Ordlista
Detta ämne förklarar några av de termer som används i denna Hjälp.
noggrannhet
För att definiera en acceptabel nivå på noggrannheten för en mätning ange värden för standardavvikelser för DR och Prisma.
almanacka
Data, översända av en GNSS-satellit, som inkluderar information om alla satelliters banor, klockkorrektion, samt atmosfäriska fördröjningsparametrar. Kalendern ger möjlighet till snabb tillgång till satelliter. Informationen om banan utgör en delmängd av efemerid-data med reducerad precision.
Vinklar och avstånd
Mätning av horisontella och vertikala vinklar och avstånd och en lutande längd, plus extra offsetavstånd till punkter vars positioner är skymda.
Endast vinklar
Mätning av horisontella och vertikala vinklar.
notering
Markeringar på bilderna för att göra dem tydliga.
attribut
En egenskap för en funktion i databasen. Alla funktioner har en geografisk position som ett attribut. Andra attribut är beroende av typ av funktion. Exempelvis, kan en väg ha ett namn eller ett ordningsnummer, typ av yta, bredd, antal filer, etc. Varje attribut har ett intervall med möjliga värden, som kallas för domän. Det värde som används för att beskriva en särskild funktion kallas för attributvärde.
Autolock
Förmågan att låsa på och tracka ett prisma.
automatiserade satser
Metoden för att automatiskt mäta flera observationer till observerade punkter.
autonom positionering
Den minst noggranna positioneringsbestämning som en GNSS-mottagare kan producera. Fastställningen av position beräknas av endast en mottagare på basis av endast satellitdata.
azimut
Horisontell riktning i relation till ett definierat koordinatsystem.
referensobjekt
Punkt med kända koordinater eller känd bäring från den instrumentpunkt som används för att orientera instrumentet under stationsetablering.
I en GNSS-mätning, observerar och beräknar Du baslinjerna (den ena mottagarens position i förhållande till den andras). Basstationen fungerar som det läge från vilket alla okända lägen härstammar. En basstation består av en antenn och mottagare uppställda på en känd plats speciellt för att insamla data som skall användas i differentiellt korrigerande rover-filer.
baud
En enhet för dataöverföring (från en binär digitalanordning till en annan sådan) som används för beskrivning av seriella kommunikationer, normalt en bit per sekund.
BIM
Building Information Modeling (BIM) är en process där planering, design, konstruktion och underhåll av byggnader och andra byggnadsobjekt som t.ex. vägar, broar eller värme och vatten hanteras med hjälp av digitala modeller i 3D. Se BIM-modeller, för information om de filformat för BIM-modeller som stöds i Trimble Access.
C/A (Coarse Acquisition)-kod
Ett pseudoslumpljud (PRN)-kod som modulerats på en L1-signal. Denna kod hjälper mottagaren att beräkna avståndet från en satellit.
byta cirkelläge
Refererar till när cirkelläget på ett konventionellt instrument som mäter observationer ändras mellan cirkelläge 1 och cirkelläge 2. Detta sker automatiskt med ett servodrivet instrument. På ett robotinstrument sker detta när du trycker på Ändra cirkelläge i programmet Trimble Access. På ett mekaniskt instrument måste du ändra cirkelläge manuellt på instrumentet.
CMR
Compact Measurement Record. Ett satellitmätningsmeddelande som sänds från basmottagaren och används vid RTK-mätningar för att beräkna en noggrann baslinjevektor från basen till rovern.
konstellation
En specifik uppställning satelliter som används för att beräkna positioner: tre satelliter för tvådimensionella bestämningar, fyra satelliter för tredimensionella bestämningar. Alla satelliter som är synliga för en GNSS-mottagare vid en given tid. Den optimala konstellationen är konstellationen med den lägsta PDOP. Se även PDOP.
