Kojekorjaukset

Voit määrittää takymetrihavaintoihin liittyvät korjaukset.Korjausten ruutu ilmestyy näyttöön oletusarvoisesti automaattisesti Elektronisen tasain ruudun jälkeen, kun aloitat mittauksen.

Jos Korkeuksien ruutu ei ilmesty näyttöön, näpäytä Asetukset ja syötä oikeat tiedot.Palauttaaksesi oletusasetukset niin, että Korjauksien ruutu ilmestyy automaattisesti, näpäytä Asetukset ja valitse sitten Näytä korjaukset käynnistyksen yhteydessä -valintaruutu.

Jos aiot tehdä verkkotasoituksen ohjelmistossa käyttäen takymetrihavaintoja, varmista, että annat ilmanpaineen, lämpötilan sekä kaarevuus- ja refraktiokorjauksen.

Syötä PPM (Parts Per Million) -kenttään elektronisella etäisyysmittarilla tehtyihin havaintoihin käytettävä PPM-korjaus.Syötä korjaus PPM-arvona tai mittausympäristön paine ja lämpötila ja anna ohjelmiston laskea korjaus.

Paine on tyypillisesti 500 millibaaria-1200 millibaaria, mutta työskenneltäessä alueilla, joilla vallitsee ylipaine (esimerkiksi tunnelissa), paine saattaa olla jopa 3 500 millibaaria.

Jos käytät kojetta, jonka anturi mittaa ilmanpaineen, kojeen sensori asettaa arvon painekenttään automaattisesti.Estä tämä näpäyttämällä ponnahdusnuolta ja poista Kojeelta -valintaruudun valinta.

Säädä kaarevuus- ja refraktiokorjauksia Kaarevuus – ja Refraktio -kentissä.Kaarevuus- ja refraktiokorjauksia käytetään pystykulmahavainnoissa, joten ne vaikuttavat laskettuihin korkeuseroarvoihin.Ne vaikuttavat erittäin vähän myös vaakaetäisyysarvoihin.

Maan kaarevuus- ja refraktiokorjauksia voidaan käyttää itsenäisesti käyttämällä tarjolla olevia asetuksia. Maan kaarevuuskorjaus on tärkein korjaus, jonka suuruus on noin 16”/km mitatusta etäisyydestä (vähennetään pystykulmahavainnosta).

Refraktiokorjauksen suuruuteen vaikuttaa refraktiovakio, joka on arvio ilmanpaineen vaihtelusta valon kulkureitillä kojeesta prismaan. Koska ilmanpaineeseen vaikuttavat useat tekijät, kuten lämpötila, maanpinnan olosuhteet sekä valon kulkureitin korkeus maanpinnasta, käytettävän refraktiovakion määrittäminen on erittäin vaikeaa. Jos käytät tyypillisiä refraktiovakioita, kuten 0,13, 0,142 tai 0,2, refraktiokorjaus tehdään vastakkaiseen suuntaan maan kaarevuuskorjauksesta. Korjauksen suuruus on noin seitsemäsosa maan kaarevuuskorjauksesta.

• DC-tiedostomuoto tukee vain sellaisia kaarevuus- ja refraktiokorjauksia, jotka molemmat ovat käytössä tai poissa käytöstä. Kun ne ovat käytössä, niiden kerroin on 0,142 tai 0,2. Jos muita kuin näitä asetuksia käytetään ohjelmistossa, DC-tiedostoon kirjoitetaan asetukset, jotka vastaavat tilannetta parhaiten.
  • Älä määritä korjauksia molemmilla laitteilla. Jos määrität ne ohjelmistossa, varmista, että asetukset kojeella ovat tyhjiä.

Joidenkin kojeiden yhteydessä ohjelmisto tarkistaa, onko useita korjauksia (PPM, prismavakio sekä kaarevuus ja refraktio) käytetty oikein. Jos ohjelmisto havaitsee, että korjauksia on käytetty kahdesti, näyttöön tulee varoitus.

Seuraavassa taulukossa *-symboli ilmoittaa, jos sarakkeen yläosassa oleva korjaus on käytössä. * koskee vain laskettuja koordinaatteja, kun asemapiste on määritetty. Korjaustyyppien selitykset löytyvät taulukon alapuolisista määritelmistä.

Näytetty/tallennettu tieto Käytetyt korjaukset
C/R PPM VP SL Orient Inst ht Tar ht Proj Cor Stn SF NA POC

Tilarivi

HA VA SD (raaka)

HA VA SD

*

*

*

*

Az VA SD

*

*

*

*

*

Az HD VD

*

*

*

*

*

*

*

*

*

HA HD VD

*

*

*

*

*

*

*

*

Hila

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

delta Kartta

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Paalu ja sivumitta

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

DC-tiedosto (havainnot)

*

DC-tiedosto (redukoidut koordinaatit)

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

JobXML (havainnot)

*

JobXML (redukoidut koordinaatit)

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Survey Basic

*

*

*

*'

*

*

*

*'

*'

*'

*

Korjaustyypit

C/R

Maan kaarevuus- ja/tai refraktiokorjaus.

PPM

Ilmakehän Parts Per Million (PPM) -korjaus. PPM lasketaan lämpötilasta ja paineesta.

VP

Prismavakiokorjaus.

SL

Korjaus merenpinnan tasoon (ellipsoidi.)Korjausta käytetään vain, jos täysin määritetty koordinaattijärjestelmä on käytössä; sitä ei käytetä, jos Vain mittakaava -asetus on käytössä.

Orient

Orientointikorjaus.

Inst ht

Kojekorkeuden korjaus.

Tar ht

Prismakorkeuden korjaus.

Proj Cor

Projektiokorjaus. Sisältää mittakaavakorjauksen, joka on annettu Vain mittakaava -määrityksessä.

Stn SF

Asemapistemäärityksen mittakaavakerroin. Mille tahansa kojeasemalle voidaan antaa tai laskea mittakaavakorjaus. Tätä mittakaavaa käytetään tältä kojeasemalta tehtyjen havaintojen redukointiin.

NA

Lähipistetasoitus.Kojeasemalla, joka on määritetty Tunnettu asemapiste plus – tai Vapaa asemapiste -menetelmällä, voidaan soveltaa lähipistetasoitusta.Lähipistetasoitus lasketaan asemapisteen määrityksessä kiintopisteisiin tehtyjen havaintojen jäännösvirheistä.Tasoitusta käytetään tältä kojeasemalta tehtyjen havaintojen redukointiin käyttäen määrättyä eksponenttiarvoa.

POC

Prisman offset-korjaus. Tätä käytetään vain käytettäessä Trimble 360° -prismaa, VX/S-sarjan MultiTrack-prismaa, VX/S-sarjan 360°-prismaa, R10 360° -prismaa, Active Track 360 -tähystä tai Trimble Precise Active -tähystä.