Kartan asetukset
Käytä Kartta-asetuksia muuttaaksesi Kartta-ruudussa näkyvien tietojen ulkomuotoa ja konfiguroidaksesi kartan käyttäytymisen.
Avaa Kartta-asetukset napauttamalla ja valitse Asetukset. Saatavissa olevat asetukset riippuvat kytketystä kojeesta.
Muuta kartalla näkyviä tietoja, kuten tunnuksia ja symboleita, näpäyttämällä ja valitse listalta vaihtoehto.
Seuraavat asetukset ovat työkohtaisia ja ne tulee asettaa kartassa kutakin työtä varten: pystysuoran suurentelun asteikon, maatason ja pinnan asetukset. Muut asetukset koskevat kaikkia töitä.
Muuta kartalla näytettäviä tietoja napauttamalla jokaista valintaruutua joko näyttääksesi tai piilottaaksesi:
-
pisteiden viereiset nimitarrat
-
pisteiden viereiset kooditarrat
-
korkeudet
- merkintäluettelon pisteet
- taustatiedoston rasteroidut monikulmiot (mukaan lukien DXF- tai Shapefiles-tiedostot)
To display labels and elevations for points in data files such as DXF, RXL, or LandXML, use the check boxes in the Map data controls group (see below). Labels are not shown for points stored by Continuous topo.
Symbolit
Jos haluat muuttaa pisteissä ja viivoissa käytettäviä symboleja, valitse vaihtoehto Symbolit-kentästä:
-
Valitse Pistesymbolit, jolloin voit:
Näyttää kaikki pisteet yhtenäisellä pistesymbolilla.
Näytä viivan ja monikulmion ominaisuudet käyttämällä ominaisuuskirjaston yksinkertaista yhtenäistä tai katkoviivalla varustettua kenttäviivatyyliä.
-
Valitse Menetelmäsymbolit, jolloin voit:
-
Näyttää pisteet pisteen luomiseen käytetyllä menetelmällä. Eri symboleja käytetään esimerkiksi topo-pisteisiin, kiintopisteisiin, näppäiltyihin pisteisiin ja merkittyihin pisteisiin.
-
Näytä viivan ja monikulmion ominaisuudet käyttämällä ominaisuuskirjaston yksinkertaista yhtenäistä tai katkoviivalla varustettua kenttäviivatyyliä.
-
-
Valitse Ominaisuuskirjaston symbolit, jotta:
-
Näyttää pisteet käyttämällä saman ominaisuuskoodin pisteille ominaisuuskirjastotiedostossa (FXL) määritettyä symbolia. Pisteet, joihin ei liity ominaisuussymbolia, näytetään pienenä ympyränä.
-
Näytä viivan ja monikulmion ominaisuudet käyttämällä ominaisuuskirjaston mukautettua viivatyyliä.
-
Ominaisuuskirjaston symbolien piirtäminen edellyttää, että kartta piirretään uudelleen jokaisen mittauksen jälkeen, jotta uuden pisteen symboli näkyy. Jos työsi on erittäin suuri ja jos kartan uudelleenpiirto hidastuu, harkitse Symbolit-asetuksen muuttamista näyttämään sen sijaan Metodisymbolit tai Pistesymbolit.
Lisätietoja piste- ja viivatyylien valitsemisesta ominaisuuskirjastosta on kohdassa Ominaisuuskirjaston lisääminen ja muokkaaminen Trimble Access -sovelluksessa.
Tunnuksen väri
Muuta tarroissa käytettävää väriä valitsemalla haluamasi värin Tarrojen värien listalta.
Valotehosteet
Valaistustehosteiden valintaruutu määrittää sovelletaanko pintoihin varjostusta ja refraktiota automaattisesti. Valaistustehosteet antavat graafisemman syvyyden pinnoille mutta voivat lisätä varjostus- tai kiiltovaikutuksia pieniin alueisiin joillakin pinnoilla.