Konstruktionsförskjutningar
Ett specifikt horisontellt och/eller vertikalt offsetavstånd för att möjliggöra att maskinerna kan arbeta utan störande stakkäppar.
konstruktionspunkt
En punkt som mäts med hjälp av alternativet "snabbrättning" i COGO.
passpunkt
En punkt på jordklotet som har en noggrann känd geografisk position.
konventionell mätning
I en konventionell mätning är kontrollenheten ansluten till ett konventionellt mätinstrument, som t.ex. en totalstation.
krökning och refraktion
Korrektion av den uppmätta vertikalvinkeln för jordens krökning och refraktionen som orsakas av jordens atmosfär.
datameddelande
Ett meddelande, inkluderande en GNSS-signal, som lämnar en rapport om läget och tillståndet hos satelliterna såväl korrektion av klockan. Det inkluderar såväl information om tillståndet av andra satelliter som om deras approximativa lägen.
datum
Se geodetiskt datum och lokalt datum.
given kod
Kodnamnet som ges till den givna punkten.
givet namn
Namnet som ges till den givna punkten.
Differentiell positionering
Noggrann mätning av det relativa läget av två mottagare som samtidigt följer samma satelliter.
Direktreflex (DR)
EDM-typen som kan mäta fram till icke-reflekterande mål.
förskjutningsmodell
En modell över rörelsen hos punkter på jorden som på grund av, plattors rörelse, tektonisk påfrestning, seismisk/postseismisk deformation, isostatisk glaciärförskjutning och/eller andra geologiska och antropogena processer som orsakar betydande förändringar av koordinater i stora områden. Används för att sprida koordinater från en epok (såsom mätepoken) till en annan (såsom referensepoken för det valda globala referensdatumet).
Indikerar GNSS-positionens kvalitet. DOP tar hänsyn till positionen för varje satellit relativt de andra satelliterna i konstellationen, samt deras geometri i förhållande till GNSS-mottagaren. Ett lågt DOP-värde indikerar en högre sannolikhet för noggrannhet.
Doppler-förskjutning
Den synbara förändringen i frekvens för en signal föranledd av satelliternas och mottagarens relativa rörelse.
Effektivvärde. I Trimble Access, är DRMS en uppskattning av effektivvärdet av det radiella avståndet från den sanna positionen till den observerade positionen. DRMS är ett av de tillgängliga alternative för visning av uppskattningar av GNSS-noggrannhet i programmet Trimble Access. Se Precisionsvisning.
dubbelfrekvens
En GNSS-mottagare som använder båda L1 och L2-signaler från GNSS-satelliter. En dubbelfrekvensmottagare kan beräkna positionsbestämningar över längre avstånd och under ogynnsammare förhållanden därför att den kompenserar för jonosfäriska fördröjningar.
dubbelprismaoffset
Mätning av horisontella och vertikala vinklar och lutande längd till två prismor placerade på en prismastång för att lägesbestämma en skymd punkt.
DXF-filer
En DXF-fil är ett filformat för vektorgrafik i 2D eller 3D som skapats i CAD-program som AutoDesk. DXF betyder Drawing Exchange Format.
ECEF (Jordcentrerad
‑jordfixerad)
Ett kartesiskt koordinatsystem som uttrycker koordinaterna i Global-datum. Mittpunkten för detta koordinatsystem finns vid jordens tyngdpunkt. Z-axeln sammanfaller med jordens medelrotationsaxel och x-axeln passera igenom 0° N och 0° Ö. Y-axeln är vinkelrätt mot x- och z-axelns plan.
excentriskt objekt
Mätning av horisontella och vertikala vinklar och en lutande längd till ett radiellt objekts yta (t.ex. en lyktstolpe). Ytterligare en horisontell vinkel observeras vid objektets kant för att beräkna radien och sålunda läget på objektets centrum.
EGNOS
European Global Navigation Overlay Service. Ett satellit‑baserat hjälpsystem (SBAS) som ger en FTA‑baserad(kostnadsfri) differentiell korrektionstjänst för GNSS.
höjd
Höjd ovanför medelhavsyta. Vertikalt avstånd ovanför geoiden.
elevationsgräns
Vinkel under vilken Trimble rekommenderar att du inte spårar satelliter. Normalt ställs denna till 10 grader för att undvika interferens från byggnader och träd såväl som flervägssignalfel vid marknivån.
