Ketjulaskenta

Käytä Ketjumittauksen toimintoa lisätäksesi nopeasti pisteet, jotka määrittelevät suorakulmaisia rakenteita, kuten rakennuksia tai rakennusperustoja.

Kohteen ensimmäinen sivu, suunta ja sijainti määritetään mittaamalla tai syöttämällä kaksi pistettä. Myöhemmät pisteet luodaan 90°:n kulmiin, tai samansuuntaisesti ensimmäiseen sivuun nähden. Jos haluat käyttää muuta kulmaa, tallenna kohde ja luo sitten uusi lähtösivu.

Linjat luodaan automaattisesti ja tallennetaan työhön sitä mukaan, kun pisteitä luodaan. Nämä linjat ilmestyvät kartalle, ja niitä voidaan käyttää linjojen merkintään. Vaadittaessa voit sulkea objektin takaisin alkupisteeseen, mikä saattaa suorakulmaisen muodon valmiiksi.

Käyttääkseen ketjumittauseja työn täytyy käyttää täysin määriteltyä koordinaattijärjestelmää, sillä ketjumittauksen avulla luodut uudet pisteet tallennetaan säteittäisinä.Tämä funktio ei toimi oikein, jos olet valinnut Vain mittakaava tai Ei mitään projektiota/datumia.

1. Näpäytä ja valitse Cogo / Ketjumittaukset.
  2. Ensimmäisen puolen määrittely
    1. Valitse tai mittaa Alkupiste ja Loppupiste. Ks. Pisteen nimen syöttäminen.
    2. Syötä korkeus. Valitse Lähtöpisteen ja Loppupisteen korkeus näpäyttämällä Korkeuden kentän vieressä.
    3. Napauta Hyväksy.
  3. Seuraavan puolen määrittely
    1. Aseta kulman seuraavaa pistettä varten näpäyttämällä edellisen pisteen vieressä suuntaan, johon haluat puolen kulkevan.

Punainen katkoviiva osoittaa seuraavan sivun nykyisen suunnan. Vaihda puolia näpäyttämällä kartalla 90° tai 180° pistettä kohti.

2. Napsauta Lisää.
    3. Tee jokin seuraavista:
      • Syötä Pituuden tai H. Distin kenttään etäisyys seuraavaan pisteeseen käyttäen kartalla määriteltyä kulmaa.

Jos käytät laseretäisyysmittaria, näpäytä ja valitse Laser. Mittaa välimatka laseria käyttäen.

• Valitse työssä oleva piste Pisteen nimen kentässä.Jos haluat mitata pisteen käyttäen yhdistettyä vastaanotinta tai kojetta, näpäytä ja valitse Fastfix tai Mittaa.

Ohjelmisto laskee välimatkan valikoituun tai mitattuun pisteeseen.

4. Napsauta OK.
  4. Jatka muodon sivujen määrittämistä käyttäen yllä kuvattuja vaiheita.
  5. Kun saavutat viimeisen puolen, tee yksi seuraavasta:
    • Sulje takaisin alkupisteeseen näpäyttämällä Sulje.Vaakasuora etäisyys lasketaan ja näytetään näytöllä.Tätä voidaan käyttää suunnitelman tarkastamiseen tai ketjulaskennan tarkistuksena. Napauta Hyväksy.
    • Syötä lopullinen pituus ja tallenna loppupiste käyttäen eri nimeä kuin alkupisteellä on.Tämä saattaa johtaa siihen, että objektin viimeinen kulma ei ole oikeassa kulmassa.Kun olet näpäyttänyt Tallenna, laske alku- ja loppupisteen välinen käänteisluku.Tämä menetelmä antaa yksityiskohtaisempaa tietoa sulun laadusta.
  6. Näpäytä Tall.

Kun kohde on tallennettu, sen sivujen pituuksia ei voi muuttaa.Syötettyjä etäisyyksiä voidaan muuttaa ennen kohteen tallennusta valitsemalla Muokkaa ja valitsemalla sivun päätepiste.Jos muutat etäisyyttä, karttanäyttö päivittyy myös.Voit sitten lisätä uusia sivuja.