Toleranskontroller för matrikelpunkter

Trimble Access ger möjlighet att kontrollera att uppmätta eller utsatta punkter har uppmätts två gånger, för att garantera att de uppfyller lämpliga lokala matrikelregler för att vara inom toleransen.

Hittills har den här funktionen utvecklats för att uppfylla matrikelreglerna i Schweiz och Norge. Om ditt land använder samma regler för kontroll av matrikeltolerans kan du kanske använda den här funktionen i ditt eget område.

För att använda den här funktionen i Trimble Access måste du lägga till en XML-fil i mappen Trimble Data \ System Files. XML-filen definierar matrikelkoderna och specificerar de olika toleranskraven för den typ av punkt som mäts eller sätts ut.

För att hjälpa dig att komma igång finns det två exempel på XML-filer för matrikeltoleranser - en för Schweiz och en för Norge:

• Exempelfilen CadastralTolerances.xml:

• Möjliggör konfiguration av klasser med många punkter

• Kontrollerar att respektive punkt har uppmätts två gånger

• Kontrollerar att respektive punkt är inom de horisontella toleranserna

• Kontrollerar att punkten är inom den vertikala toleransen för vissa punktklasser.

• Exempelfilen CadastralTolerances ‑ Norway.xml:

• Är konfigurerad för en enda punktklass

• Kontrollerar att respektive punkt har uppmätts två gånger

• Kontrollerar att respektive punkt är inom de horisontella toleranserna

• Kontrollerar "missöden" eller stora skillnader mellan de två mätningarna

• Kontrollerar mätningens kvalitet med hjälp av beräkningar för intern och extern tillförlitlighet

• Kontrollerar att en tillräcklig tidsperiod har passerat mellan de två mätningarna av respektive punkt

När du har aktiverat kontroll av matrikeltolerans i jobbet, kontrollerar programmet Trimble Access automatiskt toleranserna för matrikelpunkter i jobbet när du sätter ut en punkt eller beräknar ett genomsnitt av två eller flera punkter. Statusen för respektive matrikelpunkt visas på kartan och sammanfattas på jobbskärmen. Se Status för matrikelpunkt, för mer information om hur man visar status för matrikelpunkt i Trimble Access.