IMU-lutningskompensation

Ämnet gäller för Trimble-mottagare med en inbyggd IMU-sensor, som exempelvis R780 och R12i.

Med hjälp av en Trimble-mottagare med IMU-lutningskompensation kan punkter mätas eller sättas ut även om mätstången lutas eller välts. Detta gör det möjligt att göra noggranna mätningar utan att behöva nivellera antennen, vilket gör arbetet på fältet snabbare och effektivare.

Mottagarens enhet för tröghetsmätning (IMU) använder information från accelerationssensorer (accelerometrar) och rotationssensorer (gyroskop) samt GNSS för att kontinuerligt bestämma dess position, vridning och lutningsgrad, och korrigera för eventuell lutning. Med IMU-lutningskompensation kan stången lutas i valfri vinkel och programmet kan beräkna lutningsvinkeln och lutningsavståndet för att bestämma positionen för stångens spets på marken.

När IMU-lutningskompensation är aktiverat, är den "alltid på" och kan användas för alla mätmetoder förutom en observerad passpunkt.Vid mätning av en observerad passpunkt, växlar mottagaren automatiskt till läget Endast GNSS och GNSS eBubblan visas automatiskt om den är aktiverad.

IMU-lutningskompensationen erbjuder ett helt annat arbetssätt eftersom du:

• Kan mäta exakta punkter snabbt medan du står och går utan att behöva hålla stången i linje.
  • Koncentrera dig på var stångens spets ska vara, vilket är särskilt användbart vid utsättning.
  • Enkelt kan mäta svåråtkomliga platser såsom hörn på byggnader och omvända rör.
  • Inte längre behöver oroa dig för stångens rörelse vid mätning, eftersom mottagaren automatiskt korrigerar för "stångvibrationer" när stångens spets är stilla.

Eftersom prestandan inte påverkas av magnetiska störningar kan IMU-lutningskompensation användas i miljöer som är känsliga för magnetiska störningar såsom kring fordon, tunga maskiner eller stålförstärkta byggnader.

I situationer där IMU-lutningskompensationen kanske inte kan användas, exempelvis i mycket svåra RTK-miljöer, kan du växla manuellt till GNSS-läge.För att göra detta trycker du på mottagarsymbolen i statusfältet för att visa skärmen GNSS-funktioner och sedan på IMU-lutningskompensation för att slå av/på läget Endast GNSS.

Ta en titt på R12i med Trimble Access-uppspelningslistaTrimble Access-kanalen på YouTube för att se hur du kan få ut det mesta ur din R12i-mottagare med hjälp av IMU-lutningskompensation.