För att starta basstationsmätningen

Konfigurera och ansluta din mätutrustning vid användning av en integrerad Trimble GNSS-mottagare som basstation:

1. Konfigurera och ansluta utrustningen vid basstationen. Se Konfiguration av basstationens GNSS-mottagare.

2. Starta tjänsten Trimble Access på kontrollenheten. Se Inställningar för automatisk anslutning, om programmet Trimble Access inte ansluter automatiskt till mottagaren.
  3. Om du ansluter en kontrollenhet som kör Android till en SP60-mottagare, slår du av funktionen Anslut automatiskt till GNSS-mottagare i Trimble Access. och startar alltid mottagaren och väntar tills den spårar satelliter innan du försöker ansluta programmet till mottagaren. Om du försöker ansluta en SP60-mottagare från en kontrollenhet innan SP60 är klar, kan sammankopplingen via Bluetooth till mottagaren försvinna.

4. Tryck på och välj Mätning och välj den mätprofil du önskar från listan.
  5. Från menyn Mätning välj Starta basmottagare.
    • Om kontrollenheten är ansluten till en mottagare som registrerade data, stannar dataregistreringen.
    • Om basmätningen kräver en internetuppkoppling och det inte redan finns någon ordnas en anslutning.
    •

• Du kan använda en anpassad radio om radion som Du har inte finns på listan.
      • När du påbörjar en mätning, ställer programmet Trimble Access automatiskt in den högsta möjliga överföringshastigheten för kommunikation med den anslutna mottagaren.

Starta bas ‑skärmen visas.

6. Konfigurera inställningar för basstationen:

1. I fältet Punktnamn, anger du basstationens namn och sedan basens koordinater.

Fältet Observationsklass visar baspunktens observationsklass. Se Att lagra punkter, för mer information.

Om du utför en mätning i realtid med hjälp av:

• RTCM 2.0‑korrektioner och använder ett baspunktsnamn som är längre än åtta tecken, förkortas namnet till åtta tecken när den sänds ut.
      • RTCM 3.0‑korrektioner, måste du använda ett baspunktnamn (med versaler) som finns inom räckvidden RTCM0000 till RTCM4095.
    2. Mata in värden i Kod‑ (valfritt) och Antennhöjd‑ fälten.

3. Se till att Mät till‑ fältet är rätt ifyllt.

4. I Stationsindex‑ fältet, mata in ett värde.

Detta värde skickas ut i korrektionsmeddelandet. och måste vara inom intervallet 0‑31.

Tryck på Avsöka för att visa en lista med andra basstationer som arbetar på den frekvens Du använder.Listan visar stationsindexnumren till de andra baserna samt dessa basers tillförlitlighet.Välj ett annat stationsindexnummer än de som visas.

5. Om mottagaren som Du använder stödjer överföringsfördröjningar, visas Överföringsfördröjning‑ fältet.Välj ett värde beroende på hur många basstationer Du ämnar använda. För ytterligare information om överföringsfördröjningar, se Arbeta med flera basstationer på en radiofrekvens.

7. Tryck på Starta.

Basmottagaren börjar spela in data och sända korrektioner i samma format som valts i mätprofilen.

Om Du utför en mätning i realtid, visas följande meddelande om att basmottagaren har startat.

För en realtidsmätning, kontrollera att radion fungerar innan Du lämnar utrustningen. Data-kontrollampan skall blinka.

Om man registrerar data i kontrollenheten och/eller laddar upp korrektioner till en server visas skärmen Bas.Den visar vilken punkt som mäts och tiden som åtgått sedan dataregistreringen påbörjades.Låt kontrollenheten vara ansluten till basmottagaren och sätt upp rovern med hjälp av en annan kontrollenhet.

Om man använder basen som en internet‑server visas skärmen Bas och utöver ovanstående visar den även den IP‑adress som tilldelats basen samt antalet rovers som för tillfället är anslutna till basen.

Koppla bort kontrollenheten från basmottagaren men stäng inte av mottagaren. Du kan nu sätta upp rover-mottagaren.