Tillgängliga stationer för utsättning

Du kan anpassa de stationer som är tillgängliga för utsättning, vid utsättning av en:

• Station på en linje, båge, polylinje eller linjegeometri

• Station/offset från en linje, båge eller polylinje

• Släntlutning från en polylinje eller linjegeometri

• Skevningsoffset

Välj utsättningsmetod och tryck på bredvid fältet Station på skärmen Utsättning, för att anpassa de tillgängliga stationerna.

Inställningar för stationsintervall

Välj Metod för stationsintervall:

• Metoden 0-baserad är den förinställda metoden och ger stationsvärden som är multiplar av stationsintervallet. Om startstationen exempelvis är 2,50 och stationsintervallet är 10,00 ger metoden 0-baserad, stationer vid 2,50, 10,00, 20,00, 30,00, osv.

• Metoden Relativ ger sektionsvärden relativt till startstationen. Om startstationen exempelvis är 2,50 och stationsintervallet är 10,00 ger metoden Relativ stationer vid 2,50, 12,50, 22,50, 32,50, osv.

När du sätter ut en linjegeometri, kan du redigera Stationsintervall för linjer ochStationsintervall för bågar och övergångar eller acceptera standardvärdet som angavs när linjegeometrin definierades. Ett separat värde för stationsintervall för bågar och övergångar gör att du kan dra åt intervallet för kurvor och mer exakt representera designen på marken.

Om du har konfigurerat olika värden för Stationsintervall för linjer och Stationsintervall för bågar och övergångar när du sätter ut en linjegeometri, kan listan över tillgängliga stationer innehålla stationer med olika intervall.

I fältet Automatisk ökning:

• Välj Sta+ för att automatisera valet av nästa station för utsättning.

• Välj Sta- för att automatisera valet av föregående station för utsättning.

• Välj Nej om du vill välja nästa station för utsättning manuellt.

Genom att välja Sta+ eller Sta- i fältet Auto. ökning får du ett snabbare och smidigare arbetsflöde.

När du sätter ut stationer på en linjegeometri skrivs inställningar för Stationsintervall (inklusive inställningar för Metod och Automatisk ökning ) som konfigurerats på skärmen Välj station till linjegeometrins fil (exempelvis RXL-filen) så att samma inställningar används om filen delas med andra mätningsteam. Om filen är en IFC-fil skrivs inställningarna för Stationsintervall till en TAP-fil (Trimble Additional Properties). TAP-filen lagras i samma mapp som IFC-filen med samma namn. Om andra mätningsteam använder IFC-filen måste du dela .tap- filen med .ifc- filen för att säkerställa att alla mätningsteam använder samma inställningar.

Tillgängliga sektioner

De typer av stationer som kan visas i stationslistan listas nedan:

Typ av station Förkortning Betydelse
Start/slut

S

Startstation

E

Sista station

Beräknade sektioner

CXS

Beräknade sektioner som definieras av stationsintervallet

Horisontell kurva SP Skärningspunkt
TP Tangentpunkt (Kurva till tangent)
PK Punkt till kröning (Tangent till kurva)
TS Tangent till spiral
ST Spiral till tangent
SS Spiral till spiral
KS Kurva till spiral
STK Spiral till kurva