Instrumentkorrektioner

Du kan ställa in de korrektioner som associeras med konventionella observationer.Som standard visas skärmen Korrektioner automatiskt efter skärmen med den Elektroniska libellen när du startar en mätning.

Om skärmen Korrektioner inte visas, trycker du på Alternativ och anger korrektionsinformationen.För att återställa standardinställningen så att skärmen Korrektioner visas automatiskt, trycker du på Alternativ och väljer sedan kryssrutan Visa korrektioner vid start.

Om Du ämnar utföra en nätverksjustering i med hjälp av data från en konventionell mätning, se till att Du matar in en tryck-, temperatur- samt en kröknings- och refraktionskorrektion.

Använd PPM‑ fältet för att specificera en PPM‑korrektion som skall appliceras till elektroniska avståndsmätningar.Skriv in PPM-korrektionen, eller mata in den omgivande miljöns tryck och temperatur och låt programmet beräkna korrektionen.

Normalt tryck är mellan 500 mbar ‑1200 mbar men vid arbete i områden med övertryck (t.ex. i en tunnel) kan det förekomma högre tryck, upp till 3500 mbar.

Om man använder ett som har en inbyggd trycksensor kommer fältet för tryck att ställas in automatiskt av sensorn i instrumentet.För att inaktivera detta, trycker du på den avancerade popup-pilen och avmarkerar kryssrutan Från instrument.

Använd fälten Krökning och Refraktion för att kontrollera kröknings‑ och refraktionskorrektioner.Jordens kröknings- och refraktionskorrektioner appliceras på vertikala vinkelobservationer och påverkar därför beräknade vertikala avståndsvärden.De påverkar även i liten utsträckning horisontella avståndsvärden.

Jordens kröknings- och refraktionskorrektioner kan appliceras oberoende genom att använda de optioner som finns. Jordens krökningskorrektion är den mest betydande korrektionen med en storlek på ca 16 tum per km uppmätt avstånd (subtraherad från den vertikala zenit-vinkeln).

Storleken på refraktionskorrektionen påverkas av refraktionskoefficienten vilken är en uppskattning av förändringar i luftdensiteten längs ljusets väg från instrumentet till målet. Eftersom denna förändring i luftdensiteten påverkas av faktorer som temperatur, markförhållanden och höjden av ljusets väg över marken, är det väldigt svårt att exakt bestämma vilken refraktionskoefficient som bör användas. Om man använder de vanliga refraktionskoefficienterna som 0,13, 0,142, eller 0,2 resulterar refraktionskorrektionen i en korrektion i motstående riktning mot jordens krökningskorrektion med en storlek av ungefär en sjundedel av jordens krökningskorrektion.

• Obs! - Filformatet DC stöder endast en kröknings- och refraktionskorrektion där båda är av eller båda är på. När de båda är på, har de en koefficient på antingen 0,142 eller 0,2. När andra inställningar än dessa används i kommer inställningarna som exporteras till DC-filen att vara den som matchar bäst.
  • Ställ inte in korrektioner i båda enheterna. För att ställa in dem i, se till att instrumentinställningar är satta till noll (avser i första hand tredje parts instrument).

För vissa instrument, kontrollerar programmet automatiskt om olika korrektioner (PPM, prismakonstant, samt krökning och refraktion) används på rätt sätt. Om det hittar korrektioner som tillämpas två gånger visas ett varningsmeddelande.

I följande tabell anger (*)-symbolen i ett fält att korrektionen längst upp i kolumnen har tillämpats. Obs! - *' appliceras enbart till beräknade koordinater när en stationsetablering definierats. Se definitionerna i tabellen nedan för en förklaring av korrektionstyperna.

Visad / Lagrad data Tillämpade korrektioner
K/R PPM PK SL Orientera Instr.h. Prismah. Proj korr Stn SF Inte tillgänglig POK

Statusrad

HV VV LL (råa)

HV VV LL

*

*

*

*

Az VV LL

*

*

*

*

*

Az HL VL

*

*

*

*

*

*

*

*

*

HV HL VL

*

*

*

*

*

*

*

*

Plan

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

deltaplan

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Station och offset

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

DC-fil (observationer)

*

DC-fil (reducerade koordinater)

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

JobbXML (observationer)

*

JobbXML (reducerade koordinater)

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Survey Basic

*

*

*

*'

*

*

*

*'

*'

*'

*

Korrigeringstyper

K/R

Kröknings- och/eller refraktionskorrektion.

PPM

Atmosfärisk ppm-korrigering. PPM beräknas utifrån temperatur och tryck.

PK

Prismakonstantkorrektion.

SL

Havsnivå (ellipsoid)-korrektion.Denna korrektion tillämpas endast om en helt definierad koordinatsystemsdefinition; korrektionen används inte i definitionen Endast skalfaktor.

Orientera

Orienteringskorrektion.

Instr.h.

Instrumenthöjdskorrektion.

Prismah.

Prismahöjdskorrektion.

Proj korr

Projektionskorrektion.Detta innefattar tillämpningen av en skalfaktor som specificerats i definitionen Endast skalfaktor.

Stn SF

Stationsetableringens skalfaktor. I en stationsetablering kan skalfaktorn för denna etablering anges eller beräknas. Denna skalfaktor används i reduktionen för alla observationer från denna stationsetablering.

Inte tillgänglig

Grannskapskalibrering. I en stationsetablering som definieras med hjälp av Stationsetablering plus eller Fri station, kan en grannskapskalibrering tillämpas. Grannskapskalibreringen beräknas baserat på de observerade förbättringarna till stompunkterna som används under stationsetableringen. Kalibreringen tillämpas med hjälp av det angivna exponentvärdet för att reducera alla observationer från denna stationsetablering.

POK

Korrigering av prismaoffset. Detta tillämpas endast när du använder ett Trimble 360°-prisma, VX/S-seriens MultiTrack-prisma, VX/S-seriens 360°-prisma, R10 360°-prisma, Active Track 360-mål eller Trimble Precise Active-mål.