Tumma tila
Valitse Tumma tila -valintaruutu, jos haluat muuttaa kartan taustan mustaksi. Tämä voi olla hyödyllistä työskenneltäessä heikossa valaistuksessa tai paremman kontrastin saavuttamiseksi värillisiä vektorikarttoja käytettäessä.
Yksivärinen kartta
Jos haluat näyttää kartan sisältämiä kohteita harmaasävyisinä, valitse Yksivärinen kartta -valintaruutu.
Lyhennä tunnukset
Pisteen nimet ja kooditunnukset on oletuksena lyhennetty niin, että vain niiden ensimmäiset 16 merkkiä näkyvät. Jos haluat näyttää koko tunnuksen, tyhjennä Lyhennä tunnukset -valintaruutu.
Automaattinen siirto sijaintiin
Jos nykyinen sijainti on ruudun ulkopuolella ja edellinen sijainti oli ruudun sisällä, valitse Automaattinen siirto sijaintiin -valintaruutu, jolloin ohjelma keskittää kartan automaattisesti nykyiseen sijaintiin. Jos mikään nykyinen sijainti ei ole käytettävissä, esimerkiksi asemapisteen käyttöönoton aikana, kartta ei panoroidu.
Pystykorostus
Painota vertikaalisia ominaisuuksia, jotka saattavat olla liian pieniä tunnistettavaksi suhteessa vaakasuoraan asteikkoon, syöttämällä Pystysuora suurentelun kenttään arvon, joka on suurempi kuin 1.00. Oletusasetus 1,00 tarkoittaa, että vaakasuorat ja pystysuorat mittakaavat ovat identtisiä, joka antaa todellisuutta vastaavan kuvauksen datasta.
Kartan orientaatio
Valitse, suuntautuuko kartan tasonäkymä Pohjoiseen vai Viiteatsimuuttiin.
3D-karttanäkymät suuntautuvat aina viiteatsimuuttia kohti.
Viiteatsimuutin kenttä näyttää oletuksena työn ominaisuuksien Cogo-asetusten ruudun Viiteatsimuutin kenttään syötetyn arvon (katso Laskenta-asetukset). Viiteatsimuuttikentän muokkaaminen yhdessä näytössä päivittää Viiteatsimuutti-arvon toisessa näytössä. Kun merkitset pistettä GNSS-mittauksessa, voit lisäksi muokata Viiteatsimuutin arvoa valitessasi Suhteessa atsimuuttiin Merkinnän kentältä. Katso GNSS:n merkintämenetelmät.
Viiteatsimuuttikenttä päivittyy myös, jos kierrät karttaa ja napautat sitten Palauta rajat -painiketta ja kierrät Rajausruuua niin, että Rajausruudun pinnat ovat samassa linjassa karttatietojen kanssa. Katso Rajausruutu.
Jos haluat suunnata kartan uudelleen esimerkiksi kohdistaaksesi Rajausruudun pinnat tarkemmin karttatietoihin, kuten mallin etujulkisivuun, kirjoita vaadittu arvo Viiteatsimuutti-kenttään. Löydät viiteatsimuutin arvon napauttamalla kartalla olevaa linjaa, jonka haluat olevan kartan lähtösuunta, ja sen jälkeen napauttamalla Tarkastele. Valitse vaadittaessa linja tarkastelun ikkunan luettelosta ja napauta Tiedot.
Lisätietoja linkitettyjen DXF-, Shape-, 12da- ja LandXML-tiedostojen tietojen näyttämisen hallinta-asetuksista on kohdassa DXF-, Shape- 12da- ja LandXML-tiedostojen karttatietoasetukset.
Surpac-tiedostoissa (.str, käytetään ainoastaan yhdessä Kaivokset -sovelluksen kanssa) nimi generoidaan jokaiselle tiedoston valittavissa olevalle ominaisuudelle, ja pisteet ja murtoviivat sijoitetaan tasoihin niiden jononumeron perusteella. Murtoviivat nimetään niitä määrittävien pisteiden pohjalta, mutta jos tämä ei ole mahdollista, niille annetaan nimeksi ”L” sekä niiden ketjutason sisäinen järjestysnumero. Pisteessä mahdollisesti olevia koodeja kunnioitetaan.
