-GNSS:ään mutta soveltaa langattomia verkkoja tai tukiasemia (esim. WAAS, EGNOS, MSAS). Korjauksia ja lisätietoja lähetetään geostationaaristen satelliittien kautta.
Servomoottoreilla varustettu takymetri, joka vaihtaa kojeasentoa ja seuraa prismoja automaattisesti. Vertaa mekaaninen koje.
Jos servokojeessa on lisäksi radio, voit käyttää sitä robottimittauksessa silloin, kun kojetta ohjataan Trimble Access -sovelluksen kautta.
Shapefile
Shapefile on ESRI-vektoridatan tallennusformaatti maantieteellisten piirteiden, kuten pisteiden, linjojen, polygonien sekä attribuuttitiedon tallentamista varten.
yksitaajuus
Vastaanotintyyppi, joka käyttää L1 GNSS-signaalia. Ei kompensoi ionosfäärisiä vaikutuksia.
yhden pisteen offset
Vaaka- ja pystykulmien sekä vinoetäisyyden mittaustulos. Tähän lisätään sijaintisiirtymät piilossa oleviin kohteisiin.
SNR
Signaali-kohinasuhde, joka kuvaa satelliittisignaalin voimakkuutta. SNR vaihtelee välillä 0 (ei signaalia) – 99, missä 99 on täydellinen ja 0 tarkoittaa, että satelliitti ei ole käytettävissä. Tyypillinen hyvä arvo on 40. GNSS-järjestelmä tavallisesti ottaa satelliitin käyttöön, kun SNR-arvo on yli 25.
paalu
Etäisyys tai väli linjalla, mukaan lukien kaarella, linjauksella tiellä
asemapisteen asetukset
Toiminto, jolla määritellään asemapisteen sijainti ja orientoidaan koje liitospisteen suunnan mukaisesti.
Ketju on joukko 3D-pisteitä, jotka on yhdistetty toisiinsa viivalla. Jokainen ketju edustaa yhtä ominaisuutta kuten tien reuna tai keskilinja.
pinta
Pinta voi olla digitaalinen 3D-esitys topografisesta pinnasta (maastosta) tai objektin tai objektien pintojen esitys 3D-mallissa tai BIM-tiedostossa. Topografiset pinnat ovat tyypillisesti digitaalisia maaston pintamallitiedostoja (DTM), jotka esittävät pinnan vierekkäisten kolmioiden kolmiopinnan avulla.
Pinnan tarkastus -cogo-toiminto vertaa toteutuneen pinnan skannauspistepilveä referenssipintaan ja laskee välimatkan referenssipintaan kullekin laserkeilatulle pisteelle tarkastuspistepilven luontia varten. Valittu referenssipinta voi olla vaakasuora taso, pystysuora taso, kalteva taso, sylinteri, muu laserkeilaus tai olemassa oleva pintatiedosto, kuten DTM- tai BIM-tiedosto. Voit luoda alue, jossa vain sinua kiinnostavat laserkeilatut pisteet lisätään tarkastukseen.
Tiesuunnittelun kannalta kallistus viittaa ylimääräisen kaltevan tason lisäykseen (pengerrys) tien mutkiin, mikä edistää autojen hallintaa mutkissa. Kallistuksen lisääminen auttaa saavuttamaan vaadittavan suunnitelmanopeuden kurvia varten. Kallistus määritellään yleensä yhdessä Levennys kanssa.
SV
Satelliitti (tai Space Vehicle).
Prisman korkeus
Prisman korkeus mitattuna pisteestä.
TDOP
Ajan sijaintitietojen tarkkuus/laatu. Katso myös DOP.
TOW
Viikon aika sekunteina, sunnuntai-keskiyöstä sunnuntai-aamuun GPS-aikana.
Seuranta
Satelliittisignaalien vastaanotto ja käsittely.
Ohjausvalo
Valo, joka opastaa prismamiestä oikealle suunnalle.
Monikulmiojono
Jono muodostetaan kartoittamalla useita pisteitä jonoasemilla ja sitten yhdistämällä ne piiriksi. Suljettu jono muodostuu kun piiri päättyy lähtökohdassa. Se on hyödyllinen rajojen määrittelemien suurien alueiden kartoittamisessa. Avoin jono muodostuu kun piiri päättyy pisteessä, joka on eri kuin lähtökohta. Se on hyödyllinen kapean maakaistaleen, kuten rantaviivan tai tieväylän, kartoittamisessa. Kelvollisella jonopisteellä on oltava vähintään yksi havainto edelliselle jonopisteelle ja vähintään yksi havainto seuraavalle jonopisteelle. Sulkuvirheen laskemiseksi jonossa pitää olla vähintään yksi mitattu etäisyys peräkkäisten jonon pisteiden välillä.
Trimble Terrain Model -tiedosto (TTM), joka esittää kolmiulotteisen pintamallin, joka muodostuu vierekkäisten kolmioiden verkostosta.
TRK
Katso seurantatila.
TTM
Katso Trimble Terrain Model.
USNG
United States National Grid
UTC
Universal Time Coordinated. Aikastandardi, joka perustuu paikalliseen keskiaurinkoaikaan Greenwichin meridiaanilla. Katso myös GPS-aika.
VBS
Virtuaalitukiasema.
VDOP
Pystysuora sijaintitietojen tarkkuus/laatu. Katso myös DOP.
Pystykehä
Asteikolla varustettu tai digitaalinen kehä, jolta luetaan pystykulmia.
VPI
Leikkauskohdan vertikaalinen piste (Vertical Point of Intersection).
WAAS
Wide Area Augmentation System. SBAS-järjestelmä, joka parantaa perus-GNSS-signaalien saatavuutta ja tarkkuutta peittoalueellaan, johon kuuluu Yhdysvaltojen mantereinen osa sekä Kanadan ja Meksikon syrjäisiä osia.
Painon exponentti
Painon eksponenttia käytetään lähipistetasoituksen laskennassa. Laskettuja etäisyyksiä jokaiselta uudelta pisteeltä asemapisteen määrityksessä tai muunnoksessa käytetyille kiintopisteille painotetaan painon eksponentin mukaan, kun lasketaan koordinaattitasoitus, jota käytetään uudella pisteellä.
Tien suunnitelman kannalta tämä viittaa tien levennykseen kurvin ympärillä, mikä tarjoaa lisäturvallisuutta kurvia kaartaville autoille. Levennys määritellään yleensä yhdessä kallistus kanssa.
WGS‑84
World Geodetic System (1984), matemaattinen ellipsoidi, jota GPS on käyttänyt tammikuusta 1987.