Funktionsbibliotek
Ett funktionsbibliotek är en textfil med filändelsen FXL som innehåller definitionerna för funktionskoder, attribut, linjearbete och symbologi, samt kontrollkoder:
-
Funktionskoder definierar koden för typer av funktioner, så att funktioner av samma typ använder samma kod.
-
Ett attribut är en karaktäristik eller egenskap för en funktion i en databas. Alla funktioner har en geografisk position som ett attribut. Andra attribut är beroende av typ av funktion. Exempelvis, kan en väg ha ett namn eller ett ordningsnummer, typ av yta, bredd, antal filer, etc. Det värde som används för att beskriva en särskild funktion kallas för attributvärde.
När du mäter en punkt och väljer en funktionskod från funktionsbiblioteket i fältet Kod, kommer programmet Trimble Access att be dig ange information för attributet, om funktionskoden har attribut.
-
Linjearbete och symbologi definierar hur funktionen visas på kartan, inklusive linjetjocklek och färg. Olika symboler kan användas för punkter, för att representera olika punktfunktioner.
-
Styrkoder som definierar relationen mellan punkterna så att geometrin för en linje eller polygon ritas på kartan. Det enklaste sättet att använda kontrollkoder för att skapa linjer, bågar och polygoner på kartan när du mäter punkter, är att rita linjer och bågar med hjälp av punkter som redan finns i jobbet med hjälp av CAD verktygsfält.
Om du har aktiverat Använd beskrivningar, kan du inte välja koder från funktionsbiblioteket i fälten Beskrivning.
Du kan skapa ditt eget funktionsbibliotek med hjälp av Feature Definition Manager i programmet Trimble Business Center och sedan överföra filen till mappen System Files på kontrollenheten.
Du kan även skapa ett funktionsbibliotek med Trimble Access, men funktionaliteten i Trimble Access för att definiera en FXL-fil är mer begränsad. När du skapar en funktionsbiblioteksfil i Trimble Access, kan du bara definiera funktionskoder, linjetyp och färg- eller polygonlinjetyp och färg samt kontrollkoder. Se Lägga till eller redigera ett funktionsbibliotek i Trimble Access.
För att skapa ett funktionsbibliotek som innehåller definitioner för attribut eller lägga till symboler måste du använda Feature Definition Manager i Trimble Business Center. Se Trimble Business Center-objektsbibliotek.
Trimble har skapat ett exempel på en funktionsbiblioteksfil i globalFeatures.fxl som du kan installera och använda med programmet Trimble Access.
Funktionsbiblioteksfilen GlobalFeatures.fxl har konfigurerade funktionskoder för punkter, attribut, linjer och symboler samt kontrollkoder för ritfunktioner som använder CAD-verktygsfältet. Du kan använda filen för att se hur funktionsbiblioteksfilerna gör det enkelt att ange attribut, rita funktioner med CAD-verktygsfältet eller mäta och koda funktioner i ett steg med hjälp av Mätkoder.
Du kan installera GlobalFeatures.fxl med Trimble Installation Manager. Om du låter kryssrutan GlobalFeatures.fxl vara markerad i Trimble Installation Manager installeras filen varje gång du installerar eller uppdaterar programvaran, inklusive eventuella uppdateringar av GlobalFeatures.fxl. Filen GlobalFeatures.fxl installeras i mappen System Files.
Om du vill konfigurera en egen funktionsbiblioteksfil kan du göra en kopia av filen GlobalFeatures.fxl och redigera den Trimble Access eller använda Feature Definition Manager i Trimble Business Center.
För att välja en kod i en mätning, måste jobbet använda det funktionsbibliotek som innehåller de lämpliga koderna.
För att välja bibliotek:
- Tryck på och välj Jobb. Det aktuella jobbet är redan valt.
- Tryck på Egenskaper.
- Tryck på Funktionsbibliotek. Skärmen Välj funktionsbibliotek visar de tillgängliga funktionsbiblioteksfilerna i mappen System Files.
- Tryck på knappen Funktionsbibliotek för att välja den.
- Tryck på Bläddra och navigera till platsen för funktionsbiblioteksfil, om du vill lägga till en funktionsbiblioteksfil från en annan mapp. Tryck på filen för att markera den och sedan på Godkänn. Filen kopieras till mappen Trimble Data/System Files och visas i listan Välj funktionsbibliotek.