Pisteen tallentaminen ja luokittelu

Pisteen kirjaustapa määrittää sen tallennustavan Trimble Access -ohjelmistossa. Pisteet tallennetaan joko vektoreina tai sijainteina. Esimerkiksi RTK-pisteet ja perinteisesti havaitut pisteet tallennetaan vektoreina, vaikkakin näppäillyt pisteet, tosiaikaiset differentiaali-pisteet ja jälkilasketut pisteet säilytetään sijainteina.

Tarkastele tallennettujen pisteiden tietoja näpäyttämällä ja valitsemalla Työdata / Työn tarkastelu.Pisteen tietue sisältää tietoa pisteestä, kuten pisteen nimen, koodin, menetelmän, koordinaatit ja GNSS-datatiedoston nimen.Menetelmä-kenttä kuvaa miten piste luotiin.

Koordinaatit ilmaistaan Globaali-koordinaatteina, paikallisina koordinaatteina tai tasokoordinaatteina riippuen Koordinaattinäkymän kentän asetuksista.

Jos haluat muuttaa koordinaattinäkymän asetuksia, toimi seuraavasti:

• Näpäytä Työdata-valikossa Työn selailu.Avaa pisteen tietue ja näpäytä Asetukset.
  • Näpäytä Näppäile-valikossa Pisteet ja sen jälkeen Asetukset.

Määritä datumin muunnos ja/tai projektio, jos haluat näyttää GNSS-pisteen paikalliset koordinaatit tai hilakoordinaatit.Voit vaihtoehtoisesti kalibroida työn.

Kukin pisteen tietue käyttää aikaisemmassa antennin korkeuden tietueessa annettua antennin korkeutta. Ohjelmisto käyttää tätä pisteen maanpinnan korkeuden generoimiseen.

Seuraava taulukko näyttää, miten pisteitä säilytetään Tallennusmuodon kentässä.

Arvo Muoto, jossa piste on tallennettu
Hila Karttakoordinaatit
Paikallinen Paikalliset geodeettiset koordinaatit
Globaali Tarkastele L-, L-, H-koordinaatteina Globaali referenssidatumi epookissa Globaali referenssiepookki.
ECEF (Globaali) Tarkastele maakeskeisinä, maakiinnitteisinä X-, Y-, Z-koordinaatteina datumissa Globaali referenssidatumi epookissa Globaali referenssiepookki.
ECEF erot Tarkastele maakeskeisinä, maakiinnitteisinä X-, Y-, Z-vektoreina datumissa Globaali referenssidatumi epookissa Globaali referenssiepookki.
Säteet Atsimuutti, vaakaetäisyys ja korkeusero. Tämä on vektori.
HA VA SD Vaakakulman lukema, pysty-ympyrän lukema (zeniittikulma) ja vinoetäisyys. Tämä on vektori.
HA VA SD (raaka) Vaakakulman lukema, pysty-ympyrän lukema (zeniittikulma) ja vinoetäisyys ilman korjauksia. Tämä on vektori.
Mag.Az VA SD Magneettinen atsimuutti, vertikaalinen kulma (zeniitti) ja vinoetäisyyden vektori.
MHA MVA MSD Keskiarvoistettu vaakakulma liitoshavainnosta, keskiarvoistettu pystykulma (zeniittikulma) ja keskiarvoistettu vinoetäisyys. Tämä on vektori.
USNG/MGRS USNG/MGRS-jono ja korkeus

Lue Tallennusmuoto -kenttä yhdessä Menetelmä-kentän kanssa.

Globaali referenssidatumi ja Globaali referenssiepookki näkyvät työn ominaisuuksien Valitse koordinaattijärjestelmä -ruudussa. Katso Koord.järjestelmä.

Cogoa/Laskentapistettä käyttäen laskettujen pisteiden kohdalla voit valita miten kyseiset pisteet tallennetaan.Saatavissa olevat asetukset riippuvat valikoidusta koordinaattijärjestelmästä ja havainnon tyypistä, jota käytetään pisteen laskemisessa.

Vektoreina tallennetut pisteet päivitetään, jos työn kalibrointi tai koordinaattijärjestelmä muuttuu tai yhden lähdepisteen antennin korkeutta muutetaan.Globaali-koordinaatteina tallennettuja pisteitä (esimerkiksi Kantavektorista-menetelmällä lasketut siirtymäpisteet) ei päivitetä.

GNSS-pisteiden laadunvalvontatietueet säilytetään pisteen tietueen lopussa.