Att fånga ett panorama

I en konventionell mätning, kan du använda mätningsmetoden Panorama för att ta en panoramabild utan att genomföra en skanning.

1. Tryck på och välj Mätning/Panorama.
  2. För att välja det område i videofönstret som ska fångas, väljer du inramningsmetod och definierar sedan ramen. Gör något av följande:
  3. Om det krävs väljer du den instrumentkamera som ska användas.

Telekameran i SX10/SX12 är endast tillgänglig när Inramningsmetod är inställt på Rektangel eller Polygon.Panoramabilder från telekameran har fast fokus.För bästa resultat bör allt innehåll i det inramade området vara på ett liknande avstånd.Panoramabilder som tagits med en Telekamera är begränsade till högst 1000 bilder.

4. Konfigurera inställningarna för panoramabild(er). De tillgängliga inställningarna varierar beroende på det anslutna instrumentet.

5. Om du arbetar i en mörk miljö och vill belysa målet, väljer du Solid i fältet Målbelysning.

Fältet visas inte om du har valt SX10 översiktskameran.

6. Tryck på Nästa.

Om du använder telekameran i SX10/SX12, eller har aktiverat inställningen Låst exponering, ber programmet dig att peka instrumentet mot den plats som definierar den kameraexponering och/eller brännvidd som du vill använda för bilden.

När du använder telekameran i SX10/SX12, måste du se till att markeringen för zoomnivå i det övre vänstra hörnet i videoflödet visar Telekamera.Om Telekameran inte kan fokusera automatiskt på det intressanta objekt, trycker du på i verktygsfältet Video för att visa Instrumentets kameraalternativ.Markera kryssrutan Manuellt fokus och tryck sedan på pilarna för att justera kamerans fokus.

7. Tryck på Starta.

Vid infångande av panorama, kommer antalet tagna panoramabilder och procenttalet för slutfört panorama att visas.

8. Tryck på Slutför, om så krävs.

Panoramabilder sparas till mappen <projekt>\<job‑namn> Files.