Ange basstationens namn och koordinater

För en RTK-mätning måste basstationens koordinater vara Global-koordinater, det vill säga att koordinaterna måste vara i Globalt referensdatum vid Global referensepok. Globalt referensdatum och Global referensepok visas på skärmen Välj koordinatsystem i jobbets egenskaper. Se Koordinatsystem.

För en känd punkt

Om du har konfigurerat mottagaren på en känd punkt:

1. Anger du basstationens namn i fältet Punktnamn, när du startar en mätning vid basstationen.
  2. Tryck på Skriv in.
  3. Ställ in fältet MetodInmatade koordinater.
  4. Kontrollera att koordinatfälten visas i det förväntade formatet.Om det inte stämmer, trycker du på Alternativ ändrar inställningen för Koordinatvy till den koordinattyp som krävs.

Om de kända koordinaterna är:

• Global koordinater, måste du se till att koordinatfälten är Latitud, Longitud och Höjd (Global).
    • Plankoordinater (och parametrar för projektions- och datumtransformation är definierade) måste du se till att koordinatfälten är nord, öst och höjd.
    • Lokala geodetiska koordinater (och en datumtransformation är definierad) måste du se till att koordinatfälten är Latitud, Longitud och Höjd (lokal).
  5. Mata in de kända koordinaterna för basstationen.

För mer information se Basstationens koordinater.

6. Tryck på Lagra.

För en okänd punkt

Om du har etablerat basstationen på en punkt där koordinaterna inte är kända, så:

1. Anger du basstationens namn i fältet Punktnamn, när du startar en mätning vid basstationen.
  2. Tryck på Skriv in.

3. Trycker du Här.

Den aktuella SBAS-positionen (om den spåras), eller den korrekta autonoma positionen som hämtats från GNSS-mottagaren visas.

• Om du vill ha en SBAS‑position, bör du försäkra dig om att mottagaren följer en SBAS‑satellit genom att kontrollera att SBAS‑symbolen visas på statusraden när Du trycker på Här.Mottagaren kan ta upp till 120 sekunder att låsa på SBAS.Alternativt, kontrollera Observationsklass‑ fältet innan Du startar basen.
    • Inom ett jobb, använd endast en autonom position ( skärmtangenten Här ) för att starta första basmottagaren.
  4. Tryck på Lagra.