Maastokoordinaattijärjestelmän määrittäminen

Jos tarvitset maastokoordinaatteja projektiotasolla olevien koordinaattien asemesta (esimerkiksi korkealla merenpinnasta), käytä maastokoordinaattijärjestelmää.

Kun valitset maastokoordinaatiston työhön, ohjelmisto käyttää maastomittakaavakorjausta valittuun koordinaattijärjestelmän projektiomääritykseen niin, että koordinaatiston etäisyys vastaa maastomittakaavaa. Tämä tarkoittaa, että kahden pisteen koordinaattien välinen etäisyys on yhtä suuri kuin näiden kahden pisteen välillä maassa mitattu etäisyys.

1. Näpäytä ja valitse Työ.
  2. Näpäytä Omaisuudet.
  3. Näpäytä Työn ominaisuuksien ruudussa Koord.järj.
  4. Valitussa koordinaattijärjestelmän ruudussa:
    • Valitse jokin kirjaston koordinaattijärjestelmä valitsemalla Valitse kirjastosta. Näpäytä Seur.
    • Valitse Anna parametrit -valinta, jos haluat syöttää koordinaattijärjestelmän parametrit.Näpäytä Seur ja valitse sitten Projektio.
  5. Jos haluat käyttää valitun koordinaattijärjestelmän yhteydessä maastokoordinaatteja, tee Koordinaatit-kentässä jokin seuraavista toimista:

• Syötä mittakaava valitsemalla Maasto (syötetty mittakaava).Syötä arvo Maastomittakaavan kenttään.

Syötetyn numeron tulisi olla työn sijainnin yhdistetyn skaalakertoimen käänteisluku.

NGS-taulukot Yhdysvalloissa ilmoittavat kiintopisteiden "yhdistetyn kertoimen". Trimble Access:n Maastomittakaava on taulukon "Yhdistetty tekijä" -luvun käänteisluku. Tällöin:

Maastomittakaava = 1 / yhdistetty kerroin;

Jossa: Yhdistetty kerroin = Korkeuskerroin x Projektion skaalakerroin

• Anna Trimble Access -ohjelmiston laskea mittakaava valitsemalla Maasto (laskettu mittakaava).
  6. Jos valitsit Maasto (Laskettu skaalakerroin), syötä Projektin sijainti.

Jos et ole vielä täysin määrittänyt taustalla olevaa koordinaattijärjestelmää, mukaan lukien geoidimallit ja datumin ruudukot, palaa yllä olevaan vaiheeseen 4 ja tee se ennen jatkamista, koska nämä parametrit voivat vaikuttaa maastomittakaavan laskemiseen.

Määritä Tietojen antamismenetelmäksi:

• Paikalliset koordinaatit syöttääksesi projektin sijainnin paikalliset LLH-koordinaatit. Tämä on suositeltava tietojen antamismenetelmä.

• Tasokoordinaatiston koordinaatit syöttääksesi projektin sijainnin taustalla olevat projektion tasokoordinaatiston koordinaatit. Nämä ovat tasokoordinaatiston koordinaatit tällä hetkellä valitun koordinaattijärjestelmän projektiossa, jotka eivät aina ole projektin sijainnin maastokoordinaatteja.

Tee jokin seuraavista:

• Syötä nykyinen itsenäinen sijainti, joka on saatu GNSS-vastaanottimelta, napauttamalla Mittaa. Autonominen sijainti näytetään Globaali referenssidatumi-parametrien mukaan.

Tätä tulisi käyttää vain, jos globaalit koordinaatit ovat lähellä paikallisia LLH-koordinaatteja, erityisesti korkeutta.

• Näpäytä Pistettä ja valitse sitten piste työn sisältä tai linkitetystä tiedostosta käyttääksesi kyseisen sijainnin koordinaatteja. Valitun pisteen paikallista LLH:ta käytetään, muunnetaan tasokoordinaatistoon tai tasokoordinaatistosta tarpeen mukaan käyttäen nykyisessä työssä tällä hetkellä tallennettua koordinaattijärjestelmää.

Piste-valonäppäin ei ole käytettävissä, jos työssä ei ole sijainteja. Kun luot uutta työtä, sinun on luotava työ, viimeisteltävä työn taustalla olevan koordinaattijärjestelmän valinta, linkitettävä tiedostot työhön tai mitattava uusi piste ja palattava sitten Työn ominaisuuksiin ja muokattava koordinaattijärjestelmän asetuksia. Piste-valonäppäin on nyt käytettävissä.

