Lutningsvarningar för GNSS eBubbla

Du kan konfigurera programmet så att det varnar om mottagaren, vid en punktmätning, lutar mer än den lutningstolerans som krävs.

När lutningsvarning är aktiverat kan mätningen endast lagras när eBubblan är grön och inom toleranscirkeln.

Lutningsvarningar gäller endast när lutningssensorn för GNSS eBubbla används. I synnerhet om du använder en

• Trimble R10- och R12-mottagare och Lutningsfunktioner är aktiverat i mätprofilen.
  • Trimble-mottagare med IMU-lutningskompensation där Funktioner för eBubbla är aktiverade i mätprofilen och mottagaren arbetar i endast GNSS-läge.

Konfigurera den lutningstolerans och de lutningsvarningar som krävs

1. Ange gränsvärdet för lutning i fältet Lutningstolerans på skärmen punktmetod i mätprofilen. Du kan ange olika värden för respektive punkttyp.

Om kryssrutan Lutningsvarningar inte är markerad, markerar GNSS eBubblan när mottagaren är utanför den angivna toleransen utan att några varningar visas.

2. Marker kryssrutan Lutningsvarningar för att visa varningar när antennen lutar mer än det värde som angivits i fältet Lutningstolerans.

Om lutningsvarningar konfigureras:

• Om GNSS eBubblan som indikerar att mottagaren är utanför lutningstoleransen när du påbörjar en mätning av en detaljpunkt eller en observerad passpunkt, visas ett varningsmeddelande. Tryck på Ja för att fortsätta mäta positionen.
    • Meddelandet Överdriven lutning detekterad vid mätning visas om du hade en överdriven lutning någon gång under mätningsprocessen.
    • Meddelandet Utanför nivellering visas om man var utanför nivellering vid lagring.
  3. Använd kryssrutorna Överge automatisk och Auto. mätning för att styra vad som händer om lutningen överskrids eller en överdriven rörelse upptäcks vid mätning av en detaljpunkt eller observerad passpunkt:

• Markera kryssrutan Överge automatiskt för att automatiskt överge punkten om en överskriden lutning eller en överdriven rörelse detekteras. Om kryssrutan Överge automatiskt inte är vald och en överdriven lutning eller rörelse detekteras, måste du välja om du ska godkänna punkten, överge den eller mäta om den.
    • Markera kryssrutan Auto. mätning för att automatiskt börja mäta en detaljpunkt när noggrannheten och lutningen är inom toleransen och ingen överdriven rörelse detekteras.

• Markera kryssrutorna Överge automatiskt och Automatisk åtgärd för att automatisera ommätningen av punkter som inte uppfyller dina krav.Om en överskriden lutning eller en överdriven rörelse detekteras när båda kryssrutorna är markerade, kommer punkten automatiskt att överges och programmet visar Väntar på nivå, vilket indikerar att mätningen startar så snart mottagaren är i nivå och stilla.