Georeferenssikartta

Georeferenssikartan Cogo Adjust -toiminnolla voit yhdistää karttatiedoston sijainnit työn pisteisiin. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi silloin, kun arkkitehti tarjoaa koordinaatit rakennuksen pohjustukselle, joka on sijoitettava ja siirrettävä todelliseen koordinaattijärjestelmään työmaalla. Georeferenssikartan avulla voit muuntaa mallin Trimble Access-työsi käyttämäksi tasokoordinaattijärjestelmäksi.

Jos ensimmäiset työhön linkittämäsi karttatiedostot ovat BIM-malleja tai sijaintikoordinaattijärjestelmän DXF-tiedostoja, jotka sijaitsevat kaukana olemassa olevista työtiedoista, ohjelmisto varoittaa, että karttatiedosto on kaukana työtiedoista ja ehdottaa tiedoston georeferointia. Napauta Kyllä, jos haluat antaa ohjelmiston suorittaa likimääräisen georeferoinnin siirtämällä karttatiedoston keskipisteen nykyisen näkymän keskelle. Georeferenssikartan Cogo Adjust -lomake avautuu, jolloin voit hienosäätää georeferointia. Jos et halua säätää georeferointia, napauta Esc. Ohjelmiston suorittama likimääräinen georeferointi poistetaan sitten.

Georeferenssikartta-toiminto käyttää käännös-, kierto- ja mittakaavayhdistelmää karttatiedoston siirtämiseen niin, että valitut karttatiedostojen sijainnit vastaavat valittuja pisteitä. Jos valitset vain yhden pisteen, muunnos käyttää vain käännöstä.

Valittujen karttatiedostojen sijaintien on oltava jotain, jonka voit valita kartasta, kuten BIM-mallin kärkipisteitä tai pisteitä tai solmuja DXF-tiedostossa.

Kun avaat Georeferenssikartan lomakkeen, solmut näkyvät automaattisesti viivojen ja kaarien päissä ja kaikissa pisteissä moniviivan varrella kaikille kartassa näkyville DXF-tiedostoille riippumatta Kartta-asetukset-näytön Luo solmut -asetuksesta. Jos Kartta-asetukset-näytön Luo solmut -valintaruutua ei ole valittu, solmut piilotetaan automaattisesti, kun suljet Georeferenssikartan lomakkeen.

1. Avaa Georeferenssikarttalomake napauttamalla ja valitsemalla Cogo / Säädä / Georeferenssikartta.

2. Valitse Karttatiedosto-ryhmästä sijainnit karttatiedostosta, jonka haluat yhdistää työn pisteisiin.
    1. Napauta Piste A -kenttää ja napauta sitten kartan pistettä.
    2. Jos lähellä on useita pisteitä, näkyviin tulee Valitse-luettelo . Valitse käytettävä piste ja napauta sitten Hyväksy.
    3. Toista Pisteen B kohdalla.
  3. Valitse Pisteet-ryhmästä työn pisteet, jotka vastaavat karttatiedostojen sijainteja. Pisteet voivat olla työssä tai linkitetyissä tiedostoissa, kuten CSV-tiedostossa. Valitse ensin Piste A ja sitten Piste B napauttamalla pistettä kartassa, kirjoittamalla pisteen nimi tai napauttamalla kentän vieressä ja valitsemalla sitten jokin vaihtoehdoista valitaksesi pisteen.

Kartan nuolet ilmaisevat käännöksen, jota käytetään karttatiedostojen sijaintien ja valittujen työpisteiden yhdistämiseen.

4. Voit valita, käytetäänkö muunnoksia ja miten korkeudet käännetään:
    1. Näpäytä Asetus.
    2. Valitse Aseta vaaka-asteikon arvoksi 1.0 -valintaruutu, jos haluat, että vaakasuuntaista skaalausta ei sallita.
    3. Valitse Aseta vaaka-asteikon arvoksi 0 -valintaruutu, jos haluat, että vaakasuuntaista kiertoa ei sallita.
    4. Valitse Käännä korkeudet -kentässä, miten kartta käännetään pystysuunnassa. Voit kääntää kartan pystysuunnassa pisteen A korkeuteen tai pisteeseen B tai pisteiden A ja B keskiarvoon. Vaihtoehtoisesti voit suorittaa vain 2D-käännöksen jättäen kartan alkuperäiseen korkeuteen.
    5. Napauta Hyväksy.
  5. Näpäytä Laske.

Kartta päivittyy näyttämään kartan sijainnit, jotka vastaavat työn pisteitä, jolloin Georeferenssikartan lomakkeessa näkyvät käytetyn kierron, mittakaavan ja käännöksen tiedot.

6. Jos muutokset eivät näytä oikeilta, kumoa muutokset napauttamalla Takaisin. Tallenna muutokset työhön napauttamalla Tallenna.

Kun napautat Tallenna, työhön lisätään huomautus ja muunnoksen 3D-tietoja sisältävä world-tiedosto luodaan. World-tiedostolla on sama nimi kuin karttatiedostolla, jonka tiedostotunnisteeseen on liitetty "w" (esimerkiksi tiedostonimi.ifcw tai tiedostonimi.dxfw) ja se tallennetaan samaan kansioon kuin karttatiedosto.

Jos haluat käyttää karttatiedostoa toisessa projektissa tai toisessa maastotietokoneessa, kopioi world-tiedosto alkuperäisen karttatiedoston mukana säilyttääksesi georeferoinnin.