BIM modellen

Een BIM model is een 3D model van een gebouw of ander gebouwd object, zoals een brug, weg, of buisleiding. BIM modellen worden gebruikt bij het plannen, ontwerpen, bouwen en onderhouden van het bouwwerk. In Trimble Access kunnen BIM modellen worden gebruikt voor inmeet veldwerk, zoals uitzetten, cogo berekeningen en het meten van punten.

IFC- en TrimBIM-bestanden worden niet ondersteund op 32-bits Trimble bedieningseenheden waarop Android draait. Deze bedieningseenheden zijn de TCU5 bedieningseenheid en de TDC600 model 1 handheld.

Trimble Access ondersteunt de volgende BIM-model bestandstypen:

• tekening (.dwg) bestanden, gemaakt met Autodesk AutoCAD software.

• IFC (Industry Foundation Class) bestanden in het .ifcof .ifczipbestandsformaat.

• Navisworks (.nwd) bestanden, gemaakt met Navisworks software.

• TrimBIM (.trb) bestanden, die een kleiner, efficiënter alternatief voor IFC zijn.

DWG- en NWD-bestanden worden niet ondersteund wanneer ze rechtstreeks op een Android apparaat worden opgeslagen. Wanneer u Trimble Access gebruikt op een bedieningseenheid met Android, uploadt u DWG- en NWD-bestanden naar een Trimble Connect project met behulp van Trimble Connect voor Windows. De bestanden worden automatisch geconverteerd naar TrimBIM-bestanden in de cloud. Wanneer u het project naar de bedieningseenheid downloadt, selecteert u het tabblad Instellingen en daarna selecteert u het vakje Downloaden als TrimBIM. Deze instelling is niet vereist bij gebruik van een bedieningseenheid met Windows, maar kan nog steeds betere prestaties leveren. Zie Data met de cloud synchroniseren voor meer informatie.

Trimble Access ondersteunt het lezen van standaard AutoCAD items in DWG-bestanden.Sommige CAD-applicaties, bijvoorbeeld Civil 3D, gebruiken AutoCAD extensies om 3D objecten te maken die mogelijk niet worden ondersteund door Trimble Access.Het gebruik van een DXF-bestand kan beter zijn dan DWG proberen te gebruiken, of u kunt proberen een Civil 3D tekening te converteren naar een standaard AutoCAD DWG-formaat.Ga voor meer informatie naar het Autodesk Knowledge Network voor meer informatie over het converteren van Civil 3D tekeningen naar standaard AutoCAD-formaat.