Sätta ut en DTM

För information om DTM:er som stöds, se Digitala terrängmodeller (DTM).

1. Tryck på Sätt ut/DTM.
  2. Välj den fil som skall användas. Listan innehåller alla DTM-filer i den aktuella projektmappen.

3. Ange en offset till DTM, i fältet Offset till DTM om så krävs. Tryck på och välj om offset ska tillämpas vertikalt eller vinkelrätt mot den digitala terrängmodellen.

Som standard visas utsättningsdeltan för V. avst., Vink.rät Avst. och Given höjd navigeringsskärmen för utsättning, när du sätter ut en DTM. Om du vill ändra de delta som visas trycker du på Alternativ och sedan på Redigera i grupprutan Deltan. Gör dina ändringar och tryck på Godkänn och sedan på Godkänn igen för att återgå till skärmen Sätta ut DTM.

4. Ändra vid behov målets höjd eller antennhöjden. Om inte prisma- eller antennhöjd definierats kommer höjden och skär/fyll är vara noll (?).

5. Tryck på Starta.

Koordinaterna för aktuell position samt avståndet ovanför (schaktning) och under (fyllning) för den digitala terrängmodellen visas. När Du sätter ut en DTM, kommer DTM-höjden och skär/fyll att vara noll (?) om Du befinner dig utanför modellens ytterkant eller i ett "hål".

Om du inte använder ett konventionellt instrument som stödjer spårning visas endast värdena efter att du utfört en avståndsmätning.

6. Tryck på Mät för att mäta punkten, när den är inom toleransen.

Vid användning av ett Trimble SX12 skannande totalstation i TRK-läge med laserpekaren aktiverad visar skärmen Utsättning skärmknappen Markera punkt istället för skärmknappen Mät. Tryck på Markera punkt för att sätta instrumentet i STD-läge. Laserpekaren slutar blinka och flyttar sig för att positionera sig på EDM-platsen. Om du trycker på Godkänn för att lagra punkten, återgår instrumentet automatiskt till TRK-läge och laserpekaren börjar blinka igen. Om du vill mäta om och uppdatera delta för utsättningarna trycker du på Mät när du har tryckt på Markera punkt och innan du trycker på Godkänn. Se EDM-inställningar, för mer information.

7. Tryck på Godkänn för att lagra punkten.
  8. Om du valde alternativet Visa före lagring kommer de utsatta delta du valde i skärmen Utsättningsalternativ att visas. Tryck på Lagra.