En matematisk modell av jorden som skapas genom att rotera en ellips runt dess mindre axel.
efemerid
De aktuella prognoserna för satellitposition (bana), överförda i datameddelandet.
epok
Mätningsintervallet för en GNSS-mottagare. Epoken varierar enligt mätningstypen: – för mätningar i realtid sätts det till en sekund – för efterbehandlade mätningar kan det sättas till en hastighet av mellan en sekund och en minut
cirkelläge 1
Observationsläget för ett instrument där den vertikala cirkeln normalt finns på teleskopets vänstra sida.
cirkelläge 2
Observationsläget för ett instrument där den vertikala cirkeln normalt finns på teleskopets högra sida.
FastStatic mätning
En sorts GNSS‑mätning. En FastStatic‑mätning är en efterbearbetad mätning som använder ockupationstider upp till 20 minuter för att samla in rå GNSS‑data. Den data som samlas in efterbehandlas för att uppnå noggrannhet på centimeternivå.
objekt
En representation av ett reellt objekt på en karta. Funktioner kan representeras som punkter, linjer eller polygoner. Flerpunktsfunktioner består av fler än en punkt men bara en referensuppsättning av attribut i databasen.
funktionskoder
Enkla beskrivande ord eller förkortningar som beskriver en punkts funktioner.
fast lösning
Indikerar att heltalscyklerna har lösts och att en mätning har initierats. Detta är den noggrannaste lösningstypen.
flytande lösning
Indikerar att heltalscyklerna inte lösts och att mätningen inte initierats.
Snabb standard (FSTD)
Metoden att mäta ett avstånd och en vinkel för att koordinatbestämma en punkt.
GAGAN
GPS Aided Geo Augmented Navigation. Ett regionalt satellitbaserat hjälpsystem (SBAS) som implementeras av den indiska regeringen.
Galileo
Galileo är ett globalt satellitnavigationssystem (GNSS) som utvecklas på uppdrag av Europeiska unionen (EU) och Europeiska rymdorganisationen (ESA). Galileo är alternativt och ett kompletterande GNSS till det amerikanska Global Positioning System GPS, det ryska GLONASS och det japanska Quasi‑Zenith Satellite QZSS.
GDOP
Geometrisk precisionsutspädning. Relationen mellan fel i användarens position och tid, samt fel i satellitavstånd. Se även DOP.
GENIO
GENerisk ingång/utgångsfil som exporteras av ett antal programpaket för vägutformning som definierar en väg som en serie väglinjer. Se även väglinje.
En matematisk modell utvecklad för att passa in i en del av, eller hela geoiden (den fysiska jordytan).
geoid
Ytan på gravitationsekvipotentialen som nära approximerar medelhavsytan.
Global
Global är den korta formen av namn som refererar till koordinaterna i Globalt referensdatum.
Globalt referensdatum
Globalt referensdatum är datumet för RTK-mätningar, såsom referensram för basstationer som inkluderar VRS. Programmet Trimble Access bestämmer Globalt referensdatum med hjälp av det koordinatsystem och den zon du har valt i koordinatsystemets bibliotek.
Om du utför en RTK-mätning i jobbet måste du kontrollera att den valda korrektionskällan i realtid tillhandahåller GNSS-positioner med samma datum som det som angivits i fältet Globalt referensdatum på skärmen Välj koordinatsystem i jobbets egenskaper.
Global referensepok
Global referensepok är epoken för realisering av Globalt referensdatum. Programmet Trimble Access bestämmer Global referensepok med hjälp av det koordinatsystem och den zon du har valt i koordinatsystemets bibliotek.
GLONASS
GLObal NAvigation Satellite System (GLONASS) är ett satellitpositioneringssystem (GNSS) som drivs av Ryssland. GLONASS är alternativt och ett kompletterande GNSS till GPS, Galileo och QZSS.
GNSS
Global Navigation Satellite System (GNSS). Detta är den allmänna termen för ett världstäckande satellitnavigeringssystem som ger geospatial positionering.
