Linjan merkintä

Enne kuin aloitat, konfiguroi navigointinäytön asetuksesi.Voit merkitä kohteen suhteessa DTM:ään tai suunnitelman korkeuteen jos tarpeen.

1. Valitaksesi linjan:

• Kartalta voit:
      • Valitse linja ja näpäytä Merkitse.
      • Valitse kaksi linjaa määrittelevää pistettä, näpäytä ja pidä kiinni kartasta ja valitse sitten Merkitse linja.
      • Kaksoisnapauta kartalla olevaa linjaa.

Kun valitset merkittävää linjaa kartalta, näpäytä linjan sitä päätä, jonka haluat olevan linjan alkupää. Linjalle piirretään kulkusuuntaa osoittavat nuolet.Jos linjan kulkusuunta ei ole oikein, poista linjan valinta näpäyttämällä sitä ja valitse linja uudelleen oikeassa suunnassa näpäyttämällä sen oikeaa päätä.Voit vaihtoehtoisesti näpäyttää tämän jälkeen karttaa ja pitää sitä pohjassa ja valita pikavalikosta Käännä linjan suunta.

Jos linjaa on tasattu, siirtymäsuuntia ei vaihdeta, kun linjan suunnan suuntaa käännetään.

• Valitse valikosta ja valitse Merkintä / Linjat.Näpäytä Linjan nimen kentän vieressä ja valitse:
      • Lista tarkastellaksesi luetteloa aikaisemmin määritellyistä linjoista, joista voit valita linjan.
      • Kaksi pistettä määritelläksesi linjan kahdesta pisteestä.
      • Atsimuutti määritelläksesi linjan alkupisteen ja atsimuutin perusteella.
  2. Valitse menetelmä Merkinnän kentältä ja täytä sitten vaadittavat kentät. Katso alla oleva osio Linjan merkintämenetelmät.

Valitse merkattava paalu napauttamalla Sta‑- ja Sta+-valonäppäimiä tai valitse , joka on Paalu-kenttien vieressä valitaksesi paalun luettelosta. Valitse aloitus- tai lopetuspaalu napauttamalla Alkupaalun tai Loppupaalun valonäppäintä.

Jos haluat mukauttaa merkintään käytettävissä olevia paaluja, napauta Paalu-kentän vieressä, jolloin näet Valitse paalu -näytön. Katso Merkintää varten saatavilla olevat paalut.

Jos paaluväliarvo on nolla, paalujen tunnuksia ei näytetä. Jos paaluväli on nolla, alku- ja loppupaalun ja mahdollisten PI-, PC- tai PT-paalujen paalutunnukset näytetään. Jos paaluväli on numeroarvo, kaikkien paalujen tunnukset näytetään (zoomausasteikosta riippuen).

3. Voit tarkastella linjan muotoja näpäyttämällä Tiedot.
  4. Syötä Antennin korkeus tai Prismakorkeus, merkattavan paalun arvo (jos se on olemassa) ja mahdolliset muut tiedot, kuten vaaka- ja korkeussiirtymät.
  5. Näpäytä Aloita.
  6. Navigointi pisteeseen.

Kun merkintämenetelmä on Paalu janalla, Paalu/offset janalta tai Vino offset, voit muokata korkeutta.Tehdäksesi näin paina Välilyöntinäppäintä tai napauta ja anna uusi korkeusarvo. Jos haluat palauttaa alkuperäisen korkeuden muokkauksen jälkeen, paina välilyöntinäppäintä tai napauta ja napauta sitten Suunnitellun korkeuden kentän vieressä ja valitse Lataa alkuperäinen korkeus uudelleen.

7. Kun piste on toleranssin sisällä, mittaa piste napauttamalla Mittaa.

Kun käytät Trimble SX12 Scanning -takymetrillä TRK-tilaa laserosoittimen ollessa käytössä, merkintänäytössä näkyy Merkkaa piste valonäppäin Mittanauha-valonäppäimen sijaan. Napauta Merkkaa piste asettaaksesi instrumentin STD-tilaan. Laserosoitin lopettaa välkkymisen ja siirtyy EDM-sijaintiin. Kun tallennat pisteen napauttamalla Hyväksy , koje palaa automaattisesti TRK -tilaan ja laserosoitin alkaa taas välkkyä. Päivitä ja mittaa merkinnän deltat uudelleen napauttamalla Mittaa napautettuasi Merkkaa piste ja ennen kuin napautat Hyväksy. Lisätietoja on kohdassa EDM-asetukset.

8. Tallenna piste napauttamalla Hyväksy.
  9. Jos valitsit Näytä ennen tallennusta -asetuksen, Merkinnän asetusten ruudussa valitsemasi merkinnän deltat tulevat ruutuun. Näpäytä Tall.
  10. Ohjelmisto palaa navigointiruutuun, tai jos valitsit useita merkittäviä pisteitä, Merkittävien kohteiden listaan.

Linjan merkintämenetelmät

Merkatessasi paalua tai kohdetta linjaan voit napauttaa jotain muuta kartalla olevaa paalua tai linjaa muuttaaksesi merkattavan kohteen, jolloin viereisessä ikkunassa olevat merkinnän tiedot päivittyvät uuden valinnan mukaisesti.