Mäta till en yta

Använd mätmetoden Mät till yta för att beräkna och lagra det kortaste avståndet från den uppmätta punkten till den valda ytmodellen. Ytmodellen kan vara en BIM-modell eller en digital terrängmodell (DTM).

Om mer än en yta väljs, kommer den närmaste ytan att användas.

1. Om ytan finns i:
    • en DTM, trycker du på och väljer Mät/Mät till yta. Om det finns mer än en yta tillgänglig, väljer du yta i fältet Mät yta.
    • en BIM-modell, väljer du ytan på kartan och väljer sedan Mät till vald yta i tryck och håll-menyn.

För att välja en yta måste BIM-modellen visas på kartan som ett solitt objekt och lagret som innehåller ytan måste vara valbart.

Du kan välja om val av ytor på kartan väljer Individuella ytor eller Hela objekt. Tryck på och välj önskat läge för Val av yta, för att ändra läget för Val av yta. Se Urvalsläge för BIM-modell.

2. Ange Begränsning för avstånd till yta.

3. Om det behövs, anger du ett värde i fältet Antenn Höjd‑/Prismahöjd.
  4. Tryck på Starta.

Om ytan inte redan syns på skärmen, så blir den synlig.

Programmet beräknar och rapporterar det närmaste avståndet från den aktuella positionen till den valda ytans modell och visar den i fältet Avstånd till ytan.Avstånd till yta visas bara om den är inom Begränsning för avstånd till yta.

Positionen på ytan markeras på kartan och en linje dras från den uppmätta punkten till positionen på ytan. Negativa avstånd rapporteras för positioner mellan dig och modellen och positiva avstånd rapporteras för positioner på andra sidan om modellen.

Om programmet ger en varning om att Terrängmodellerna inte överensstämmer så finns det överlappande ytor med olika höjder på kartan.Dölj alla ytor som du inte använder på fliken Kartfiler i Lagerhantering.Se Hantera lager i kartfiler.

5. Ange Punktens namn, och Koden, om så krävs.
  6. Tryck på Mät.

7. Tryck på Lagra.

Värdet Avstånd till yta och koordinaterna för den närmaste punkten på ytan lagras med den uppmätta punkten och kan granskas i Granska jobb och Punkthanteraren.