Koordinatsystem

Trimble Access tillhandahåller en omfattande databas med koordinatsystem som används i världen.Databasen uppdateras kontinuerligt för att spegla förändringar i olika zoner.För att anpassa listan över tillgängliga koordinatsystem, se För att anpassa koordinatsystemets databas.

För att välja koordinatsystemets inställningar för jobbet från koordinatsystemets databas:

1. Tryck på och välj Jobb. Det aktuella jobbet är redan valt.
  2. Tryck på Egenskaper.
  3. Tryck på Koord. sys.
  4. På skärmen Välj koordinatsystem, väljer du Välj från bibliotek. Tryck på Nästa.
  5. Välj det System och den Zon som behövs från listan.

Dra fingret uppåt för att bläddra, eller tryck på den första bokstaven i landets namn på knappsatsen för att hoppa till den delen av listan.

När du har valt System och Zon uppdateras följande skrivskyddade fält:

• Lokalt datum: Det lokala datumet för det valda koordinatsystemet och zonen.
    • Globalt referensdatum: Datumet för RTK-mätningar, såsom referensram för basstationer som inkluderar VRS.
    • Global referensepok: Epoken för realisering av Globalt referensdatum.
    • Förskjutningsmodell: Den förskjutningsmodell som används för att sprida RTX-koordinater mellan ITRF 2020 vid mätningsepoken och den globala referensramen.

Om du utför en RTK-mätning i jobbet måste du kontrollera att den valda korrektionskällan i realtid tillhandahåller GNSS-positioner med samma datum som det som angivits i fältet Globalt referensdatum.

6. Om jobbet innehåller GNSS-observationer och du vill använda en geoidmodell eller datumplanfil:

• Aktivera omkopplaren Geoidmodell och Datumplan efter behov, om kontrollenheten är ansluten till internet. Standardgeoidmodellen och datumplanen eller förskjutningsnätet för det valda koordinatsystemet väljs automatiskt och laddas ner till kontrollenheten när du trycker på Lagra på skärmen Välj koordinatsystem.

• Du måste ha kopierat de filer som krävs till mappen Trimble Data/System Files på kontrollenheten, om du vill använda en annan geoidmodell, datumplan eller förskjutningsnät än standardvalet, eller om kontrollenheten inte är ansluten till internet. Så här väljer du geoidmodell eller datumplan:

1. Aktivera omkopplaren Använd geoidmodell för att välja en geoidfil. Välj filen i fältet Geoidmodell.

2. Aktivera omkopplaren Använd datumplan, för att välja en datumplanfil. Välj filen i fältet Datumplan.

Halvhuvudaxeln och tillplattningsvärden för den valda planfilen för datumet visas. Dessa detaljer skriver över värden som redan tillhandahållits av en specificerad projektion.

3. Välj filen i fältet Förskjutningsnät, om du vill välja filen med förskjutningsnätet.

Se Parametrar för koordinatsystemet, för mer information om hur du använder geoidmodeller och datumplaner finns.

7. Välj den typ av Koordinater du tänker använda. Standardvärdet är plan. Se Konfigurera ett markkoordinatsystem, för att ställa in markkoordinater.
  8. Ange Projekthöjd.Se Projekthöjd.
  9. Tryck på Lagra.
  10. Tryck på Ja, om du uppmanas att bekräfta nedladdningen av geoidmodellen, datumplanen eller förskjutningsnätet.

Eller, så kan du definiera koordinatsystemet med någon av följande metoder.

Ändra inte koordinatsystemet eller inpassningen efter att du har satt ut punkter eller beräknat offset eller skärningspunkter. Om du gör det, kommer de tidigare utsatta eller beräknade punkterna att vara oförenliga med det nya koordinatsystemet och eventuella punkter som beräknats eller satts ut efter ändringen.