Justera IMU

För att använda IMU måste du justera IMU i mottagaren. Justeringsprocessen är enkel och okomplicerad och efterliknar normal användning av mottagaren.

1. Montera mottagaren på mätstången.
  2. Se till att du anger antennhöjden korrekt i formuläret för GNSS-antennen i programmet Trimble Access.
  3. Flytta stången så att mottagaren märker accelerationen och positionen ändras. Detta kan sträcka sig från att gunga mätstången fram och tillbaka samtidigt som stångens spets är i marken, att gå en kort sträcka (i allmänhet kortare än 3 meter) medan du ändrar riktning några gånger.

När IMU är justerad kommer symbolen för mottagaren att ändras från till och statusraden visar IMU i nivå. Noggrannheten för den aktuella positionen beräknas vid stångens spets.

Justera IMU när du startar mätningen, eller under mätningen om justeringen försvinner. Du kan även justera IMU utan att starta en mätning, så länge mottagaren finns i en god GNSS-miljö så att det går att spåra tillräckligt med satelliter. När du avslutar en mätning med IMU-lutningskompensation aktiverat och IMU i nivå, används IMU-lutningskompensationen fortfarande.

Om du arbetar i en väldigt svår RTK-miljö kan du behöva växla till läget Endast GNSS.För att växla till läget Endast GNSS, trycker du på mottagarsymbolen i statusfältet för att öppna skärmen GNSS-funktioner och sedan trycka på IMU-lutningskompensation för att slå av/på läget Endast GNSS.

IMU-lutningskompensationen använder antennhöjden för att beräkna den exakta positionen för stångens spets. När antennhöjden ändras, återställs IMU till ett icke justerat tillstånd. Du måste justera om IMU med den uppdaterade antennhöjden innan du börjar mäta.

Vid mätning eller utsättning av punkter med IMU-lutningskompensation måste du se till att den angivna antennhöjden och mätmetoden är korrekta. Tillförlitligheten och positionen för stångens spets, särskilt vid rörelse av antennen då stångens spets är orörlig, beror helt och hållet på att antennens höjd är korrekt. Residualfel i horisontellt läge som orsakas av antennrörelser vid mätning när stångens spets är orörlig, kan inte tas bort genom att antennhöjden ändras efter att punkten har mätts.

I goda RTK-miljöer justeras tillförlitligheten för IMU automatiskt om vid naturlig förflyttning av stången. Om du vill justera om IMU under mätningen, upprepar du steg 3 i avsnittet Justera IMU ovan.