Verktygsfältet Fäst mot

Verktygsfältet Fäst mot är ett enkelt sätt att välja platser för objekt på kartan genom att fästa mot specifika punkter, även om ingen punkt finns. Du kan exempelvis använda verktygsfältet Fäst mot för att noggrant välja slutpunkten för en linje eller mitten på en båge från linjekartor i en kartfil, som t.ex. en IFC- eller DXF-fil.

För att visa verktygsfältet, trycker du på i kartans verktygsfält och väljer sedan Verktygsfältet Fäst mot.Verktygsfältet Fäst mot är bara tillgängligt när du använder Generell Mätning.

Välj lämpligt verktyg i verktygsfältet Fäst mot och välj sedan linjen, polylinjen eller bågen på kartan, för att ”fästa” mot en plats på en funktion. Beroende på vilket Fäst mot-verktyg du har valt kan du välja linjer (inklusive polylinjer), bågar eller en punkt.

För att välja samma verktyg flera gånger, trycker du på och håller lämpligt verktyg intryckt i Fäst mot i verktygsfältet, för att behålla valet av verktyg aktivt och väljer sedan objekten på kartan.Om du exempelvis vill markera slutpunkterna för flera linjer, trycker du på och håller in knappen Fäst mot slut och markerar sedan respektive och väljer sedan respektive linje.För att ändra till ett annat verktyg, trycker du på en annan knapp i verktygsfältet Fäst mot.

Om en punkt inte redan finns på den valda platsen, beräknar Trimble Access en punkt. Du kan använda beräknade punkter som alla andra punkter, exempelvis för att sätta ut eller utföra andra Cogo-funktioner. För att återanvända en beräknad punkt i framtiden kan du skapa en punkt från den beräknade punkten och lagra den i jobbet.

Beräknade punkter tas automatiskt bort när du uppdaterar kartan, som t.ex. när du ändrar kartinställningar eller länkade filer. Tryck på Rensa val i verktygsfältet eller dubbeltryck på kartan, för att när som helst ta bort beräknade punkter.

Det är även möjligt att skapa beräknade punkter på specifika platser med hjälp av Cogo-funktioner. Se Cogo-beräkningar.

Fäst mot verktyg

Välj Funktion

Fäst mot mittpunkt

Fäst mot mittpunkten på den valda linjen eller bågen.

Fäst mot slutpunkt

Fäst mot närmaste slutpunkt på den valda linjen.

Fäst mot korsning

Fäst mot den riktiga eller skenbara korsningen mellan två linjer.

En skenbar skärningspunkt inträffar när två linjer inte fysiskt korsar varandra men kan förlängas för att korsa varandra i en projicerad punkt. För att fästa mot en skenbar skärningspunkt måste du välja två linjer.

En riktig skärningspunkt sker på den plats där två linjer korsar varandra (i planvyn). För att fästa mot en riktig skärningspunkt behöver du bara välja någon av linjerna som korsar punkten.

Fäst mot vinkelrät

Fäst mot den vinkelräta skärningspunkten för den valda punkten projicerat vinkelrätt mot den valda linjen.

Programmet skapar en virtuell punkt vid skärningspunkten för den valda punkten projicerat vinkelrätt mot linjen. Vid behov, kan linjen förlängas för att konstatera den vinkelräta skärningen.

Fäst mot skärningspunkten i en båge

Fäst mot skärningspunkten i den valda bågen.

Fäst mot mitten

Fäst mot mittpunkten på den valda bågen.

Fäst mot närmaste

Fäst mot den närmaste punkten på den valda linjen eller bågen.

Rensa urval

Tar bort beräknade punkter och linjer och rensar valet för övriga objekt på kartan. Eller, så dubbeltrycker du någonstans på kartan.

Skapa punkter från beräknade punkter

1. Välj den beräknade punkten (eller punkterna) på kartan.
  2. Tryck och håll på kartan och välj Skapa punkt.Det här alternativet är inte tillgängligt om du har valt en blandning av punkter och beräknade punkter.
  3. Ange Punktens namn.

4. Ange koden för punkten i fältet Kod vid behov.

5. Tryck på Lagra.