Slutföra en objektorienterad stationsetablering

Välj Objektorienterad etablering för att konfigurera totalstationen i koordinatsystemet för ett intressant föremål, där objektets Z-axel inte är i linje med instrumentets vertikala axel. Inställningen kan användas i en mängd olika situationer, som exempelvis:

• I en tillverkningsmiljö där föremålet av intresse, såsom en balk eller betongplatta, inte ligger plant.

• På en rörlig plattform som en pråm eller en oljerigg där instrumentet inte kan nivelleras.

Den objektorienterade stationsetableringen är endast tillgänglig när programalternativet Objektorienterad etablering Trimble Access är licensierad för kontrollenheten. Kontakta din Trimble-återförsäljare, om du vill köpa en licens för alternativet Objektorienterad etablering.

Du kan slutföra en objektorienterad stationsetablering med någon av dessa metoder:

• Kända punkter: Det måste finnas minst tre punkter i jobbet med samma koordinatsystem som objektet. Punkterna kan vara punkter i en designfil, såsom en BIM-modell, DXF-fil, eller en länkad CSV-fil. Du väljer och mäter till dessa punkter vid stationsetableringen. Metoden Kända punkter har stöd för F1/F2-mätningar.

• Punkt, kant, plan: Jobbet måste innehålla designfiler som innehåller en objektmodell som har en punkt, en kant och ett plan. Du väljer och mäter till dessa punkter vid stationsetableringen. Metoden Punkt, kant, plan har inte stöd för F1/F2-mätningar.

Mätningarna till kända punkter eller kända enheter (punkt, kant, plan) används för att rikta instrumentet mot objektet vid stationsetableringen. Efterföljande mätningar kommer då att vara korrekt riktade mot objektet. Programmet använder en algoritm för att beräkna minsta antal kvadrater för att bestämma koordinater för okända punkter.

Slutföra en objektorienterad stationsetablering:

1. Tryck på och välj Mät/<mätprofil>/objektorienterad etablering.
    1. Använd den elektroniska libellen för, att vid behov, nivellera instrumentet. Tryck på Godkänn.

Du behöver inte nivellera instrumentet när du utför en objektorienterad etablering. Om du arbetar på en rörlig plattform kan du inaktivera den elektroniska nivån genom att trycka på Alternativ och avmarkera kryssrutan Visa nivå vid start.

2. Ställ, vid behov, in de korrektioner som associeras med instrumentet.

Skärmen Korrektioner visas inte som standard vid en objektorienterad etablering. Om du vill visa skärmen Korrektioner vid start trycker du på Alternativ och markerar kryssrutan Visa korrektioner vid start.

2. Mata in stationspunktens namn. Instrumenthöjden ställs automatiskt in på noll när en objektorienterad etablering utförs.
  3. Välj mätmetod i fältet Metod. Välj:

• Kända punkter för att välja minst tre punkter i jobbet eller i en länkad CSV-fil och mäta till var och en av dessa punkter vid stationsetableringen.

• Punkt, kant, plan för att markera och mäta till en punkt, planets kant och en punkt på planet. Punkten måste finnas i ena änden av plankanten och planet måste vara plant, inte krökt.

4. Tryck på Godkänn.

5. Om du använder metoden Kända punkter:
    1. Välj den första punkten på kartan eller ange Punktnamn och Kod vid behov.

2. Välj en option i Metod ‑fältet.

3. Rikta instrumentet mot punkten och tryck på Mät.

4. Upprepa stegen ovan för den andra och den tredje av de kända punkterna. Punkterna kan finnas i samma plan men får inte bilda en rak linje.

När den tredje punkten har mätts visas skärmen Residualer vid objektorienterad etablering.

5. Tryck +Punkt för att observera flera punkter. Upprepa stegen 2 och 3 för att lägga till fler punkter i stationsetableringen.

6. Tryck på Resultat för att visa skärmen Resultat av objektorienterad etablering, när du har slutfört alla observationer.

6. Om du använder läget Punkt, kant, punkt:
    1. Välj en punkt i ena änden av planet, på kartan.

2. Välj en option i Metod ‑fältet.

3. Du kommer ofta att använda Direkt reflex för att utföra en objektorienterad etablering. Det är även möjligt att använda ett prisma och ange en målhöjd. Om du använder en målhöjd som är större än noll, måste prismat placeras vertikalt ovanför den punkt som ska mätas (inte vinkelrätt mot objektets plan).

4. Rikta instrumentet mot punkten och tryck på Mät.

5. Välj planets kant.

6. Sikta instrumentet i ett bekvämt läge längs linjen från den första uppmätta punkten och tryck sedan på Mät. Försök att inte välja en position som ligger för nära den första uppmätta punkten.

7. Välj planet.

8. Rikta instrumentet i något bekvämt läge på planet och tryck sedan på Mät. Försök att inte välja en position som ligger för nära de två första uppmätta punkterna.

När du har mätt punkten på planet visas den på skärmen för den objektorienterade etableringen.

7. Tryck på Lagra.

Den objektorienterade etableringen sparas inför den aktuella undersökningen. Instrumentet finns nu i objektets koordinatsystem och kan användas för att vid behov, mäta eller sätta ut punkter eller utföra cogo-beräkningar vid behov.