Lagring och klassificering av punkter

Det sätt på vilket en punkt registreras, bestämmer hur den lagras i Trimble Access. Punkter lagras antingen som vektorer eller positioner.T.ex. lagras RTK‑punkter och konventionellt observerade punkter som vektorer, medan inmatade punkter, differentiella punkter i realtid, och efterbehandlade punkter lagras som positioner.

För att granska informationen om en lagrad punkt, trycker du på och väljer Jobbdata/Granska jobb.En punktregistrering innehåller information om punkten, såsom punktnamnet, koden, koordinaterna, samt GNSS-datafilnamnet.Fältet Metod beskriver hur punkten skapades.

Koordinaterna uttrycks som Global, lokala, eller plankoordinater beroende på inställningen i fältet Koordinatvy.

Gör något av följande för att ändra inställningarna för koordinatvyn:

• Från menyn Jobbdata trycker du på Granska jobb.Öppna punktregistreringen och tryck på Optioner.
  • Från menyn Skriv in, tryck på Punkter och tryck därefter på Optioner.

Definiera en datumtransformation och/eller en projektion om Du vill visa lokala eller plankoordinater för en GNSS-punkt. Alternativt, passa in jobbet.

Varje punktregistrering använder den antennhöjd som anges i föregående antennhöjdsregistrering. Från denna genererar programmet en markhöjd (höjd) för punkten.

Följande tabell visar hur punkten lagras i fältet Som lagrad.

Värde Vad punkten lagras som
Plan Plankoordinater
Lokal Lokala geodetiska koordinater
Global Visa som L, L, H-koordinater i Globalt referensdatum vid Global referensepok.
ECEF (Global) Visa som jordcentrerade, jordfixerade X, Y och Z-koordinater i Globalt referensdatum vid Global referensepok.
ECEF-deltan Visa som jordcentrerade, jordfixerade X, Y och Z-vektorer i Globalt referensdatum vid Global referensepok.
Polär Azimut, horisontell längd, och vertikal längd. Detta är en vektor.
HV VV LL En horisontell cirkelavläsning, vertikal cirkelavläsning (en zenitvinkel), samt lutande längd. Detta är en vektor.
HV VV LL (råa) En horisontell cirkelavläsning, vertikal cirkelavläsning (zenitvinkel), samt lutande längd utan tillämpade korrektioner. Detta är en vektor.
Magn.az VV LL En magnetisk azimut-, vertikal (zenit-) vinkel-, samt lutande längd-vektor.
MHV MVV MLL Medelvärdet av horisontalvinkel från bakriktning, medelvärdet av vertikalvinkel (zenitvinkel), samt medelvärdet av lutande längd. Detta är en vektor.
USNG/MGRS USNG/MGRS väglinje och Höjd

Läs av fältet Som lagrad i anslutning till fältet Metod.

Globalt referensdatum och Global referensepok visas på skärmen Välj koordinatsystem i jobbets egenskaper. Se Koordinatsystem.

För punkter som beräknats med hjälp av Cogo/Beräkna punkt, kan Du välja hur Du vill lagra den punkten.Tillgängliga optioner är beroende på det valda koordinatsystemet och den typ av observation som användes för att beräkna punkten.

Punkter som lagrats som vektorer uppdateras om inpassningen eller koordinatsystemet för jobbet ändras, eller om antennhöjden för en av källpunkterna ändras.Punkter som lagras som Global-koordinater (t.ex. en offsetpunkt som beräknas med hjälp av metoden Från en baslinje) uppdateras inte.

För GNSS-punkter, lagras Kvalitetskontroll (QC)-registreringar vid slutet av punktregistreringen.