Starta en RTX-mätning

1. Starta mätningen med hjälp av den RTK-mätprofil du har konfigurerat för RTX. Se Konfigurera en RTX-mätning.

När data från korrektionstjänsten RTX tas emot via:

• RTX (SV-signaler), ändras radiosymbolen till en RTX-symbol , och RTX visas i statusraden.
    • RTX (internet), symbolen för GNSS-internetkälla visas.
  2. Invänta konvergens.

De typiska konvergenstiderna beror på vilken region du arbetar i och vilken GNSS-mottagare du använder:

• Om GNSS-mottagaren har tekniken Trimble ProPoint™ bör du i de flesta fall få konvergens på 1-3 minuter i RTX-snabba regioner och 3-10 minuter globalt.

• Om GNSS-mottagaren inte har tekniken Trimble ProPointtar konvergensen vanligtvis 5-10 minuter i RTX-snabba regioner och mindre än 15-30 minuter globalt.

Se Korrektionstjänsten RTX för mer information om konvergenstider.

När meddelandet Konvergens har uppnåtts visas kan du starta mätningen

För att visa skärmen RTX-status i en RTX (SV)-mätning, trycker du på . I en RTX‑mätning (internet), trycker du på RTX‑status i menyn Instrument.

3. Om du använder en mottagare med IMU-lutningskompensation, måste IMU vara i nivå.

4. Mätning eller utsättning av punkter.

• Även om RTX roverns lösningen har konvergerat behöver inte det betyda att den uppfyller precisionstoleranserna för punktmätningen. Du kan behöva stanna kvar på en punkt för att uppnå de angivna precisionstoleranserna eftersom RTX roverns lösningen bör konvergera ytterligare när rovern är i statiskt läge. Precisioner för mätningar med tjänsten Trimble Centerpoint RTX är mycket känsliga för rådande förhållanden som t.ex. flervägsfel, jonosfär scintillation, och särskilt troposfäriska förhållanden och trädkronor.
  • För att ändra precisionsnivån till en nivå inom vilken konvergens är acceptabelt ska du avmarkera kryssrutan Auto tolerans i skärmen Rover‑optioner och istället ange det värde du vill använda.