Skanna med hjälp av instrument i VX eller S-serien

1. För att komma åt skärmen Skanning trycker du på och väljer Mätning / Skanning. Vilka optioner som finns tillgängliga i skärmen Skanning beror på det anslutna instrumentet.
  2. Välj skanningmetod. Det går att skanna 360° horisontellt och 130° (144 gon) vertikalt.

• För att skanna en komplicerad yta där du inte kan använda ett plan för att uppskatta den yta som ska skannas, väljer du HV VV-intervall.
    • För att skanna plana ytor där du behöver ett vanligt rutnätsintervall, väljer du Vertikalt plan, Horisontellt plan, eller Vinklat plan.
    • För att skanna från en mittlinje som har justeringar åt vänster och/eller höger, väljer du Linje och offset.

Programmet Trimble Access definierar ytan med hjälp av horisontella förskjutningar vinkelrätt mot mittlinjen.

• Skanningstiden ökar om det finns områden inom rektangeln som ska skannas där inget avstånd kan returneras till avståndsmätaren, till exempel bar himmel. Där möjligt bör sådana blanka områden undvikas inom rektangeln som ska skannas.
    • När du skannar med en robotic-anslutning rekommenderar Trimble att du blir kvar inom radiolänkens räckvidd för att säkerställa att all nödvändig information lagras. Om du tappar radiolänken kommer resten av pågående skanninglinje att hoppas över.
    • Säkerställ att DR‑maxavståndet som specificerades i Instrument / EDM‑inställningar är satt tillräckligt högt för att uppnå den skanningsräckvidd som behövs.
  3. För att välja det område i videofönstret som ska fångas, väljer du inramningsmetod och definierar sedan ramen. För att definiera en/ett:

• Rektangel, tryck på videoskärmen för att definiera det första hörnet och därefter det motsatta hörnet av skanningsrektangeln. Tryck och dra för att ändra rektangelns storlek.
    • Polygon, tryck på videoskärmen för att definiera varje punkt i polygonarean som ska skannas.Tryck och ta tag i den senast punkten för att flytta den.
    • Horisontellt band, Tryck på videoskärmen för att definiera hela det 360° horisontella bandets övre och nedre vertikala gränser.
    • Plan, sikta och mät respektive punkt för att definiera planet, tryck sedan på videoskärmen för att definiera ramområdet.
    • Linje och offset, sikta mot den första punkten på mittlinjen och tryck på Mätn. A, och sikta sedan på slutpunkten för mittlinjen och tryck på Mätn. B.

När du definierar ett ramområde, trycker du på Ångra för att ta bort den senast skapade inramningspunkten, eller trycker på Återställ region för att rensa inramningsregionen och börja om.

4. Tryck på Nästa.
  5. Definiera parametrarna för skanning.

Vilka skanningsparametrar som finns tillgängliga beror på vald skanningsmetod.

Programmet använder det definierade skanningområdet för att beräkna Antalet punkter och Beräknad tid som krävs för att slutföra skanningen.

Tiden att slutföra en skan är endast en uppskattning. Den verkliga tiden varierar beroende på ytan eller objektet som skannas.

6. För att ändra utseende på punktmolnen på skärmen Skanning trycker du på Alternativ.
  7. Ange det ungefärliga avståndet från instrumentet till det objekt som skannas i fältet På Avstånd.

Kameran är inte koaxial med kameran. Genom att ange det korrekta avståndet kan programmet korrigera offseten mellan kameran och teleskopet. Alternativt, kan du ha instrumentet inställt på DR och TRK-läge när du ramar in området.

8. För att ta en panoramabild vid skanning, markerar du kryssrutan Panorama. Tryck på Nästa för att ange panoramainställningarna.
  9. Välj Skanningläge.

Vilka Skanningslägen som finns tillgängliga beror på anslutet instrument:

• Hög hastighet skannar upp till 15 punkter per sekund till en maximal räckvidd på ca 150 m.
    • Lång räckvidd (TRK) skannar med EDM:en i läget TRK och skannar upp till 2 punkter per sekund till en maximal räckvidd på ca 300 m.
    • Lång räckvidd (STD) skannar med EDM:en i läget STD och skannar upp till 1 punkter per sekund till en maximal räckvidd på ca 300 m.

• Höghastighetsskanning kan resultera i fler överhoppade punkter.Välj ett skanningsläge som passar objektet som ska skannas.
    • När man använder skanningsläget lång räckvidd är inte informationen om intensitet tillgänglig och sparas inte till TSF-filen.
  10. Välj värde för EDM‑timeout.
  11. Tryck på Starta.

Programmet visar skanningförloppet. När skanningen är avslutad återgår instrumentet till sin ursprungsposition.

För att avsluta en pågående skanning, slå på Esc och därefter ja. Posten för skanning och tillhörande TSF-fil kommer fortfarande att skrivas till minnet även om du manuellt avslutar en skanning.