Avstånd med mätband

Använd funktionen Bandmätta avstånd för att snabbt lägga till punkter som definierar rektangulära strukturer såsom byggnader eller byggnadsfundament.

För att börja, skriver du in eller mäter två punkter som definierar den första sidan, och objektets plats. Efterföljande punkter skapas vid 90° vinklar eller parallellt med den första sidan. För att använda en annan vinkel lagra objektet och skapa sedan en ny sida.

Linjer skapas automatiskt och lagras i jobbet när punkterna skapas. Dessa linjer syns på kartan och kan användas som utsättningslinjer. Om så krävs, kan du stänga objektet tillbaka till startpunkten för att slutföra den rektangulära formen.

För att använda bandmätta avstånd måste jobbet använda ett fullständigt definierat koordinatsystem, eftersom nya punkter som skapats med bandmätta avstånd lagras som polärer.Den här funktionen kommer inte att fungera korrekt om du har valt Endast skalfaktor, eller Ingen projektion/inget datum.

1. Tryck på och välj Cogo/Bandmätta avstånd.
  2. För att definiera den första sidan:
    1. Välj eller mät Startpunkten och Slutpunkten. Se Ange ett Punktnamn.
    2. Ange höjden.För att välja höjden från Startpunkten eller Slutpunkten, trycker du på bredvid fältet Höjd.
    3. Tryck på Godkänn.
  3. För att definiera nästa sida:
    1. För att ställa in vinkeln för nästa punkt, trycker du bredvid den föregående punkten i den riktning som du vill att sidan ska följa.

Den streckade röda linjen visar aktuell riktning för nästa sida. För att ändra sidor, trycker du på kartan på en 90° eller 180° vinkel till punkten.

2. Tryck på Lägg till.
    3. Gör ett av följande:
      • I fältet Längd eller H. avst., anger du avståndet till nästa punkt med hjälp av vinkeln som definierats på kartan.

Om du använder en laseravståndsmätare, trycker du på och väljer Laser. Mät avståndet med lasern.

• I fältet Punktnamn, väljer du en punkt i jobbet. För att mäta en punkt med den anslutna mottagaren eller instrumentet, trycker du på och väljer Fastfix eller Mätning.

Programmet beräknar avståndet till den valda eller uppmätta punkten.

4. Tryck på OK.
  4. Fortsätt att definiera formens sidor med hjälp av stegen ovan.
  5. När du når den sista sidan, gör du något av följande:
    • För att stänga objektet tillbaka till startpunkten, trycker du på Stäng.En horisontell längd beräknas och visas.Använd denna som en kontroll mot din plan eller det bandmätta avståndet. Tryck på Godkänn.
    • Ange den slutgiltiga längden och spara slutpunkten med ett annat namn än startpunktens.Detta kan medföra att det sista hörnet av objektet inte är i exakt rätt vinkel.När du tryckt på Lagra, beräknar du en omvänd mellan startpunkten och slutpunkten.Denna metod ger mer detaljerad information om kvaliteten på stängningen.
  6. Tryck på Lagra.

När objektet väl har lagrats kan du inte längre redigera längden på sidorna. För att ändra ett inknappat avstånd innan objektet lagras, slå på Redigera, och välj sedan ändpunkten av den sida som skall redigeras. När Du kalibrerar avståndet, uppdateras planvyn. Därefter kan Du fortsätta att lägga till flera sidor.