Konfiguration av XML-fil för norsk matrikel

Ändra exempelfilen CadastralTolerances ‑ Norway.xml så att den motsvarar dina krav, för att använda toleranskontroll av matrikeln i Trimble Access.

Ladda ner exempelfilen CadastralTolerances ‑ Norway.xml från sidan Konfigurationsfiler.

XML-exempelfilen använder en kombination av Mätningsklass och Klassificering för att konstatera det toleransvärde som punkten måste kontrolleras mot.

Namnet för Klassificering definierar den typ av punkt som mäts eller sätts ut. Namnet för Mätningsklassen definierar den toleransnivå som krävs vid placeringen av punkten.

Du kan inte ändra elementens namn eller attributens namn. Note these are case sensitive.

• Elementnamnet är: CadastralTolerances, SurveyClasses, Class, Classifications, Classification, Tolerances, Codes och Code.

• Attributnamnen är: name, id, hzTol, vtTol, description och classification.

Mätningsklass

XML-exempelfilen definierar en mätningsklass för respektive nivå:

<SurveyClasses>

<Class name="ClassA" id="ClassA" algorithm="NorwayCadaster"/>

</SurveyClasses>

För att aktivera kontroll av matrikeltolerans i jobbet, måste du ange Mätningsklassen för respektive jobb. Ange mätningsklassens namn (exempelvis, Klass A) i fältet Noteringar på skärmen Jobbegenskaper i Trimble Access, för att göra detta. Alla punkter i jobbet kommer att ha samma klass.

Toleransvärden

Exempelfilen CadastralTolerances ‑ Norway.xml definierar toleransvärdena för respektive KlassA som en kontrollpunkt:

<Classification name="Control1">

<Tolerances id="ClassA" hzTol="0.050" vtTol="0.100" alpha="0.05" internalReliabilityError="0.1" internalReliabilityWarning="0.1" externalReliabilityError="0.1" externalReliabilityWarning="0.1">

<TimeDistance minimumMinutes="45" measurementCount="2" />

<TimeDistance minimumMinutes="15" measurementCount="3" />

</Tolerances>

</Classification>

Vid kontroll av mätningar mot de definierade toleranserna sker en statistisk analys av informationen för:

• Detektering av missöden (grovfeilsøk)

Detektering av missöden kontrollerar så att det inte finns några stora avvikelser mellan de två mätningarna eller "Missöden" (grovfeilsøk).

En stor avvikelse/missöde definieras som en avvikelse som är betydligt större än den slumpmässiga avvikelse som kan förväntas. En stor avvikelse/missöde kan ses som en avvikelse som är tre gånger större än standardavvikelsen.

Eftersom beräkningen av detektering av missöden endast upptäcker stora fel, används de interna och externa tillförlitlighetsvärdena för att markera mätningskvaliteten när hänsyn tas till mindre avvikelser.

• Intern tillförlitlighet (indre pålitelighet)

Värdet för den interna tillförlitligheten (indre pålitelighet) markerar närvaron av mindre fel som kan upptäckas av detekteringen för missöden. Dessa fel refereras som "maximal återstående avvikelse". Gränsvärdet för det interna tillförlitlighetsvärdet är en betydelsegrad på 5 % eller lägre.

• Extern tillförlitlighet (ytre pålitelighet)

Värdet för extern tillförlitlighet (ytre pålitelighet) är en beräkning av den maximala punktdeformationen och anger hur mycket den maximala återstående avvikelsen kan påverka slutresultatet.

Kontroller sker även så att lämpliga tidsperioder förflyter mellan mätningarna när samma punkt mäts om.

funktionskoder

XML-exempelfilen definierar även funktionskoder så att du enkelt kan ange klassificeringen för matrikelpunkter vid utsättning och mätning i jobbet. Punkter med en kontrollklassificering kan exempelvis, ha någon av följande funktionskoder:

<Codes>

<Code name="surveyPoint" description="Checked Cadastral" classification="Control1"/>

<Code name="OLD" description="Checked Cadastral" classification="Control1"/>

<Code name="PEG" description="Checked Cadastral" classification="Control1"/>

<Code name="IS" description="Checked Cadastral" classification="Control1"/>

<Code name="IT" description="Checked Cadastral" classification="Control1"/>

<Code name="NAIL" description="Checked Cadastral" classification="Control1"/>

I ett jobb där fältet Noteringar är inställt på KlassA, kommer det att få beskrivningen "Kontrollerad matrikel" och en klassificering som "Kontroll1", om du kodar punkten som "SPIK". Det innebär att punkten måste klara en horisontell tolerans på 50 mm, eftersom filen CadastralTolerances ‑ Norway.xml anger att punkterna "Kontroll1" i jobb av "KlassA" måste ha en hzTol="0,050".

Som nämnts ovan, kan du inte byta namn på element eller attribut. Men:

• Du kan byta namn på Klassens namn (exempelvis, "KlassA"), klassificeringens namn (exempelvis, "Kontroll1") och kodnamnen (exempelvis "SPIK"). Se till att du byter namn på alla instanser, om du byter namn på dem.

• Du kan skapa ytterligare klassnamn och klassificeringsnamn. Följ bara mönstret i XML-filen för att skapa fler.