Styrning av objektgeometri med hjälp av kontrollkoder

Använd kontrollkoder när du vill ha bättre kontroll över formen på det linjeobjekt eller den linjegeometri du mäter.

Trimble Access använder samma kontrollkoder som Trimble Business Center för att skapa linjer, bågar och polygonfunktioner från punkter. Punkter som har samma linje eller polygonfunktionskoder tilldelade till sig sammanbinds av linjer.Trimble Access fyller inte polygoner.

För att skapa funktioner medan du mäter, väljer du funktionskoden för punkten och sedan den lämpliga kontrollkoden i CAD-verktygsfältet.

CAD verktygsfält arbetar i två lägen: Mätningsläge och Ritningsläge. När du har startat en mätning och öppnar formuläret Mät punkter, Detaljmätning eller Mätkoder, växlar CAD-verktygsfältet automatiskt till Mätningsläge.

Se Skapa funktioner med kontrollkoder i Mätkoder, för en detaljerad steg-för-steg vägledning hur man skapar funktioner med kontrollkoder i formuläret Skapa funktioner med hjälp av kontrollkoder i mätkoder. Ämnet belyser även viktigs skillnader vid skapande av funktioner med kontrollkoder i formuläret Mätpunkter eller Detaljmätning.

När du är bekväm med kontrollkoder, kan du använda följande ämnen som en behändig guide när du är på fältet:

Funktionskodsbibliotekets krav på kontrollkoder

För att skapa funktioner måste funktionsbiblioteket innehålla funktionskoder som definierats som linjer för den funktion som du vill skapa, och kontrollkoder för den åtgärd som krävs för att skapa funktionsgeometrin, såsom att starta eller avsluta en ny sammanbindningssekvens. Exempelkoderna i Trimble Access Hjälp finns i exempelfunktionsbiblioteket GlobalFeatures.fxl som du kan installera i programmet Trimble Access med Trimble Installation Manager. Se Exempel på funktionsbibliotek för installation.

Kontrollkoder för Starta sammanbindningssekvens påbörjar linjer, och kontrollkoder för Avsluta sammanbindningssekvens avslutar linjer.Du kan använda den ena eller den andra, eller båda, beroende på situationen eller det arbetsflöde du föredrar då det finns flexibilitet i användningen av dem.Du kan exempelvis påbörja linjer utan en kontrollkod, men för att starta nästa linje med samma typ av funktionskod kan du antingen använda kontrollkoden för Avsluta sammanbindningssekvens på den föregående/senaste mätningen, eller använda kontrollkoden för Starta sammanbindningssekvens på den första punkten i den nya linjen.

För att exempelvis mäta mittlinjen för en väg, måste funktionsbiblioteket innehålla funktionskoden vägens mittlinje (RCL) som definierats som funktionstypen Linje. För att skapa funktionen mittlinje, väljer du funktionskoden RCL innan du mäter den första punkten i Mätkoder och trycker sedan på knappen i CAD-verktygsfältet för att starta sammanbindningssekvensen. Alla efterföljande punkter som tilldelas till funktionskoden RCL läggs till på linjen.

Om det finns fler än två punkter i en sekvens innan linjen stoppas eller en kontrollkod används för att hoppa över eller sammanfoga till en annan kod, skapar funktionskodade linjekartor ett kontinuerligt segment eller en kontinuerlig polylinje.Linjekartan sparas inte i jobbet som en polylinje, utan skapas i farten från kodade punkter.Polylinjen kan väljas och sättas ut.Eller, tryck på och håll det enskilda avsnittet av intresse och välj sedan Välj funktionskodat linjesegment i tryck- och håll-menyn, för att välja ett enskilt avsnitt av polylinjen.

Tilldela flera koder

Du kan tilldela flera funktionskoder och kontrollkoder till en enda punkt.När du tilldelar fler än en funktionskod är det enklaste sättet att välja flera funktionskoder att använda knappen Multikod i formuläret Mätkoder.Tryck först på och välj sedan den funktionskod och kontrollkod som ska tillämpas.