Skanna med ett SX10 eller SX12

Anslutningar till SX10 och SX12 stöds inte när du använder styrenheten TCU5 eller modell 1 av den handburna TDC600.

1. Tryck på och välj Mätning/Skanning.
  2. Ange Skanningens namn.
  3. För att välja det område i videofönstret som ska fångas, väljer du inramningsmetod och definierar sedan ramen.

Inramningsmetod För att definiera ramområdet...

Rektangel - hörn

Tryck på videoskärmen för att definiera det första hörnet och tryck därefter i det motsatta hörnet av rektangeln för skanning.

Tryck på Kompletterande ram för att välja den horisontella kompletteringen för den nuvarande definierade ramen.Tryck på Kompletterande ram för att välja ett område som är 270°, om du exempelvis definierar en ram som är 90°.

Rektangel - sidor

Tryck på videoskärmen för att definiera den vänstra sidan och därefter den högra sidan av rektangeln för skanning. Rektangelns vertikala kanter är som standard upp till zenit och ner till 148° (164 gon), men du kan begränsa detta vid behov.

Tryck en tredje gång i videofönstret för att begränsa ramens vertikala kanter.Tryck på Zenit eller Nadir, för att växla mellan det övre och nedre valet.Tryck på videoskärmen för att begränsa de övre och nedre vertikala kanterna på den rektangel som du har definierat.

Tryck på Kompletterande ram för att välja den horisontella kompletteringen för den nuvarande definierade ramen.Tryck på Kompletterande ram för att välja ett område som är 270°, om du exempelvis definierar en ram som är 90°.

Polygon

Tryck på videoskärmen för att definiera varje hörn i det polygonområde som ska skannas.

Horisontellt band

Tryck på videoskärmen för att definiera de vertikala kanterna i hela det 360° horisontella bandet.

Gör ett av följande:
    • Tryck på videoskärmen ovanför 90° VA, för att definiera ett bands övre gräns ner till 148°.
    • Tryck på videoskärmen ovanför 90° VA, för att definiera ett bands nedre gräns upp till zenit.

Tryck på Zenit eller Nadir, för att växla mellan det övre och nedre valet.

Tryck på videoskärmen för att begränsa de övre och nedre vertikala kanterna för det horisontella band du har definierat.

Kupol

Ingen ramdefinition krävs. Kupolen skannar alltid 360° horisontellt och vertikalt upp till zenit och ner till 148° (164 gon).

Halvkupol

Ingen ramdefinition krävs. Halvkupolen skannar alltid 180° horisontellt (centrerat vid instrumentets HA) och vertikalt upp till zenit och ner till 148° (164 gon).

När ramen för skanning är fylld är det en godtagbar ram, om ramen för skanning är ihålig korsar stängningslinjen en annan linje vilket måste korrigeras innan du kan påbörja skanningen.

När du definierar ett ramområde, trycker du på Ångra för att ta bort den senast skapade inramningspunkten, eller trycker på Återställ region för att rensa inramningsregionen och börja om.

Programmet använder det definierade skanningområdet för att beräkna Antalet punkter och Beräknad tid som krävs för att slutföra skanningen.

Tiden att slutföra en skan är endast en uppskattning. Den verkliga tiden varierar beroende på ytan eller objektet som skannas.

4. Välj önskad Täthet för skanning.

För att kontrollera avståndet mellan punkterna för den valda skanningstätheten, anger du avståndet till målet i fältet På distans. Tryck på och välj Mät, för att mäta avståndet till målet. Det värde som visas i fältet Punktavstånd visar punktavståndet vid det angivna avståndet.

Det är bara Telekameran som är koaxial med teleskopet.För noggrann inramning på nära håll, ange det ungefärliga avståndet från instrumentet till det objekt som skannas i fältet På Avstånd och definiera sedan skanningsområdet.Genom att ange det korrekta avståndet underlättas visningen av skanningsområdet på rätt position, genom att offseten korrigeras mellan översikten eller den primära kameran och teleskopet.

5. Markera kryssrutan Skannergränser och ange sedan värdena för Kortaste avstånd och Maximalt avstånd för godtagbara skanningspunkter.Punkter utanför det angivna området kommer inte att lagras.Tryck på och välj Mät för att mäta avståndet till ett mål eller ett objekt.

6. För att ta en panoramabild vid skanning, markerar du kryssrutan Panorama och anger sedan panoramainställningarna.

7. För att ändra lutningstoleransen kan du trycka på Alternativ och sedan ange ett nytt värde i fältet Lutningstolerans.Programmet kontrollerar automatiskt instrumentets lutning vid skanningen.

Om kompensatorn är inaktiverad, kommer värdet som anges i fältet Vinkeltolerans at ignoreras.

8. Tryck på Nästa.

Om du använder telekameran i SX10/SX12, eller har aktiverat inställningen Låst exponering, ber programmet dig att peka instrumentet mot den plats som definierar den kameraexponering och/eller brännvidd som du vill använda för bilden.

Platsen används endast för kamerainställningarna.Vid skanning med en ram för en halv kupol används instrumentets HA när du tidigare tryckte påNästa som mittpunkt för ramen för skanning.

Om du använder telekameran i SX10/SX12, måste du se till att markeringen för zoomnivå i det övre vänstra hörnet i videoflödet visar Telekamera.Om Telekameran inte kan fokusera automatiskt på det intressanta objekt, trycker du på i verktygsfältet Video för att visa Instrumentets kameraalternativ.Markera kryssrutan Manuellt fokus och tryck sedan på pilarna för att justera kamerans fokus.

9. Tryck på Starta.

Programmet visar skanningförloppet. När skanningen är avslutad återgår instrumentet till sin ursprungsposition.

För att avsluta en pågående skanning, tryck på Esc och välj sedan om du vill spara eller ta bort skanningen.Data för skanningen och tillhörande TSF-fil skrivs till minnet även om du manuellt avslutar en skanning.

Du kan snabbt och enkelt upprepa skanningar genom att läsa in en tidigare skanning i samma jobb eller ett länkat jobb, om du vill skanna samma område upprepade gånger.Se Upprepa SX10- eller SX12-skanningar.