För att visa skär/fyll för en DTM vid utsättning

När du sätter ut en punkt, linje, båge, polylinje eller linjegeometri kan det vara bra att visa schaktningen/fyllningen mot en digital terrängmodell (DTM), där den horisontella navigeringen är relativ till den enhet du sätter ut men det visade värdet för schaktningens/fyllningens deltavärde är relativt till din position och DTM:en.

1. Överför en DTM-fil till lämplig projektmapp på kontrollenheten.
  2. Se till att den aktuella filen som innehåller utbredningen är synlig och valbar på kartan.

Om den är tillgänglig, visas din aktuella position, DTM-höjden och avståndet ovanför (schaktning) och nedanför (fyllning) i den digitala terrängmodellen på kartskärmen.

3. Tryck på och välj Utsättning/[funktionstyp].
  4. Tryck på skärmtangenten Alternativ.

5. Välj DTM i grupprutan DTM.
  6. Ange en offset till DTM, i fältet Offset till DTM om så krävs. Tryck på och välj om offset ska tillämpas vertikalt eller vinkelrätt mot den digitala terrängmodellen.

7. I grupprutan Deltan trycker du på Redigera och väljer V.avst DTM och, om vid behov, delta för DTM-höjden. Tryck på Godkänn.

8. Sätt ut vägen som vanligt.

När en horisontell konstruktionsoffset tillämpas, kommer värdena för schaktning/fyllning som rapporteras till den digitala terrängmodellen att vara de vid utsättningspositionen och inte vid den digitala terrängmodellen vid din nuvarande position.

När du visar en tvärsektion visas DTM:n vid din aktuella position som en grön linje. En cirkel på DTM:n markerar din position projicerat vertikalt mot ytan.