Pisteitä, jotka on näppäilty työhön siirtymämaastokoordinaatteina ennen siirtymien määrittämistä, ei tule valita Pisteen valonäppäintä käyttäen eikä käyttää projektin sijaintina. Valitse sen sijaan pisteet, jotka on tallennettu paikallisina LLH.

Projektikorkeutta käytetään 2D-pisteiden redukointiin maastoetäisyyksiksi laskentatoiminnoissa.Lisätietoja on kohdassa Projektikorkeus .

Näitä kenttiä käytetään maastomittakaavan laskemiseen. Laskettu maastomittakaava näytetään Maastomittakaavan kentässä.

Laskettu maastomittakaava on yhdistetyn skaalakertoimen käänteisluku. Yhdistetty skaalakerroin on korkeuskerroin, joka on laskettu projektin sijainnin korkeudella kerrottuna projektiopisteen skaalakertoimella, joka on laskettu Projektin sijainnissa käyttäen valittuna olevan koordinaattijärjestelmän projektiota. Tuloksena oleva yhdistetty skaalakerroin – sen jälkeen, kun laskennallista maastomittakaavaa on sovellettu projektin sijainnissa – on 1.

Ohjelmisto käyttää projektiossa maaston mittakaavaa.

7. Lisää Projektin sijainnin maastokoordinaattien tiedot Projektin sijainnin maastokoordinaattien ryhmäruudun kenttiin. Maastokoordinaatit erotetaan usein taustalla olevista projektion tasokoordinaatiston koordinaateista, jotta vältetään sekaannukset näiden kahden välillä.

• Jos haluat määrittää projektin sijainnin maastokoordinaatit, syötä maaston pohjoinen Pohjoisen kenttään ja maaston itä Idän kenttään. Kun arvot on syötetty Pohjoisen ja Idän kenttiin, pohjana olevien projektion tasokoordinaatiston koordinaattien siirtymät lasketaan ja näytetään Pohjoisen siirtymän ja Itäisen siirtymän kentissä.

• Vaihtoehtoisesti voit lisätä tunnettuja siirtymiä taustalla oleviin tasokoordinaatiston koordinaatteihin maastokoordinaattien erottamiseksi näistä tasokoordinaatiston koordinaateista syöttämällä arvon Pohjoisen siirtymän ja Itäisen siirtymän kenttiin. Pohjoiset ja itäiset maastokoordinaatit lasketaan.

Työssä, jossa on maastomittakaava, näppäiltyjä tasokoordinaatistokoordinaatteja käsitellään maastokoordinaattien siirtymien suhteen. Pisteitä, jotka on näppäilty työhön tasokoordinaatistokoordinaatteina ennen siirtymien tallentamista työhön, käsitellään näiden siirtymien suhteen sen jälkeen, kun maastokoordinaattijärjestelmää on sovellettu työhön. Näiden pisteiden tasokoordinaatiston koordinaattiarvot eivät muutu.

8. Napauta Hyväksy.

• Kun käytät maastokoordinaattijärjestelmää, ilmoitetut maastoetäisyydet saattavat poiketa ilmoitetuista maastokoordinaattien välisistä tasoetäisyyksistä. Maastoetäisyys on yksinkertaisesti ellipsoidinen etäisyys korjattuna keskikorkeudelle ellipsoidin yläpuolella. Karttaetäisyys lasketaan kuitenkin pisteiden maastokoordinaattien välillä, joten se perustuu koordinaattijärjestelmään, joka antaa yhdistetyn mittakaavan arvolla 1 Projektin sijainti -kohdassa.

• Kun maakoordinaatistojärjestelmän skaalakerrointa lasketaan projektin sijainnin perusteella, kaikki projektin sijainnissa tapahtuneet muutokset muuttavat maastomittakaavaa, ja tämä vuorostaan tarkoittaa, että kaikki tämän perusteella tehdyt GNSS-työmaakalibroinnit tulee laskea uudelleen.

• Trimble Access ei muunna maastokoordinaatteja tasokoordinaatistokoordinaateiksi ja päinvastoin, jos koordinaattijärjestelmän asetuksia muutetaan maastosta tasokoordinaatistoon (tai päinvastoin). Jos koordinaattijärjestelmää, mukaan lukien maastokoordinaattiasetusta, muutetaan, työhön näppäillyt tasokoordinaatistokoordinaatit pysyvät samoina kuin pohjoisen, idän ja korkeuden näppäillyt numeeriset arvot.