Tryck och håll-funktioner på kartan

Tryck och håll på kartområdet för att snabbt välja en vanlig åtgärd. De uppgifter som finns tillgängliga beror på antalet och typen av vald funktion och om funktionerna finns i jobbet eller i en länkad fil.

Skriva in en punkt

Tryck och håll på platsen för punkten på kartan, och välj sedan Skriv in punkt, för att skriva in en punkt.

Alternativet Skriv in punkt är inte tillgängligt från tryck och håll-menyn om du visar kartan i 3D och kartan inte inkluderar ett markplan eller en yta.

Lagra en punkt från GNSS-mottagaren

Tryck och håll på ett tomt utrymme på kartan och välj Lagra en punkt, för att snabbt lagra en punkt, t.ex. en vägpunkt, utan att behöva starta en mätning.

Programmet måste vara anslutet till en extern GNSS-mottagare eller till kontrollenhetens interna GPS. Se Lagra den aktuella mottagaren position.

Förskjutning av en linje eller polylinje

Du kan skapa en ny linje eller polylinje genom att förskjuta en befintlig linje eller polylinje. Se Förskjutning av en linje eller polylinje.

Skapa en yta

Om jobbet innehåller tre eller fler 3D-punkter kan du använda dessa punkter för att skapa en yta och lagra den som en TTM-fil (triangulerad terrängmodell) i den aktuella projektmappen. Du kan sedan använda ytan för att beräkna en volym. Se Skapa en yta från befintliga punkter.