Konfigurera ett markkoordinatsystem

Om Du behöver att koordinater skall vara vid marknivå istället för vid projektionsnivå (t.ex. i områden med hög höjd), använd ett markkoordinatsystem.

När du sätter upp ett markkoordinatsystem i ett jobb, tillämpar programmet en skalfaktor för marken i koordinatsystemets projiceringsdefinition så att planavståndet är lika med markavståndet. Det innebär att avståndet mellan koordinaterna för två punkter är lika med det avstånd som mäts på marken mellan dessa två punkter.

1. Tryck på och välj Jobb.
  2. Tryck på Egenskaper.
  3. På skärmen Jobbegenskaper, kan du trycka på knappen Koord. sys.
  4. På skärmen Välj koordinatsystem‑:
    • Välj alternativet Välj från bibliotek för att välja ett koordinatsystem från det medföljande biblioteket. Tryck på Nästa.
    • Välj Skriv in parametrar‑ alternativet för att mata in koordinatsystemets parametrar. Tryck Nästa och välj Projektion.
  5. För att använda markkoordinater med det valda koordinatsystemet, från fältet Koordinater, gör du något av följande:

• Välj Mark (Inknappad skalfaktor) för att knappa in en skalfaktor.Ange ett värde i fältet Markskalfaktor.

Det angivna numret ska vara inversen av den kombinerade skalfaktorn för platsen i jobbet.

NGS-datablad i USA rapporterar "Kombinerad faktor" för kontrollpunkter. Skalfaktor för mark i Trimble Access är inversen av numret "Kombinerad faktor" på databladet. Så:

Skalfaktor för mark = 1/Kombinerad faktor

Där: Kombinerad faktor = Höjdfaktor x projiceringens skalfaktor

• Välj Mark (Beräknad skalfaktor) för att låta programmet Trimble Access beräkna skalfaktorn.
  6. Om du valde Mark (beräknad skalfaktor), anger du Projektplats.

Om du ännu inte har definierat det underliggande koordinatsystemet helt, inklusive geoidmodeller, datumrutnät, går du tillbaka till steg 4 ovan och gör det innan du fortsätter, eftersom dessa parametrar kan påverka beräkningen av markens skalfaktor.

Ställ in Inmatningsmetod på:

• Lokala koordinater för att ange de lokala LLH-koordinaterna för projektplatsen. Detta är den rekommenderade inmatningsmetoden.

• Plankoordinater för att ange de underliggande koordinaterna för projektplatsens projiceringsplan. Dessa är plankoordinater på projiceringen av det aktuella valda koordinatsystemet, vilket inte alltid är markkoordinaterna för projektplatsen.

Alternativt kan du göra något av följande:

• Tryck på Här för att mata in den aktuella autonoma position som hämtats från GNSS-mottagaren. Den autonoma positionen visas enligtGlobalt referensdatum.

Detta bör endast användas om de Globala koordinaterna ligger nära de lokala LLH-koordinaterna, i synnerhet Höjden.

• Tryck på Punkt och markera därefter en punkt i jobbet eller i en länkad fil, för att använda koordinaterna för den positionen. Lokal LLH för den valda punkten används, omvandlas till eller från planen efter behov, med hjälp av det för närvarande lagrade koordinatsystemet för det aktuella jobbet.

Skärmknappen Punkt är inte tillgänglig förrän det finns positioner i jobbet. När du skapar ett nytt jobb måste du skapa jobbet, slutföra valet av det underliggande koordinatsystemet för jobbet, sedan länka filer till jobbet eller mäta en ny punkt, och sedan återgå till Jobbegenskaper och redigera inställningarna för koordinatsystemet. Skärmknappen Punkt är nu tillgänglig.

Punkter som är inmatade i jobbet som offset-markkoordinater innan offsets konfigureras ska inte väljas med skärmknappen Punkt och användas som projektets plats. Du bör istället välja punkter som lagras som lokal LLH.

Projekthöjden används med 2-D punkter för att reducera markavstånd i Cogo-beräkningar.För ytterligare information, se Projekthöjd.

Fälten används för att beräkna skalfaktor för mark. De beräknade skalfaktorerna för mark visas i fältet Skalfaktor för mark.

De beräknade skalfaktorerna för marken är inversen av den kombinerade skalfaktorn. Den kombinerade skalfaktorn är den höjdfaktor som beräknas på Projektplatsens Höjd multiplicerat med projiceringspunktens skalfaktor beräknat på Projektplatsen med hjälp av projiceringen för det valda koordinatsystemet. Den resulterande kombinerade skalfaktorn, efter tillämpning av den beräknade skalfaktorn för mark på projektplatsen, är lika med 1.

Programmet tillämpar markskalfaktorn på projektionen.

7. Ange information om markkoordinaterna för Projektplatsen i fälten i grupprutan Markkoordinater för projektplats. Markkoordinater skiljer sig ofta från de underliggande koordinaterna för projiceringsplanen för att undvika förvirring mellan de två.

• För att ange Projektplatsens koordinater i markplan, anger markens nordliga punkt i fältet Nordlig och marken österut i fältet Östlig. När värden anges i fälten Nordlig och Östlig beräknas offsets från den underliggande projiceringsplanens koordinater och visas i fälten Nordlig offset och Östlig offset.

• Eller, för att lägga till kända offsets i de underliggande plankoordinaterna för att skilja markkoordinaterna från dessa plankoordinater, anger du ett värde i fälten Nordlig offset och Östlig offset. Markkoordinaterna Nordlig och Östlig beräknas.

I ett jobb med en skalfaktor för marken behandlas inmatade plankoordinater som markkoordinater gällande offsets för markkoordinater. Punkter som knappas in i jobbet som plankoordinater innan offsets lagras i jobbet behandlas som dessa offsets efter att plankoordinatsystemet har tillämpats på jobbet. Planens koordinatvärden för dessa punkter ändras inte.

8. Tryck på Godkänn.

• Vid arbete med ett markkoordinatsystem, kanske det rapporterade markavståndet inte är detsamma som det rapporterade planavståndet mellan markkoordinaterna. Det rapporterade markavståndet är helt enkelt det ellipsoida avståndet korrigerat för medelhöjden ovanför ellipsoiden. Dock beräknas planavståndet mellan punkternas grundkoordinator och det baseras sålunda på ett koordinatsystem som ger en kombinerad skalfaktor av 1 vid Projektplatsen.

• När markkoordinatsystemets skalfaktor beräknas baserat på projektplatsen kommer alla ändringar av Projektplats att ändra markens skalfaktor, vilket i sin tur innebär att en eventuell GNSS-kalibrering baserad på detta måste beräknas om.

• Trimble Access omvandlar inte markkoordinater till plankoordinater eller vice versa om koordinatsystemets inställning ändras från mark till plan (eller vice versa). Om koordinatsystemet, inklusive inställningen för markkoordinater, ändras förblir de plankoordinater som är inmatade i jobbet samma numeriska värden för Nordlig, Östlig och Höjd som knappades in.