GNSS-mätning
I en GNSS-mätning är kontrollenheten ansluten till en GNSS-mottagare.
GPS
Global Navigation System (GPS) är ett satellitpositioneringssystem (GNSS) som drivs av den amerikanska regeringen. GPS är ett alternativt och ett kompletterande GNSS till GLObal NAvigation Satellite System (GLONASS), den europeiska unionens positioneringssystem Galileo och det japanska Quasi‑Zenith Satellite (QZSS).
H. vinkeloffset
Mätning av vertikal vinkel och lutande längd. Därefter mäts den horisontella vinkeln separat, normalt till en skymd punkt.
Endast h.vinkel
Mätning av horisontell vinkel.
HDOP
Horisontell precisionsutspädning. Se även DOP.
Helmert-kalibrering
En Helmert-transformation är en koordinattransformation som använder rotation, skalning och översättning. Den horisontella utjämningen i en kalibrering av en GNSS-plats är en 2D-form av Helmert-transformationen, och den kan även användas för beräkning av en omsektionering.
högt dynamiskt område
(HDR)
När HDR är aktiverat tas en serie fotografier, alla med olika exponeringar varje gång kameraknappen trycks. Vid HDR-bildbehandling kombineras bilderna till en bild som har bättre färgtonsintervall vilket ger större detaljrikedom än någon av de individuella bilderna. För bilder tagna med en totalstation med Trimble VISION-teknik kan HDR-bildbehandlingen utföras i Trimble Business Center efter import av informationen.
horisontell cirkel
Graderad eller digital skiva från vilken den horisontella vinkeln mäts.
instrumenthöjd
Instrumenthöjden ovanför instrumentpunkten.
instrumentpunkt
Punkt som upptas av instrumentet.
heltalscykel
Det hela antalet cykler i en bärvågsfas pseudoavstånd mellan GNSS-satelliten och GNSS-mottagaren.
integrerad mätning
I en integrerad mätning är kontrollenheten ansluten till både ett konventionellt mätinstrument och en GNSS-mottagare samtidigt. Programmet Trimble Access kan snabbt växla mellan de två instrumenten i samma jobb.
jonosfär
Bandet med laddade partiklar 128 till 192 km ovanför jordytan. Jonosfären påverkar noggrannheten hos GNSS‑mätningar om Du mäter långa baslinjer med hjälp av mottagare med en frekvens.
K-faktor
K-faktorn är en konstant som definierar en vertikal kurva i en vägdefinition.
K = L/A. Där:
L är kurvan längd
A är den algebraiska skillnaden mellan inkommande och utgående sluttningar i %.
L1-signal
Den primära L‑bandbärvåg som används av GNSS‑satelliter för att överföra satellitdata.
L2-signal
Den sekundära L‑bandbärvåg som används av GNSS‑satelliter för att överföra satellitdata. Block IIR‑M och senare GPS‑satelliter kommer att överföra en extra signal på L2 som kallas L2C.
L5-signal
En tredje L‑bandbärvåg som används av GNSS‑satelliter för att överföra satellitdata. Denna har adderats till Block IIF satelliter och senare GPS-satelliter.
LandXML-filer
En LandXML-fil är ett XML-filformat för mätdata inom väg- och vattenbyggnadsteknik som t.ex. punkter, ytor, paket, information om rörsystem och horisontella linjegeometrier.
Programmet Trimble Access bestämmer Lokalt datum med hjälp av det koordinatsystem och den zon du har valt i koordinatsystemets bibliotek.
mätningslägen
Vinklarna mäts och medelvärdet beräknas allteftersom ett avstånd mäts med någon av följande mätmetoder: Standard (STD) Snabb standard (FSTD) Tracking (TRK). STD-läge indikeras av ett "S" intill instrumentikonen i statusfältet. En vinkel och ett avstånd mäts. FSTD-läge indikeras av ett "F" intill instrumentikonen i statusfältet. Vinklar och avstånd mäts kontinuerligt. TRK-läge indikeras av ett "T" intill instrumentikonen i statusfältet.
