Roads

Programmet Trimble Access Roads är ett specialprogram för mätning av vägar och liknande linjära objekt.

Programmet Roads kan användas för att mäta vägar där vägdesignen definieras i en vägdesignfil, eller där du kan bygga delar av en väg (eller andra liknande objekt) genom att välja en eller två väglinjer för att sätta ut eller definiera en yta. Vid utsättning av en väglinje kan du även definiera en yta, om det skulle behövas.

Vid mätning av en vägdesignfil kan du:

• Uppladdning av en befintlig vägdesignfil bestående av en linjegeometri med en eller flera relaterade väglinjer som definierar vägen, eller relaterade tvärsektionsmallar.

De filtyper som stöds är RXL, LandXML och GENIO. GENIO-filer beskrivs i avsnittet GENIO-vägar i hjälpen. Mer information om GENIO-filer finns i Trimble Access GENIO Roads Bruksanvisning.

• Mata in en definition för en RXL-väg inklusive horisontell och vertikal linjegeometri samt skevnings- och breddningsposter.

• Granska väglinjedefinitionen.

• Sätta ut vägen.

Vid mätning av väglinjer och ytor eller två polylinjer kan du:

• Sätta ut enstaka strängar i förhållande till en primär sektioneringsväglinje, som exempelvis refuger eller trottoarkanter. Eller sätta ut två väglinjer i förhållande till en primär sektioneringsväglinje, som exempelvis den övre och nedre kanten för en vall eller markarbeten för ett bygge.

Väglinjer kan bestå av linjer, bågar eller polylinjer som är inmatade i jobbet eller så kan de väljas från alla länkade filer som innehåller linjearbeten.

• Sätt ut två polylinjer där du vill ha stationen och offset och schakta/fyll till bägge polylinjerna samtidigt.

Skapa en rapport för den utsatta vägens information för att kontrollera informationen på fältet, eller för att överföra data från fältet till din kund, eller till kontoret för ytterligare bearbetning med kontorsprogram.

Användning av appen Roads

För att använda Roads, måste du växla till appenRoads. Tryck på och på namnet på den app du använder för närvarande och välj sedan det program du vill växla till, för att växla mellan program.

Appen Roads innehåller hela Cogo-menyn från Generell Mätning så att du kan utföra koordinatgeometrifunktioner (cogo) utan att behöva växla till Generell Mätning. Du kan även komma åt några av dessa cogo-funktioner från kartans tryck- och hållmeny. Se Cogo-beräkningar.

När du startar en mätning uppmanas du att välja den mätprofil som du har konfigurerat för din utrustning.

För att anpassa den terminologi som används i programmet, trycker du på och väljer Inställningar/Språk.Välj:

• Använd järnvägsterminologiom du mäter en järnväg och önskar använda järnvägsspecifik terminologi.
  • Använd avståndstermen chainage för att använda termen Chainage istället för Station för avståndet längs med vägen.