Georeferenskarta

Använd Cogo-justeringsfunktionen på Georeferenskartan för att matcha platser i en kartfil till punkter i jobbet. Detta är användbart när exempelvis en arkitekt tillhandahåller koordinater för en byggnadsgrund som behöver positioneras och överföras till ett koordinatsystem på platsen. Du kan använda Georeferenskartan för att omvandla modellen till det plankoordinatsystem som används av ditt Trimble Access-jobb.

Om de första kartfilerna du länkar till jobbet är BIM-modeller eller DXF-filer i ett platskoordinatsystem som är placerade långt från befintliga jobbdata, varnar programmet nu för att kartfilen är långt borta från jobbets data och föreslår att filen georefereras. Tryck på Ja för att låta programmet utföra en ungefärlig georeferens genom att flytta mitten av kartfilen till mitten av den aktuella vyn. Formuläret Cogo-justering för Georeferenskarta öppnas, så att du kan finjustera georeferensen. Tryck på Esc, om du väljer att inte justera georeferensen. Den ungefärliga georeferens som utförs av programmet tas sedan bort.

Funktionen Georeferenskarta använder en kombination av översättningar, rotation och skala för att flytta kartfilen så att den valda kartfilens platser motsvarar de valda punkterna. Om du bara väljer en punkt, använder transformationen endast en översättning.

Valda platser i kartfilen måste vara något du kan välja på kartan, såsom hörn i en BIM-modell eller punkter och noder i en DXF-fil.

När du öppnar formuläret Georeferenskarta, visas noder automatiskt i ändarna av linjer och bågar och vid alla punkter längs en polylinje för alla DXF-filer som visas på kartan, oavsett inställningen Skapa noder på skärmen Kartinställningar. Om kryssrutan Skapa noder på skärmen Kartinställningar inte är markerad, döljs noderna automatiskt när du stänger formuläret Georeferenskarta.

1. Tryck på och välj Cogo/Justera/Georeferenskarta, för att öppna formuläret Georeferenskarta.

2. Välj de platser i kartfilen som du vill matcha mot punkter i jobbet, i gruppen Kartfil.
    1. Tryck i fältet Punkt A och sedan på punkten på kartan.
    2. Om det finns flera punkter i närheten av varandra, visas listan Välj. Välj punkten som ska användas och tryck sedan på Godkänn.
    3. Upprepa för Punkt B.
  3. Välj de punkter i jobbet som matchar platserna i kartfilen, i gruppen Punkter. Punkterna kan finnas i jobbet eller i länkade filer, såsom en CSV-fil. Välj först Punkt A och sedan Punkt B genom att trycka på punkten på kartan, ange punktnamnet eller tryck på bredvid fältet och välj sedan ett av alternativen för att välja punkten.

Pilar på kartan markerar den översättning som kommer att användas för att matcha platserna i kartfilen med de valda punkterna i jobbet.

4. För att välja om omvandlingar ska tillämpas och hur höjder översätts:
    1. Tryck på Alternativ.
    2. Markera kryssrutan Fixera horisontell skala till 1.0 för att inte tillåta någon horisontell skalning.
    3. Markera kryssrutan Fixera horisontell rotation till 0 för att inte tillåta någon horisontell vridning.
    4. Välj hur kartan ska översättas vertikalt, i fältet Översätt höjder. Du kan översätta kartan vertikalt till höjden av punkt A, eller till punkt B, eller till medelvärdet av punkterna A och B. Eller så kan du välja att endast utföra en 2D-översättning, och lämna kartan på den ursprungliga höjden.
    5. Tryck på Godkänn.
  5. Tryck Beräkna.

Kartan uppdateras för att visa de platser på kartan som motsvarar punkterna i jobbet, och formuläret Georeferenskarta visar detaljerna om den rotation, skala och översättning som använts.

6. Tryck på Tillbaka om ändringarna inte verkar korrekta, för att ångra dem. Tryck på Lagra, för att spara ändringarna i jobbet.

När du trycker på Lagra läggs en notering till i jobbet och en världsfil (.wld) som innehåller 3D-data om transformationen skapas. Världsfilen har samma namn som kartfilen med ett "w" tillagt i filtypens ändelse (exempelvis filnamn.ifcw eller filnamn.dxfw) och lagras i samma mapp som kartfilen.

För att använda kartfilen i ett annat projekt eller på en annan kontrollenhet, måste världsfilen tillsammans med den ursprungliga kartfilen kopieras för att bibehålla georeferensen.