Beräkna volym

Man kan beräkna volymer från ytor som lagrats i filformatet triangulated terrain model (TTM).

Du kan importera TTM‑filer från ditt kontorsprogram eller skapa dem från kartan i Generell Mätning.Se Skapa en yta från befintliga punkter.

1. Tryck på och välj Cogo/Beräkna volym.

Alternativt, kan du skapa en yta samtidigt som du beräknar volymen genomatt välja minst tre 3D-punkter på kartan och sedan välja Beräkna volym från tryck och håll-menyn.Ange ett namn på ytan och tryck på Godkänn.Ytan visas på kartan.

2. Välj den beräkningsmetod som krävs, på skärmen Beräkna volym:

• Metoden Ovanför en höjd

Beräknar volymen av en yta ovanför en specificerad höjd. Endast skärvolymen beräknas.

• Metoden Ogiltig volym

Beräknar volymen av det material som behövs för att fylla en yta upp till den angivna höjden.

• Metoden Yta till höjd

Beräknar schakt- och fyllnadsvolymer mellan en yta och den angivna höjden. Om ytan är under höjden beräknas en fyllvolym, om ytan är över höjden beräknas en skärvolym.

• Metoden Yta till yta

Beräknar schaktnings- och fyllnadsvolymer mellan två ytor.Ursprunglig yta är originalytan och Slutlig yta är den konstruerade ytan eller ytan efter schaktning.Om Ursprunglig yta ligger ovanför Slutlig yta beräknas en skärvolym, om Slutlig yta ligger under Ursprunglig yta beräknas en fyllvolym.

Volymer beräknas endast där de Ursprungliga och Slutliga ytorna överlappar varandra.

• Metoden Upplag/sättning

Denna metod liknar Yta till yta men med endast En yta.Den markerade ytan behandlas som den slutliga ytan och den ursprungliga ytan definieras av perimeterns punkter för den markerade ytan.Om ytan ligger ovanför perimeterns yta beräknas en skärvolym (bäring) och om ytan ligger under perimeterns yta beräknas en fyllnadsvolym (sättning).

• Metoden Ytområde

Beräknar ytarean och med ett specificerat materialdjup går det även att beräkna volymen.

3. Välj den yta som ska användas.
  4. Ange den faktor för Utvidgningsfaktor och Volymminskning som ska tillämpas i beräkningen, om så krävs.

En utvidgningsfaktor läggs till för att kalkylera med expansionen av schaktvolymen.Utvidgningen anges i procent.Den justerade skärvolymen blir skärvolymen med applicerad utvidgningsfaktor.

En krympningsfaktor tillåter komprimering av fyllnadsmaterialet.Krympning anges i procent.Den justerade fyllnadsvolymen blir fyllnadsvolymen med applicerad krympningsfaktor.

5. Tryck Beräkna.

Efter att krympnings- och utvidgningsfaktorer har tillämpats, visar programvaranvolymen på platsen (originalvolym) och den justerade volymen:

• Den justerade skärvolymen blir skärvolymen med applicerad utvidgningsfaktor.
    • Den justerade fyllnadsvolymen blir fyllnadsvolymen med applicerad krympningsfaktor.