Inställningar för mätprofiler med IMU-lutning

Vid användning av en mottagare med inbyggd IMU kan du konfigurera mätprofilen så att den använder IMU-lutningskompensation och, om det krävs, använda GNSS-eBubblan när du använder endast GNSS-läge.

IMU-lutningskompensationen är bara tillgänglig i en RTK-mätprofil.I en efterbehandlad mätprofil markerar du kryssrutan Lutningsfunktioner för att aktivera användning av GNSS eBubblan vid mätning av punkter och för att göra alternativen för Lutningsvarningarna och Auto‑measure tillgängliga i inställningarna för lämpliga punktstilar.

1. Tryck på och välj Inställningar/Mätprofiler/Alternativ för Rover.
  2. Välj RTK i fältet Mätningstyp.
  3. Välj mottagarmodell i fältet Typ, i grupprutan Antenn.
  4. I grupprutan Lutning:
    1. Markera kryssrutan IMU-lutningskompensation för att aktivera att lutningskompensationen "alltid är på" med hjälp av de interna IMU-sensorerna när du vandrar, navigerar eller mäter punkter med någon mätmetod förutom observerad passpunkt.

Om du vill inaktivera IMU-lutningskompensation och växla till att använda läget Endast GNSS vid en mätning, när du exempelvis använder en bipod under tunga lövverk och mottagaren måste vara stilla under en period, trycker du på mottagarsymbolen i statusfältet och sedan på IMU-lutningskompensation på skärmen GNSS-funktioner.I goda RTK-miljöer där rörelse sker kontinuerligt trycker du på IMU-lutningskompensation för att återaktivera den.

2. Markera kryssrutan Funktioner för eBubbla för att aktivera användning av GNSS eBubbla i läget Endast GNSS såsom när du mäter en observerad passpunkt, eller när IMU inte är i nivå eller om IMU-lutningskompensationen är inaktiverad.

GNSS-eBubblan använder endast accelerometrarna i mottagaren och fungerar oberoende av IMU-sensorerna. GNSS-eBubblan visas endast i läget Endast GNSS.

3. Tryck på Godkänn.
  5. För att konfigurera inställningarna för punktmätningar:
    1. Välj typen av punkt på skärmen för mätprofilen.
    2. Ställ in omkopplaren Auto. ToleransJa, för att göra det möjligt för programmet att beräkna de horisontella och vertikala toleranserna för noggrannhet för att uppfylla mottagarens RTK‑specifikationer för längden och lutningen på den baslinje du mäter.Om du vill ange dina egna toleranser för noggrannhet ställer du in omkopplaren Automatisk toleransNej och anger sedan önskad Horisontell tolerans och Vertikal tolerans.
    3. Om kryssrutan Funktioner för eBubbla är aktiverad på skärmen Alternativ för Rover i mätprofilen, markerar du kryssrutan Lutningsvarningar för att visa varningsmeddelanden om antennen lutar mer än det tröskelvärde som anges i fältet Lutningstolerans.Du kan ha olika värden för Lutningstolerans för varje mätningstyp.

4. För att starta en automatisk mätning av punkter när stången uppfyller de villkor som krävs, markerar du kryssrutan Auto. mätning. De villkor som krävs beror på mätningsläget, för RTK+IMU-läge måste polspetsen exempelvis vara stilla, medan den i läget Endast GNSS måste vara inom lutningstoleransen.

Kryssrutan Auto. mätning är inte tillgänglig för observerade passpunkter.

5. För att automatiskt överge punkter när positionen är felaktig, som där överdriven lutning eller rörelse upptäcks vid mätningen, markerar du kryssrutan Överge automatiskt.

6. Tryck på Godkänn.
  6. Tryck på Lagra.