Saat linjojen, kaarien, murtoviivojen tai teiden paalulukemat näkymiin valitsemalla Näytä paalulukemat -valintaruudun. Tämä valintaruutu koskee DXF-tiedostoja, RXL-linjauksia, RXL-teitä, LandXML-teitä, GENIO-teitä tai 12da-tiedostoja.
Jos paaluväliarvo on nolla, paalujen tunnuksia ei näytetä. Jos paaluväli on nolla, alku- ja loppupaalun ja mahdollisten PI-, PC- tai PT-paalujen paalutunnukset näytetään. Jos paaluväli on numeroarvo, kaikkien paalujen tunnukset näytetään (zoomausasteikosta riippuen).
Konfiguroi kartalla näytettävä maataso valitsemalla Näytä maataso -valintaruutu ja syötä sen jälkeen maatason korkeus. Trimble Mapsin taustakuvat tai taustakuvatiedosto piirretään maatason korkeudella.
Maatason korkeutta käytetään visuaalisena referenssinä kartan kolmiulotteisessa tarkastelussa. Sitä ei käytetä laskelmissa.
Muuttaaksesi tapaa, jolla pinnat ilmestyvät karttaan, valitse yksi seuraavista Näytön kentältä:
- Värigradientti
- Varjostettu
- Kolmiot
- Värigradientti + kolmiot
- Ääriviivat
Voit tarvittaessa määrittää siirtymään suhteessa pintaan Siirtymä pintaan -kentässä. Napauta ja valitse, sovelletaanko siirtymää pystysuorassa vai luotisuorassa pintaan nähden.
Jos haluat muuttaa pintoja ja esimerkiksi poistaa joitain kolmioita, katso lisätietoja osiosta Pinnan luominen olemassa olevista pisteistä.
Muuttaaksesi tapaa, jolla tien pinta ilmestyy kartalle, valitse yksi seuraavista Näytön kentältä:
- Värigradientti
- Varjostettu
- Ääriviivat
Pistepilvioptiot koskevat vain Trimble SX10- tai SX12 Scanning -takymetrillä-kojeella tuotettua laserkeilausdataa.
Konfiguroi pistepilvien näyttö kartalla seuraavasti:
-
Valitse Väritila pistepilveä varten.
Valitse... jotta voit Skannausväri Määrittääksesi skannauksen, johon piste kuuluu Asemapisteväri Määrittääksesi pisteiden mittauksessa käytetyn paalun Harmaasävyinen intensiteetti Määrittääksesi pisteiden heijastavuuden intensiteetin harmaasävyinä Värikoodattu intensiteetti Määrittääksesi pisteiden heijastavuuden intensiteetin käyttämällä väriä Väri korkeuden mukaan Määrittääksesi pisteiden korkeuden käyttämällä väriä. Pistepilven väri Näyttääksesi kaikki pisteet saman värisinä - Jos valitset pistepilven Väritilaksi Väri korkeuden mukaan, syötä Vähimmäiskorkeuden ja Enimmäiskorkeuden arvot.
- Valitse Pisteen koko.
- Valitse Pintapisteiden enimmäismäärän arvo rajoittaaksesi pinnan luomisessa käytettävien pisteiden määrää. Jos pintaa varten on valittu enimmäismäärää enemmän pisteitä, ohjelmisto vähentää pisteiden määrää automaattisesti pysyäkseen ylärajan sisällä.
- Valitse Näytä koordinoimattomat skannaukset -valintaruutu näyttääksesi skannauspaaluilla kaapatut skannaukset. Koska skannauspaalujen pisteille ei ole mitään koordinaatteja, nämä kuvaukset ilmestyvät projektialueen keskustaan 3D-kartan tasonäkymässä.