Ett konventionellt instrument som manuellt måste vridas för att ändra cirkelläge eller för att hitta mål. Jämför med ett servoinstrument.
MGRS
Military Grid Reference System (Militärt referenssystem för rutnät)
MSAS
MTSAT Satellite‑Based Augmentation System. Ett satellitbaserad hjälpsystem (SBAS) som ger en FTA‑baserad (kostnadsfri) differentiell korrektionstjänst för GNSS i det område systemet täcker, vilket i detta fall är Japan.
flervägssignal
Interferens, liknande spökbilder på en TV-skärm. Flervägssignalstörningar uppträder när GNSS-signaler korsar olika banor innan de når fram till antennen.
grannskapskalibrering
En koordinatkalibrering som används för varje stationsetablering. Under stationsetablering, beräknas förbättringar för varje observerad passpunkt. De beräknade avstånden från varje ny punkt till passpunkterna som används vid stationsetableringen används för att fastställa koordinatkalibreringen som skall appliceras på den nya punkten. Grannskapskalibreringen kan endast användas under Stationsetablering plus samt stationsetableringar för Fri station. Med dessa etableringstyper kan Du utföra observationer till ett flertal passpunkter.
NMEA
En standard som upprättats av National Marine Electronics Association (NMEA), vilket definierar elektriska signaler, dataöverföringsprotokoll, tidsräkning, samt meningsformat för kommunikation av navigeringsdata mellan sjönavigeringsinstrument.
NTRIP
Nätverkstransport av RTCCM via Internetprotokoll
observation
En mätning som sker vid eller mellan kontrollpunkter med hjälp av mätutrustning, inklusive GNSS-mottagare och konventionella instrument.
OmniSTAR
Ett satellitbaserat system som sänder ut GPS‑korrektionsinformation.
P‑kod
Den "exakta" koden som överförs av GPS-satelliterna. Varje satellit har en unik kod som moduleras på både L1- och L2-bärvågor.
paritet
En typ av felkontrollering som använder binär digitaldatalagring och -överföring. Optioner för paritetskontroll omfattar Jämn, Udda, eller Ingen.
Precisionsutspädning av positionen, en enhetslös meritklassning som uttrycker förhållandet mellan felet i användarpositionen och felet i satellitpositionen.
PDOP-mask
Det högsta PDOP-värdet vid vilket en mottagare beräknar positioner.
punktmoln
En samling punkter i en 3D-rymd.
polylinje
Polylinjer är två eller flera linjer eller bågar som är sammankopplade. En linje är en enkel linje mellan två punkter.
positioneringssystem
Ett system med instrument- och beräkningskomponenter som används för att bestämma en geografisk position.
efterbehandling
Att bearbeta satellitdata på en dator efter att de har samlats in.
efterbearbetad kinematisk mätning
En sorts GNSS‑mätning. Efterbearbetade kinematiska mätningar lagrar råa stop‑and‑go och kontinuerliga observationer. Den data som samlas in efterbehandlas för att uppnå noggrannhet på centimeternivå.
PPM
"Miljondels"-korrektion som appliceras på uppmätta lutande längder för att korrigera för påverkan av jordens atmosfär. PPM bestäms med hjälp av avläsningar från lufttrycket och temperaturen tillsammans med specifika instrumentkonstanter.
Noggrannhet
Ett mått på hur nära slumpmässiga variabler samlas kring ett beräknat värde, vilket visar på repeterbarheten för eller flera mätningar.
prismakonstant
Avståndsförskjutning mellan ett prismas center och punkten som mäts.
projektion
Används för att skapa platta kartor som representerar jordens yta eller delar av denna yta.
QZSS
Quasi‑Zenith Satellite (QZSS) är ett japanskt satellitsystem byggt av Japans rymdforskningsorgan JAXA, (Japan Aerospace Exploration Agency). QZSS är ett kompletterande GNSS till systemen GPS (USA), GLONASS (Ryssland) och Galileo (EUs). QZSS är även ett satellitbaserat hjälpsystem (SBAS).
