Aktuell information om position

Om kontrollenheten är ansluten till en GNSS-mottagare, eller om du använder en kontrollenhet med inbyggd GPS, kan du snabbt visa eller lagra mottagarens aktuella position utan att behöva starta en mätning. Detta är särskilt användbart vid lagring av intressanta platser så att du snabbt kan återvända till dessa.

När man använder en kontrollenhet med intern GPS används alltid en ansluten GNSS-mottagare istället för den interna GPS:en.

Visa mottagarens aktuella position

1. Trycker du på mottagarsymbolen i statusfältet och väljer Position.

• Om antennhöjden är definierad beräknar programmet antennspetsens position.

• Om man använder en GNSS‑mottagare med en inbyggd lutningssensor visas även det aktuella lutningsavståndet.

Skärmen Position tillämpar inte lutningskorrektionen på positioner, positionen som visas är en icke-korrigerad position.

• Den position som visas är koordinaterna som valdes i fältet Koordinatvisning.

2. Tryck på Alternativ för att ändra, för att ändra Inställningar för Koordinatvisning.

3. För att även granska basantennens position, trycker du på Bas.

Lagra den aktuella mottagaren position

1. Gör ett av följande:
    • Trycker du på mottagarsymbolen i statusfältet och väljer Position. Trycker du på Lagra för att lagra positionen. Se Aktuell information om position.
    • När du navigerar till en plats, på skärmen Navigera till punkt trycker du på Position.
    • Kontrollera att inga funktioner är valda på kartan, tryck och håll sedan på den tomma ytan på kartan och välj Lagra en punkt.
  2. Kontrollera att värdet i fältet Antennhöjd är korrekt.
  3. Tryck på Lagra.