Kartans Verktygsfält

Verktygsfältet Karta visas alltid tillsammans med kartan.

Använd verktygsfältet Karta för att markera objekt på kartan, flytta runt på kartan eller byta till en annan vy.

Knapp Funktion

Välj och panorera

Tryck på för att välja objekt på kartan.

Dubbelklicka på ett tomt område i kartan för att rensa aktuell markering.

Om du vill panorera runt på kartan, ser du till att är markerat i kartans verktygsfält och trycker och drar sedan i kartan. Eller, så placerar du två fingrar på skärmen och sveper i önskad riktning för att flytta vyn. Om du använder en kontrollenhet med piltangenter kan du använda dessa för att panorera.

Tryck på i Kartans verktygsfält och välj Panorera till punkt, för att panorera till en punkt på kartan. Mata in ett punktnamn och skalvärde.

Tryck på i Kartans verktygsfält och välj sedan Panorera hit, för att centrera kartan på den aktuella positionen. Välj Panorera till punkt, konfigurera dina inställningar och trycker på skärmknappen Här på skärmen Panorera till punkt, för mer alternativ, såsom att ändra skalan för förstoring.

Val av rektangel

Tryck på och dra för att skapa en rektangulär ruta runt de objekt du vill markera. Objekt inuti eller delvis inuti den rektangel som ritats på kartan är blåfärgade för att indikera att de är markerade. Dubbelklicka på ett tomt område i kartan för att rensa markering.

Tryck på Polygonval för att ändra till Val av rektangel , om knappen inte visas i verktygsfältet.

Se Välja objekt på kartan, för mer information.

Val av polygon

Tryck på och tryck sedan på kartan för att skapa en polygonform runt de objekt du vill välja. Fortsätt att trycka på kartan för att lägga till noder i polygonen.

Tryck på Rektangelmarkering för att ändra till Polygonmarkering , om knappen inte visas i verktygsfältet.

Tryck på , om du vill ångra den senaste noden som lades till. Tryck på , om du vill ta bort polygonen (för att exempelvis börja om igen).

Tryck på för att stänga polygonen, när du är klar med att lägga till noder. Polygonformen försvinner från kartan och objekt inuti eller delvis inuti polygonen färgas blå för att indikera att de är markerade.

Se Välja objekt på kartan, för mer information.

Zooma in

Tryck på eller för att zooma in eller ut med en zoomnivå i taget.

Eller, så kan du placera två fingrar på skärmen och dra isär dem för att zooma in till mitten av kartan och dra ihop dem för att zooma ut. Dra fingret längs skärmen för att panorera.

För att zooma in på ett intresseområde, trycker du och håller in knappen och ritar sedan en ruta kring intresseområdet.

zooma ut helt

Tryck på för att zooma ut så att hela kartan visas.

Du kan konfigurera zoom-området så att delar av kartan exkluderas. Det är användbart när du exempelvis vill exkludera en basstations position som är flera kilometer bort. För att göra detta, använder du kartans verktyg för panorering och zoom så att kartan visar det område som är intressant och sedan trycker du på och håller in Zooma hela och väljer Ställ in användarens omfattning för zooma hela. Detta är nu den kartvy som visas när du trycker på Zooma hela. För att rensa den anpassade vyn, trycker du på och håller in Zooma hela och väljer sedan Rensa användarens omfattning för zooma hela.

Tryck på och håll Zooma hela intryckt och välj Ställ in intresseområde. Detta är användbart när du exempelvis har en stor arbetsplats och du bara vill visa den del som du arbetar på för tillfället. Tryck på och håll och håller in Zooma hela intryckt och välj Visa intresseområde.

Området med intressekommandon är endast tillgängligt när kartan är i planvyn. Om de inte är tillgängliga, trycker du på och väljer Plan.

När du zoomar är det användbart att kunna gå tillbaka till den föregående vyn. Tryck på och håll in Zooma hela och välj Zooma till föregående, eller tryck på Ctrl + Z.

Den nuvarande positionen för GNSS-antennen anses inte vara en del av kartan såvida den för närvarande inte används för GPS-sök.

Fler

Vid anslutning till ett instrument som har video och använder en kontrollenhet med en mindre skärm, t.ex. en kontrollenheten TSC5 eller TDC600, trycker du på för att öppna kartverktygen Rotera och Fördefinierad vy.

Orbit

Tryck på , tryck och dra sedan på kartan för att rotera kartinformation i 3D kring en axel. Även symbolen för den nordöstra axeln roterar för att visa riktningen för de nordliga och östliga höjderna. Symbolen i mitten av kartan markerar rotationspunkten.

I läget Rotation kan du trycka på enskilda objekt på kartan för att välja dem, och dessa förblir markerade när du roterar kartan.

I de flesta fall är roteringsfunktionen begränsad så att Z-axeln förblir riktad uppåt. Men, när jobbets Koordinatordning är inställd på XYZ (CAD) finns det ingen begränsning och du kan rotera informationen fritt. Se Enheter, för att ändra koordinatordning.

Förinställd vy

Tryck på Fördefinierad vy för att se en planvy (tvådimensionell) av kartan, eller tryck på och håll intryckt för att välja en fördefinierad tredimensionell vy.

De tillgängliga tredimensionella vyerna är Ovanifrån, Framifrån, Bakifrån, Vänster, Höger och Iso. Vyn Iso visar en isometrisk vy av informationen där varje vinkel är 60 grader. Välj Iso igen för att rotera 90 grader.

Tryck på , för att återgå till Planvyn. När Planvyn visas, finns det ytterligare alternativ i tryck- och hållmenyn. Dessa alternativ är inte tillgängliga i de andra fördefinierade vyerna.

Lagerhantering

Tryck på för att länka filer till jobbet eller för att ändra vilka punkter och funktioner som är synliga och valbara på kartan. Se Hantera lager med Lagerhantering

Fler

Tryck på och välj sedan lämpligt menyalternativ.

För att ändra utseende på den information som visas på skärmen Karta och konfigurera kartans beteende, trycker du på på och väljer sedan Inställningar. Se Kartinställningar.

För att panorera till en specifik punkt eller för att panorera till din aktuella plats, tryck på och välj lämpligt alternativ.

Visa video

Tryck på för att växla till videoströmmen från instrumentet. Se Instrumentets video.

Den här knappen är endast synlig vid anslutning till ett instrument som är utrustat med Trimble VISION-teknik och använder en radioanslutning via Wi-Fi, Bluetooth eller Cirronet. Video är inte tillgängligt när du är ansluten till ett Trimble VX Spatial Station eller Trimble S Series totalstation med hjälp av en seriell kabel.

Förstärkt verklighet

Tryck på för att växla till vyn för Förstärkt verklighet. Se vyn för Visningsprogram för förstärkt verklighet.

Den här knappen är endast tillgänglig när kontrollenheten är ansluten till en Trimble GNSS-mottagare med IMU-lutningskompensation och du har startat en mätning.