Mäta punkter i ett plan

I en konventionell mätning används mätmetoden Mäta punkter på ett Plan för att definiera ett plan och därefter mäta punkter relativt planet.

Man kan definiera ett horisontellt, ett vertikalt eller ett lutande plan genom att markera punkter i jobbet eller mäta nya punkter. När planet är definierat, gör du en:

• Mätning med Endast vinklar till planet för att skapa en observation med vinklar och beräknat avstånd mot planet.
  • Mätning med Vinklar och avstånd till planet för att beräkna det vinkelräta offsetvärdet för planet.

Vilken typ av plan som beräknas av programmet beror på antalet markerade punkter:

Nr. punkter Plantyp

1

horisontellt

2

Vertikalt genom två punkter

3 eller fler

Plan med förbättringar (för 3 punkter, förbättringarna är 0).Planet kan vara ett "Fritt" plan skapat som ett bäst anpassat (vanligtvis lutat) plan genom alla punkter, eller ett "Vertikalt" plan konstruerat som ett bäst anpassat plan genom alla punkter.Tryck på skärmtangenten Fritt / Vertikalt för att växla mellan de två lägena.

1. Tryck på och välj Mätning/Mätpunkter i planet.
  2. För att definiera ett plan:
    1. Trycka på punktmarkeringsmetod för att välja metoden för punktmarkering och därefter välja punkterna som ska definiera planet. Eller så kan man trycka på Mät för att öppna skärmen Mäta punkt och mäta en ny punkt som ska användas i plandefinitionen.Lägg till eller mät tillräckligt många punkter för att kunna definiera planet.
    2. Tryck på Beräkna för att beräkna planet.
    3. Om planet använder 3 eller fler punkter kan du trycka på Vertikalt för att beräkna ett plan begränsat vertikalt.Om det behövs kan du använda funktionen Fritt för att göra en ny beräkning som använder det bäst anpassade genom alla punkter.
    4. Använda värden in kolumnen Förbättringar för att identifiera de punkter du vill exkludera.Tryck på raden i tabellen för att exkludera eller inkludera en punkt och automatiskt beräkna om planet.Värdena i kolumnen Förbättringar uppdateras.
  3. Tryck på Fortsätt för att mäta punkter relativt planet.
  4. Ange Punktens namn.
  5. Välj vilken Metod som ska användas för att beräkna punkten:
    • Vinklar och avstånd beräknar koordinater för den uppmätta punkten samt avståndet från punkten till planet.
    • Endast vinklar beräknar koordinater för den observerade punkten med skärningen av uppmätta vinklar och planet.

När man mäter med Vinklar och avstånd kan man konfigurera instrumentets EDM‑inställningar att aktivera trackingläget för att visa uppdateringen av delta‑avståndet till planet i realtid.

6. Tryck på Mät.
  7. Tryck på Lagra.