RDOP
Relativ precisionsutspädning. Se även DOP.
differentialmätning i realtid
En typ av GNSS‑mätning. Differentialmätning i realtid använder de differentiella korrektionerna som skickas från en markbaserad mottagare eller från SBAS eller OmniSTAR--satelliter för att uppnå en positionering för rovern på centimeternivå.
kinematisk och data‑loggningsmätning i realtid
En sorts GNSS‑mätning. En kinematisk och dataloggningsmätning i realtid registrerar rå GNSS‑data under en RTK‑mätning. Denna rådata kan om det behövs efterbehandlas senare.
kinematisk och ifyllnads mätning i realtid
En sorts GNSS‑mätning. En kinematisk och ifyllnadsmätning i realtid gör det möjligt att fortsätta en kinematisk mätning även om radiokontakten med basstationen brutits. Den ifyllnadsdata som samlats in måste efterbehandlas.
referensstation
Se basstation.
referenslinje
Processen av att etablera ett läge för en uppmätt punkt i relation till en baslinje genom att ta mätningar till två kända eller okända punkter.
Skapa ett område för att endast inkludera de skannade punkter som du är mest intresserad av. Ett område är särskilt användbart vid utförande av en ytinspektion.
fri station
Processen för att bestämma positionen för en stationspunkt genom att mäta mot två eller flera kända punkter.
RMS
Effektivvärde (standardavvikelse). Detta används för att uttrycka noggrannheten av punktmätningen. Det består av radien av felcirkeln inom vilken ca 70% av lägesbestämningar kan hittas.
RMT
Aktivt prisma
En mätning där kontrollenheten som kör programmet Trimble Access är ansluten till ett konventionellt instrument via radio, så att instrumentet kan robotstyras från programmet Trimble Access.
satser
Konventionell observationsmetod för flera observationer av en eller flera punkter.
rover
Vilken som helst mobil GNSS-mottagare och fältdator som insamlar data ute på fältet. Läget för en rovermottagare kan korrigeras differentiellt i relation till en stationär bas GNSS-mottagare.
RTCM
Radio Technical Commission for Maritime Services. Detta är en kommission som upprättades för att definiera en differentiell datalänk för differentiell korrektion i realtid av roving GNSS‑mottagare.
RTK
Realtids kinematik, en typ av GNSS‑mätning.
SBAS
Satellite Based Augmentation System. SBAS är baserat på differentiell GNSS men appliceras på tilläggssystemen (WAAS, EGNOS, MSAS). Korrektioner och ytterligare information sänds via geostationära satelliter.
Ett konventionellt instrument som är utrustat med servomotorer som gör det möjligt att ändra cirkelläge och vrida instrumentet för att spåra mål automatiskt. Jämför med ett mekaniskt instrument.
Om servoinstrumentet även är utrustat med en radio, kan du använda det i en robotmätning, där instrumentet styrs via programmet Trimble Access.
Shape-filer
En Shape-fil är ett lagringsformat för ESRI-vektordata för att lagra geografiska egenskaper som t.ex. punkter, linjer, bågar och polygoner likväl som information om attribut.
singelfrekvens
En sorts mottagare som endast använder L1 GNSS-signalen. Det förekommer ingen kompensation för jonosfäriska påverkningar.
enkelavståndsoffset
Mätning av horisontella och vertikala vinklar och avstånd och en lutande längd, plus extra offsetavstånd till punkter vars positioner är skymda. Med dessa etableringstyper kan Du utföra observationer till ett flertal passpunkter.
SNR
Signal‑till‑brus‑förhållandet, en mätning av styrkan hos satellitsignalen. SNR-förändringar omfattar intervallet från 0 (ingen signal) till ca 99, där 99 är perfekt och 0 betyder att ingen satellit finns tillgänglig. Ett bra värde är 40. Ett GNSS-system startar normalt sätt när dess SNR-värde är högre än 25.
sektion
Avståndet eller intervallet längs en linje, inklusive en båge, linjegeometri, väg
Stationsetablering
Processen för definiering av stationspunkten och orientering av instrumentet mot ett/flera referensobjekt.
