Tunnlar

Programmet Trimble® Tunnlar är särskilt utformat för mätning i tunnlar. Det tillhandahåller för att definiera, mäta, sätta ut och rapportera om tunnelåtgärder, och vägleder dig genom uppgifter som att markera områden med underberg och överberg samt positionering av maskiner.

Använd Tunnlar för att:

• Definiera din tunnel
    • Definiera tunnelkomponenter inklusive horisontella och vertikala linjeföringar, mallar och rotation eller importera en definition från en LandXML-fil.
    • Definiera slutytans spränghål och sätt ut positioner som typiskt används för bulthål eller stabiliserande överliggande rör.
    • Granska tunneln innan du går ner under jorden.
  • Mät din tunnel
    • Skanna tvärsnittssektioner automatiskt, med möjlighet att manuellt mäta och radera punkter.
    • Mätning av positioner relativt en tunnel.
    • Sätt ut fördefinierade positioner för spränghål, bulthål och rör.
    • Positionera maskiner, vanligtvis en borrigg relativt till en tunnel.
  • Utdata och rapporter
    • Granska automatiskt skannade och manuellt mätta punkter.
    • Granska utsatta punkter.

Med hjälp av Tunnlar

Du måste växla till appen Tunnlar, för att använda Tunnlar. Tryck på och på namnet på den app du använder för närvarande och välj sedan det program du vill växla till, för att växla mellan program.

Appen Tunnlar innehåller hela Cogo-menyn från Generell Mätning så att du kan utföra koordinatgeometrifunktioner (cogo) utan att behöva växla till Generell Mätning. Du kan även komma åt några av dessa cogo-funktioner från kartans tryck- och hållmeny. Se Cogo-beräkningar.

När du startar en mätning uppmanas du att välja den mätprofil som du har konfigurerat för din utrustning.

Tryck på och välj Inställningar/Språk och markera sedan kryssrutan Använd järnvägsterminologi, för att definiera och mäta tunneln med termen "sektion" istället för "station" för avståndet längs tunneln.