Stationskoordinater och instrumenthöjd

När du utför en stationsetablering i början av en mätning så ombeds du ange koordinaterna för den punkt (station) där du konfigurerar instrumentet och instrumentets höjd.

Stationskoordinater

Om du har satt upp instrumentet på en känd punkt och punkten är tillgänglig från en länkad fil, väljer du den länkade filen för jobbet och anger punktnamnet i fältet Instrumentpunktens namn eller Bakåtobjektpunktens namn.Punkten kopieras automatiskt till jobbet.

Om koordinaterna för instrumentpunkten inte är kända, men det finns närliggande kända punkter, utför du en fri station till de kända punkterna för att skaffa koordinaterna för instrumentpunkten.

Om Du inte kan fastställa koordinater för instrumentet punkt och / eller referensobjektet, kan Du mata in dessa eller mäta dem senare med hjälp av GNSS (förutsatt att det finns en giltig GNSS-arbetsplatskalibrering). Koordinaterna för en punkt som uppmätts från den stationen beräknas då.

Om Du då matar in instrumentpunkten, se till att Du skriver över den ursprungliga punkten i Duplicerad punkt ‑formulären.Koordinaterna för en punkt som uppmätts från den stationen beräknas då.

Du kan använda Punkthanteraren för att ändra koordinaterna för instrument- och/eller referenspunkten.Om du gör detta kan positionerna för alla registreringar som beräknats från den stationsetableringen ändras.

Instrumenthöjd

Det värde du anger i fältet Instrumentets höjd beror på vilket instrument du använder och om du mäter den äkta höjden för instrumentet eller till det nedre Bottenspår på totalstationen.Standardmetoden är att mäta instrumentets äkta höjd.

Vid mätning till spåret på ett instrument i Trimble VX eller S-serien eller ett Spectra Geospatial FOCUS-instrument, trycker du på och väljer sedan Bottenspår.Vid mätning till det nedre spåret på ett Trimble SX10 eller SX12 skannande totalstation, trycker du på och väljer sedan (SX)-Bottenspår.Ange höjden uppmätt till det nedre spårets översta räffla på instrumentet. Programmet Trimble Access korrigerar detta uppmätta släntvärde till ett äkta vertikalt värde och lägger till förskjutningen (Ho) för att beräkna det äkta vertikala värdet mot kippaxeln.

Värde Definition

Ho

Offset från bottenspår till kippaxel. Offset-värdet beror på vilket instrument som är anslutet:

• Instrument i Trimble VX- eller S-serie: 0,158 m (0.518 sft)
  • Trimble SX10 eller SX12 skannande totalstation: 0,138 m (0.453 sft)

Hm

Uppmätt lutande längd.

Hc

Hm korrigerad från lutning till sann lodrät.

HI

Hc + Ho.Sann vertikalinstrumenthöjd.

• Om man väljer Bottenspår eller SX-Bottenspår, är 0,300 meter det minsta lutningsavståndet (Hm) som kan anges. Det är ungefärligen det minsta lutningsavståndet som fysiskt går att mäta. Om detta minimum inte är tillräckligt lågt, måste man mäta den sanna höjden från det övre märket.
  • För en 2D eller planimetrisk mätning, anger du ett null-värde (?) i fältet Instrumenthöjd.Inga höjder beräknas.Såvida Du inte använder en Endast skala-projektion, måste en projekthöjd definieras i koordinatsystemsdefinitionen.Programmet Trimble Access behöver denna information för att reducera uppmätta markavstånd till ellipsoida avstånd och för att beräkna tvådimensionella koordinater.