BIM-modeller

En BIM-modell är en 3D-modell av en byggnad eller annat byggnadsobjekt som t.ex. en bro, väg eller pipeline. BIM-modeller används för planering, design, konstruktion och underhåll av byggnadsobjektet. I Trimble Access, kan BIM-modeller användas för mätarbete på fältet inklusive utsättning, cogo-beräkningar och mätning av punkter.

IFC- och TrimBIM-filer stöds inte för 32-bitars Trimble-kontrollenheter som kör Android. Dessa kontrollenheter är kontrollenheten TCU5 och handdatorn TDC600 modell 1.

Trimble Access har stöd för följande filtyper för BIM-modeller:

• Ritningsfiler (.dwg) filer som skapats i programmet AutoCAD från Autodesk.

• IFC (Industry Foundation Class-filer) i filformaten .ifceller .ifczip.

• Navisworks-filer (.nwd) som skapats i programmet Navisworks.

• TrimBIM-filer (.trb), som är ett mindre och effektivare alternativ till IFC.

DWG- och NWD-filer stöds inte när de lagras direkt på en Android-enhet. Ladda upp DWG- och NWD-filer till ett Trimble Connect-projekt som använder Trimble Connect för Windows, cid användning av Trimble Access på en kontrollenhet som kör Android. Filerna konverteras automatiskt till TrimBIM-filer i molnet. När du laddar ner projektet till kontrollenheten väljer du fliken Inställningar och markerar kryssrutan Ladda ner som TrimBIM. Den här inställningen krävs inte när du använder en kontrollenhet som kör Windows, men kan ändå ge bättre prestanda. Se Synkronisera data med molnet, för mer information.

Trimble Access har stöd för läsning av standard AutoCAD-enheter från DWG-filer. Vissa CAD-program, som exempelvis Civil 3D, använder AutoCAD-tillägg för att skapa 3D-objekt som kanske inte stöds av Trimble Access. Att använda en DXF-fil kan vara bättre än att försöka använda DWG, eller så kan du försöka konvertera en Civil 3D-ritning till ett standard AutoCAD DWG-format. Besök Autodesks Knowledge Network för att lära dig hur man konverterar Civila 3D-ritningar till standard AutoCAD-format, för mer information.