En väglinje är en serie 3D-punkter som är förenade. Varje väglinje föreställer ett enda objekt såsom en kantstenslinje eller vägens mittlinje.
yta
En yta kan vara en digital 3D-representation av en topografisk yta (terräng) eller en representation av ett objekt eller en yta av objekt i en 3D-modell eller BIM-fil. Topografiska ytor är vanligtvis filer med digitala terrängmodeller (DTM) som representerar ytan med hjälp av ett nät av sammanhängande trianglar.
Cogo-funktionen Ytinspektion jämför det skannade punktmolnet för ytan i en relationsmätning med en referensyta och beräknar avståndet till referensytan för respektive skannad punkt för att skapa ett moln med inspektionspunkter. Den valda referensytan kan vara ett horisontellt plan, ett vertikalt plan, ett lutande plan, en cylinder, en annan skanning eller en befintlig ytfil såsom en DTM- eller BIM-modell. Du kan skapa ett område för att inkludera endast de skannade punkter som du är mest intresserad av i inspektionen.
Vid utformning av vägar refererar skevning till den extra slänt (dosering) som läggs till i vägens kurvor för att underlätta fordonens färd genom kurvorna. Att lägga till skevning gör det enklare att åstadkomma den hastighetsdesign som krävs för kurvan. Skevning definieras ofta i samband med breddning.
SV
Satellitfordon (eller Rymdfordon).
prismahöjd
Höjden av prismat ovanför mätpunkten.
TDOP
Precisionsutspädning för tid. Se även DOP.
TOW
Veckotid i sekunder, från midnatt på lördag kväll/söndag morgon. GPS-tid.
tracking
Process för mottagning och erkännande av signaler från en satellit.
Spårljus
Ett synligt ljus som styr prismaoperatören till rätt bäring.
polygontåg
Ett polygontåg skapas genom att mäta ett antal punkter vid polygontågsstationer och sedan länka ihop dessa till en bana. Ett stängt polygontåg skapas när banan slutar vid sin startpunkt. Det är användbart vid mätningar av stora områden som definieras av en gräns. Ett öppet polygontåg skapas när banan slutar vid en annan punkt än sin startpunkt. Det är användbart vid mätning av en smal landremsa som t. Ex. en kustlinje eller en korridor för en väg. En giltig punkt i ett polygontåg har en observation från föregående punkt samt en observation till nästa punkt. För att beräkna ett polygontågs anslutning, måste det finnas minst en avståndsmätning mellan punkter som följer på varandra i polygontåget.
En Trimble Terrain Model-fil (TTM) representerar en ytmodell för 3D-terräng som ett sammanhängande nät av trianglar.
Trk
Se spårningsläge.
TTM
USNG
United States National Grid (USAs nationella rutnät)
UTC
Universell tidssamordning. En tidsstandard grundat på lokal solmedeltid vid Greenwich.meridianen. Se även GPS-tid.
VBS
Virtuell basstation.
VDOP
Vertikal precisionsutspädning. Se även DOP.
vertikal cirkel
Graderad eller digital disk från vilken den vertikal vinkeln kan mätas.
VSP
Vertikal skärningspunkt.
WAAS
Wide Area Augmentation System. Ett satellitbaserat hjälpsystem (SBAS) som förbättrar noggrannhet och tillgänglighet av GNSS‑signaler för täckområdet vilket inkluderar USA och vissa delar av Kanada och Mexiko.
Viktexponent
Viktexponenten används vid beräkning av grannskapskalibreringen. Vid beräkningen av koordinatkalibreringen som skall appliceras till en ny punkt, används de beräknade avstånden från varje ny punkt till passpunkter som används i stationsetableringen viktade enligt Viktexponenten.
Vid vägdesign refererar detta till breddning av vägen runt en kurva för att lägga till extra säkerhet för de fordon som färdas genom kurvan. Breddning definieras ofta i samband med skevning.
WGS‑84
World Geodetic System (1984), den matematiska ellipsoiden som använts av GPS sedan januari 1987. Se även ellipsoid.